Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A megye horgászai fogták a legtöbb halat

A haltelepítés és a halfogások nagyságában az első, míg a horgászegyesületek számát tekintve második a megye az országban. A felnőtt és gyermek horgászok száma nőtt, az ifi horgászoké tovább csökkent tavaly.
A sporthorgászok megyei szövetségének ügyvezető elnöke, Takács Antal a Kisalföld érdeklődésére sikeresnek nevezte a szervezet és az egyesületek tavalyi tevékenységét. A horgászegyesületek száma nőtt, jelenleg 72 egyesület van a megyében, ennél több csak Pest megyében van. Az egyesületi tagok száma megközelíti a 15 ezret, a felnőtt és a gyermek horgászok száma nőtt, az ifjúsági ko-

rúaké ismételten csökkent.
Az elnök úgy a szövetség, mint az egyesületek részéről is sikeresnek tartja az elmúlt évet. Az egy főre jutó halfogás az országos átlagot messze meghaladja.
Egy fogási naplóra leadott mennyiség 26,9 kilogramm volt a 2005-ös 23 kilóval szemben.
Ennek okát Takács Antal abban látja, hogy a horgászok befizetéseiből összesen 115 millió forintért telepítettek halat az egyesületi és a szövetségi vizekbe, szemben az azt megelőző 90 millióval. A horgászok kezelésében lévő megyei vizeken összesen 222 ezer kiló különböző fajta hal akadt horogra, ez 50 ezerrel több, mint 2005-ben.
Takács Antal hangsúlyozta, bár a halászati szövetkezet vizein csökkent a kifogott hal mennyisége, pontyot egyre többet lehet fogni. Köszönhetően a telepítés növelésének. Az ellenőrzésekben is szorosabban együttmqködik a halászati szövetkezet a megyei szövetséggel, amelynek képviselői ott lehetnek a telepítéseknél. Elindult a kormorángyérítési akció is – tette hozzá.
A haltelepítésekről az elnök elmondta: a Mosoni-Duna- és a Zátonyi-Duna-holtágba közel 100–

100 mázsa hal került saját erőből és pályázati pénzből, így az utóbbi 15 év legnagyobb telepítéséről számolhat be az elnökség.
A jövővel kapcsolatban Takács Antal megjegyezte, áprilisban tisztújító közgyqlés lesz, a következő 5 évre választják meg a képviselőket. Az ügyvezető elnök hangsúlyozta, hogy a jelentős haltelepítés ellenére a szövetség nem emeli meg a területi jegyek árát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint szemetes város Sopron?

Tovább olvasom