Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

A Médiatanács megalapozatlannak tartja az EU-biztos aggályait

A Médiatanács szerint megalapozatlanok Neelie Kroes, a digitális kérdések és a média ügyeiben illetékes EU-biztos hétfőn, a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott aggályai.
A Médiatanács ezt arra reagálva közölte, hogy a biztos Strasbourgban azt mondta, három aggálya van a magyar szabályozással kapcsolatban. A biztos szerint a médiatörvény "a jelek szerint problémát okoz" az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel (AVMS) összevetve, ugyanis "úgy tűnik, hogy (a törvény) vonatkozik a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra is."

Felhívta a figyelmet arra, hogy az AVMS az "eredetország elvének" alapjára helyezkedik, vagyis arra az elvre, hogy a médiavállalkozásnak elvben csak az eredet szerinti országban érvényes szabályokhoz kell igazodnia. Az irányelv nagyon precízen megfogalmazott feltételek mellett engedi csak az eltérést ettől az elvtől - mondta.

A Médiatanács szerint az új törvények alapján akkor lehetséges fellépni külföldön letelepedett médiaszolgáltatóval vagy sajtóterméket kiadóval szemben, amely esetben ezt az Európai Unió jogrendje is megengedi. A magyar szabályozás e tekintetben szinte szó szerint emeli át a releváns EU-normák, az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv és az Európai Unió működéséről szóló szerződés szövegét.

Második aggályként azt hozta fel Neelie Kroes, hogy a magyar törvény a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a műsorszórás területéről - ahol az ilyen követelmény teljesen bevett dolog - kiterjeszti a lekérhető (on-demand) audiovizuális médiaszolgáltatásokra is, beleértve például az egyszerű videobloggereket. Szerinte ez a szabály nem kellőképpen világos, és így az egyéni esetekben túl nagy mérlegelési lehetőséget biztosít, és ezáltal problémákat okozhat "a médiaszabadság szabályozásának arányosságát illetően".

A Médiatanács reagálásában hangsúlyozta, hogy a kiegyensúlyozottság követelménye az internetes tartalmak zömére, így például online sajtótermékekre vagy a "videobloggerek" által előállított tartalmakra sem vonatkozik. Hozzátették, a kiegyensúlyozottság csak nagyon szűk körben lesz követelmény a lekérhető (on-demand) tartalmakkal szemben is: alapvetően csak akkor, ha azok tájékoztatási céllal működnek, és csak hírműsoraik vonatkozásában.

Kroes harmadik aggálya azzal kapcsolatos, hogy korlátokat szabó kritériumok hiányában fennáll az eshetősége a médiaregisztrációs szabályok "túlterjeszkedő alkalmazásának". A Médiatanács viszont kizártnak tartja a médiaregisztrációs szabályok "túlterjeszkedő alkalmazásának" eshetőségét, hiszen - mint írták, a törvény pontosan definiálja, hogy mely médiaszolgáltatásokat kell regisztrálni. A törvényből az is kiderül, hogy a médiaszolgáltatások regisztráció nélkül is megkezdhetik tevékenységüket, hiszen azt nem lehet előzetes engedélyhez kötni - közölték.

Neelie Kroes Strasbourgban, az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának rendkívüli ülésén hétfőn azt is elmondta: "Most gondosan áttekintjük a törvény előírásait, és teljes objektivitás mellett fogjuk elkészíteni jogi értékelésünket."

Olvasóink írták

 • 6. toxi-2 2011. január 24. 13:27
  „JAJJJJJ, de nem akarod érteni.......

  Hát persze, hogy nem "szó szerint" a német vagy más nyelvű szövegről beszélek, hanem arról, hogy egy ország törvényéből átvették azt, ami éppen tetszett, és azt nem, ami nem. És ha 5 országéból tallóztak össze egy törtvényt, ami külön-külön értelmes, és jogszerű, meg etikus, attól még az új nem okvetlen az. Tehát "szinte" átvették a törvényt, csak kicsit más lett a végére. NA ERRŐL LENNE SZÓ!!”
 • 5. achilleus 2011. január 18. 19:01
  „3. hozzászólás toxi-2 2011.01.18. 10:33
  Kirúgták még a Rigó utcai nyelvvizsgáról, annak idején, azokat a nyelvvizsgázókat, akik a magyarra való fordításkor szó szerint és magyartalanul követték az idegen szöveget. Szerinted más országok médiaszabályozása milyen nyelven íródott? Biztos vagy benne, hogy egy idegen nyelvű szabályozás "szó szerint" átvehető a magyar nyelv megerőszakolása nélkül?”
 • 4. deszkás 2011. január 18. 11:06
  „BABAR! Te azt hiszed hogy a COCI politikus telefonál az EUba ? Hogy mit hogy csináljanak? Eldobom az agyam mikor ilyen marhaságot irnak le.ÉS LEIRJA.Úgy tűnik az EU politikusok nem tudnak gondolkodni, FORDITANI.Ekkora baromságot leirni csak Fideszes tud.Gratulálok.”
 • 3. toxi-2 2011. január 18. 10:33
  „" A magyar szabályozás e tekintetben szinte szó szerint emeli át a releváns EU-normákat" -- na itt van a kutya elásva, egy szón múlik az igazság, ahogy mondja is, idézem: "SZINTE" !!! :-)))”
 • 2. babar 2011. január 18. 08:23
  „Mostmár csak konkrétumok és bizonyítékok fogadhatóak el kritikaként!!! Minden más csak ballllib provokáció!
  A törvény ismerete nélkül (coci politikusok telefonálgatása alapján kialakított véleménnyel) megfogalmazott kritikák az öket megfogalmazókat járatták le. Most már az is kiderülhet, hogy a kritikusok az EU-s normákat sem ismerik! Kellemetlen lenne ha ennek kapcsán az egyes országok média törvényei is elbuknának!! Hahaha!!
  Szerintem az emberek 90 %-át nem is érdekli ez a törvény, s a maradék 10-ből 1 % az aki érti is.
  De! A törvény a hülyeség és a pártsemlegesség ellen sem véd meg senkit, igaz DM??!!”
 • 1. Csirén 2011. január 18. 08:09
  „....hát ez csak természetes, mi mindenki felett állónak képzeljük magunkat. ( magunkat? vagy csak viktorunk teszi ezt, a többi fideszes vezér pedig nem győzi tompítani, tompikánk marhaságait. Marhaságait? beledöglünk, mire vége lesz.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három fogást is talált a médiatörvényen az EU-biztos

Aggályokat fogalmazott meg a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban az EU-biztos hétfő este Strasbourgban. Tovább olvasom