Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A MÁV szerint jogellenes a sztrájk

A MÁV és a MÁV-START Zrt. szerint jogellenes a VDSzSz határozatlan idejű sztrájkja, ezért a kérelmet nyújtott be hétfőn a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz ennek megállapítására.
A MÁV és a MÁV-START Zrt. a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult hétfőn, mert szerintük jogellenes a VDSzSz munkabeszüntetése. A vasúttársaságok egyebek között azért tartják jogellenesnek a sztrájkot, mert az érdekvédők -több követelésük mellett - azt akarják, hogy többlet-javadalmazással kompenzálja a MÁV a 2008. évtől hatályos nyugdíjszámítási rendszer kedvezőtlen hatásait. Ez azt jelenti, hogy magasabb bért szeretnének, hogy a nyugdíjba vonulókat ne érintsék hátrányosan az új nyugdíjszabályok - fejtette ki Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. Hozzátette: a munkavállalók bérét a kollektív megállapodások rendezik a 2007. évre, így nem tudják átvállalni ezt a kompenzációt.

A másik sztrájkkövetelés is jogellenes a vasúttársaságok szerint. A vasúti mellékvonalakat tekintve a sztrájkfelhívásban megjelölt követeléseket a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium teljesítette ugyanis. A MÁV szerint munkáltatók felé megfogalmazott követelésekről munkaügyi jogvitának van helye a vasúttársaságok és szakszervezet között, így az emiatt meghirdetett sztrájk ugyancsak jogszerűtlen.

A VDSzSz és a LIGA Szakszervezetek hétfőn hirdettek országos határozatlan idejű munkabeszüntetést. A fenti két követelésük mellett az egészségbiztosítás privatizálásáról szóló törvényjavaslat ellen tiltakoznak. A tervezetről hétfőn szavaz a Parlament, ezért időzítették a sztrájk kezdetét erre a napra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fővárosi Főügyészség feloszlatná a Magyar Gárdát

A közszolgálati televízió Híradójának információja szerint a Fővárosi Főügyészség hétfőn keresetet… Tovább olvasom