Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Mega Trade szállította az átdátumozott élelmiszereket

Több mint ezer üzletbe, köztük a legnagyobb hipermarketekbe is szállított átdátumozott élelmiszereket törökbálinti raktáraiból a külföldi tulajdonban lévő Mega Trade cégcsoport. A Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrzési Állomás csütörtökön hozta nyilvánosságra annak a cégnek a nevét, amelyek a lejárt élelmiszereket újracsomagoló törökbálinti élelmiszerraktárakat üzemeltette.
A tájékoztatóján elhangzott: az átcímkézésben egyebek mellett érintett a Mega Trade Kft, a Mega Food Kft. a Mega Trade Dis Kft. és a Mega Logistic Kft is. A Híradó tudósítója elmondta, a tulajdonosi kör nagyjából azonos, külföldi érdekeltségű cégekről is szó van.

A Népszava és a Népszabadság is úgy értesült, a Mega Trade cégcsoport raktárából származik az a több mint 100 tonna hamis fogyaszthatósági határidővel felcímkézett, átcsomagolt áru, amelyet Törökbálinton foglaltak le.

Legalább 400 féle, több száz tonnányi termék lejárati idejét hamisították meg profi módszerekkel. Számos esetben új, színes címkéket nyomtattak az élelmiszerekhez, az eredetieket pedig vegyszerrel oldották le a csomagolásról. A lekvárok fémkupakjaira nyomtatott szavatossági időt is meg tudták hamisítani. Olyan müzliszeleteket is bemutattak a sajtótájékoztatón, amelyeknek már két éve lejárt a szavatossága, annak ellenére, hogy a címkén 2007-es dátum szerepelt.

A Magyar Rádió úgy tudja, a Mega Trade cégcsoport korábban bioélelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozott, mostani élelmiszerei között pedig kóser élelmiszerek, például müzliszeletek is szerepelnek. A vállalat szállít a Tesco, a Rossmann, a DM áruházláncoknak. A hírek szerint a nagyáruházak most folyamatosan mondják vissza a cégnek tett rendeléseiket.

Közben a Pest megyei rendőrök rossz minőségű termék forgalombahozatalának büntette miatt nyomoznak. A rendőrség hatósági bejelentés alapján már szerdán megkezdte a különböző telephelyeken, raktárakban a termékek és a dokumentumok átvizsgálását, lefoglalását, s ez a munka jelenleg is tart - mondta a megyei főkapitányság sajtóügyletese.

Múlt pénteken kezdődött a fokozott vizsgálódás, szerdán három törökbálinti élelmiszerraktárban találtak a hatósági ellenőrök szabálytalan csomagolású és hamisított dátumú árukészleteket. Eddig összesen négy logisztikai központ működését függesztették fel - közölte korábban az Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője.

Az ellenőrök egy illegális tojáscsomagolóra is rátaláltak, ahol egymillió, Németországból származó tojás regisztrációját, engedélyeztetését hamisították meg, vagyis nem lehet nyomon követni, hogy honnan származik az árukészlet és az eltarthatósági idejére vonatkozó adatok is bizonytalanok.

Más helyeken tejtermékek, lekvárok, müzlik, csokoládék, félkész konyhai termékek hamis adatai miatt kell elrendelni a több tíz kamionnyi mennyiségű áru megsemmisítését. Az ideiglenesen bezárt raktárakhoz szerdán öt kamion érkezett Olaszországból, Lengyelországból, Németországból, ezeket nem engedték be az üzem területére.

Az ellenőrzésekben korábban nyolc állatorvos vett részt, ám éppen a felgyülemlett munka miatt az állomás vezetője Pest megye más területéről további szakembereket rendelt Törökbálintra. Jelenleg húsz állatorvos vesz részt az élelmiszer-ellenőrzésekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom