Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A megbízó cég is felelős lesz a fekete foglalkoztatásért

Tavasztól a feketefoglalkoztatásban leginkább érintett ágazatokban – például az építőiparban – a megbízó cég felelőssége is lesz, hogy alvállalkozója legálisan alkalmazza a munkaerőt.
Kiss Péter munkaügyi miniszter már tavasszal módosíttatni akarja a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt. A szaktárca és az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az illegális foglalkoztatás további viszszaszorulását várja az újabb törvényi szigortól.

A közbeszerzési törvény tavalyi módosítása miatt akár öt évre is eleshetnek az állami forrásoktól, illetve megrendelésektől a feketefoglalkoztatók. Emellett a munkaügyi vizsgálatok szaporodása is hozzájárult ahhoz, hogy 2006-ban több mint 12 000 munkaadónál 42 276 feketemunkást lepleztek le.

Tavaly tízezer állampolgári bejelentés érkezett munkaadók ellen, többségük a bérek, pótlékok hiányos megfizetése miatt. Éppen ezért a tavaszi törvénymódosításkor várhatóan a bérkifizetések ellenőrzésére vonatkozó paragrafusok is szigorodnak, vagyis már nemcsak a minimálbérre, hanem mindenfajta bérkifizetésre vonatkozónak a megsértése szankcionálható lesz.

Egyre többször fordul majd elő, hogy az APEH, a VPOP, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és az OMMF összehangoltan ellenőriz, egymásnak adva a kilincset. Az OMMF az idén szorosabban együttműködik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral is, hogy az eltitkolt munkabaleseteket felderítsék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domínium a Rába partján

A Rába Domínium Ingatlan Kft. Győr-Moson-Sopron, Komárom és Veszprém megyében mintegy huszonnyolcezer négyzetmétert kitevő nyolc létesítmény gazdája, száznál több bérlője van világcégtől a kis magántársaságig. Évi bérleti bevétele mintegyhétszáz - millió, s a folyamatban lévő fejlesztéseinek értéke meghaladja a négymilliárdot. A Domínium feje Rigó László. Tovább olvasom