Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

A második születésnapjáért izgulnak

Folytatás az 1. oldalról.

Csillagokat tudott

volna rúgni


Kaszás Attila, a jelenleg az Amerikai Úti Klinikán mesterséges kómában tartott színmqvész Révkomáromból származik. Kevesen tudják róla, hogy már sikeres, befutott színészként, a Vígszínház tagjaként éppen Bor József rendezésében vállalta el, hogy fellép az Aranyember

musicalváltozatában szülőváro-

sában. Csak azért tette, hogy pedagógus szülei otthonukban is láthassák szerepelni őt. „Az egész nyarát rááldozta arra az előadásra” – emlékszik vissza a jó nyolc évvel ezelőtti bemutatóra a győri színház rendezője. „Nem csupán kiváló színész volt, de ember is. Az utolsó statisztával is szépen, kedvesen beszélt. Soha nem szaladt el vele a ló. Borzasztóan izgulunk érte, róla beszél mindenki a színházban. Ő most jutott el oda, hogy csillagokat rúgjon, a legütőképesebb korban érte el ez a szörnyqség.”

Üzenet Attilának

Vincze Gábor Péter alig jut szóhoz, mikor Kaszás Attiláról kérdezzük. „Főiskolás korom óta kedvelem, tisztelem őt. Emlékszem, milyen élmény volt, amikor megnézhettem a Padlásban. Később meghívtam Győrbe, amikor én játszottam a darabban. Tetszett neki. Jó humorú, kedves, figyelmes, szerény ember Attila. Értetlenül állok a dolog előtt. Bár el kell mondani, a színház különösen veszélyes dolog. Mi óhatatlanul beleéljük magunkat a szerepeinkbe. Abból kikapcsolni, lenyugodni nagyon nehéz. A mi társulatunk is veszti el a jó embereit. Szqcs Pista itt halt meg a szemünk láttára, a mentőben élesztették újra, de sajnos elment. Korunk betegsége az állandó félelem a létbizonytalanságtól. Tavasszal ez különösen érvényes a színészekre. Lesz-e újabb szerepajánlat, szerződtetés? Bár úgy tudom, Attila most nyugodt, rendezett családi körben él, amire nagy szüksége is van egy színésznek. Mindig bámultam őt, szerettem és nem tudok mást üzenni neki a Kisalföldben sem: Attila, várjuk a második születésnapodat!”

Ennyi lenne egy élet?

Szikra József közös öltözőben várta az ügyelő beszólító mondatát Kaszás Attilával. „Nagyon kedveltem mint kollégát, és megdöbbentett a hír. Budapesten is csak erről beszélnek a színházakban. Mi lesz Attilával? Sorra mennek el a legjobbak, remélem, Attilát meggyógyítják. De ilyenkor láthatják azok, akik azt hiszik, könnyq dolog felmenni a színpadra, mivel járhat ez. Ők úgy gondolják, annyi az egész: pofákat kell vágni, aztán lemenni. Hogy az igazi színész élete ennél jóval több, nehezebb, kit érdekel? Elgondolkodom: ennyi lenne egy élet? Attila nálam fiatalabb hat évvel, így még inkább érthetetlen ez. Ez a szakma, bárki bármit mond, pszichikailag és fizikailag is megvisel. Önpusztító élet a miénk, és sajnos egyre gyakrabban szembesülünk Attiláéhoz hasonló esetekkel. Pedig ő nem ivott, nem élt nagyvilági életet, sportolt. És tessék, egyik nap próbál, a másikon kómában fekszik.

Magunkra gondolunk

az eset kapcsán


Korcsmáros György korosztálya legerősebb férfi színészei közé sorolja Kaszás Attilát. „A negyvenesek között kevés olyan sokoldalú kollégát ismerek, mint ő. Nyilván rögtön magunkra is gondolok az esete kapcsán. Sipka Laci, Horváth Ibolya, Csengery Mária, Csala Benedek. Hirtelen mentek el. A színház az egyik legveszélyesebb üzem. Talán az uránbányászok, a kohászok előznek meg csak bennünket halandóságban. A Győri Nemzeti – akkor még Kisfaludy – egykori igazgatója, Pétervári István itt, az igazgatói szobában halt bele infarktusába, amit akkor kapott, amikor kézbesítették a fegyelmijét. Úgy tudom, ötvenezer forinttal lépte túl a költségeket. A stressz, az előadások izgalma próbára tesz, és visszaüt, ha nem figyelünk.”

Félnek a holnaptól,

csodára várnak


Attila nevének említésére mindenütt felkapják a fejüket az emberek a színházban. Kérdezgetik egymást, mi van vele, tud-e valaki újabb hírt. Szinte félnek attól, amit hallanak, félnek a holnapi hírektől. Óhatatlanul teszik néha múlt időbe a nevét, szerepeit, tulajdonságait, majd gyorsan javítanak, elszégyellve, hogy maguk is tartanak az orvosi jelentésekben és a kis hírekben rejtőző várhatótól. Érezhető, jó emberért aggódnak, akinek nagyon szívesen ünnepelnék évente kétszer a születésnapját. Csak gyógyuljon meg! Csak történjen újabb csoda!
Elvégre a színházban nemcsak tragédiákat láthatunk, hanem vígjátékot, csodás előadásokat.

Orvosi vélemény

Egy tegnap reggeli orvosi tájékoztatás szerint a kivizsgálás alapján az agyi ér fejlődési rendellenesség miatti megrepedése okozhatta Kaszás Attila váratlan rosszullétét. Az idegsebészeti intézetben agyi érfestést, valamint az ereken keresztül történő mqtéti ellátást terveztek, ez egy esetleges újravérzés megelőzését szolgálta volna. Kaszás Attila hétfőn este, a Tizenkét dühös ember címq budapesti előadás előtt lett rosszul. Az MTI még akkor, neve elhallgatását kérő forrástól úgy értesült, hogy a mqvészt a mentőszolgálat rohamkocsijában újra kellett éleszteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béres Alexandra egyénre szabott fogyókúrája

Egyedi életmód- és fogyókúrás programot kínáló kötettel rukkolt elő Béres Alexandra… Tovább olvasom