Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A meggymagot is eladják

Átadták csütörtökön Győrasszonyfán az új gyümölcsfeldolgozó üzemet.
Csizmár Gábor munkaügyi miniszter jelenlétében adták át csütörötkön Győrasszonyfán az egykori szarvasmarhatelep átalakításával épült gyümölcsfeldolgozó üzemet.

Hordós István, a Vitafruct Kft. ügyvezetője két évvel ezelőtt vásárolta meg a község egykori termelőszövetkezeti központját a tápi szövetkezettől. Döntésében Kósa László akkori polgármester is szerepet játszott.

Tulajdonostársa, a feldolgozó létesítésére alapított társaság társügyvezetője, dr. Varga Zoltán mutatta be az üzemet lapunknak. A gyümölcskocsonya és szárított (instant) gyümölcspor előállítására alkalmas feldolgozóban 72 embernek tudnak idénymunkát adni. A choracélból készült berendezéseket négy nemzet gyártói szállították. A gyártósoron tegnap éppen meggyet dolgoztak fel: tökéletes tisztítást, aprítást követően aszeptikus automata töltőgépbe került a gyümölcszselé.
– Az óránként egy tonna kapacitású gépsor még kellően kicsi ahhoz, hogy gyors átállásokkal alkalmazkodhassunk a mai magyar piaci és termelési viszonyokhoz – magyarázta az ügyvezető.

A kész gyümölcskocsonyát értékesítik, de gyümölcsport is előállíthatnak belőle egy másik gépsoron. Ennek érdekessége, hogy a berendezésekbe kerülő zseléből 30 Celsius-fokon 0 bar nyomáson forralják ki a vizet, így az alapanyag gyakorlatilag alig veszít vitamintartalmából. A készáru – kilogrammja 4–6 ezer forint – így lehet rendkívül ízletes és teljesen természetes alapanyaga üdítőitaloknak, édesipari, cukrászati termékeknek.

Hordós István érdeklődésünkre elmondta, hogy számos szándéknyilatkozattal bír termékeikre a potenciális vásárlóktól, szerződésük azonban még eggyel sincs. Az egyelőre 450 milliós – a teljes készültség 600 milliósra tervezett – beruházást az állam 65 millió forinttal támogatta.

Dr. Varga Zoltántól a meggy feldolgozása után megmaradó meggymag sorsa iránt érdeklődtünk. Kiderült, azt is eladják: bíznak benne, hogy a mai Magyarországon ez már nem bűncselekmény...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UEFA-kupa: Pályán a ferencváros

Labdarúgás

Balog Zoltán és Rósa Dénes is meghosszabbította szerződését a… Tovább olvasom