Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A megyei békéltető testület tevékenységéről

A testület a kamara és a fogyasztóvédelmi érdek-képviseleti szervezetek bizalmából nagyjából változatlan összetételben folytatja munkáját.

Testületünk tavaly március elsejével kezdte meg működésének harmadik ciklusát. A békéltető testület tevékenységével várhatóan februárban a győri közgyűlés is foglalkozik.

Elnöke Horváth László, elnökhelyettes egyelőre nincs, aminek elsőrendű oka az anyagi lehetőségek szűkössége. A békéltető testület működtetésének anyagi feltételeit az országos kamara, az MKIK biztosítja, azokból a pénzeszközökből, amelyeket az Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztérium bocsátott rendelkezésére. Szerencsére a minisztérium tavaly a harmadik negyedévben további forrásokat tudott előteremteni, és így a legtöbb üggyel foglalkozó testületek számára további pénzeszközöket tudott biztosítani. Megyei testületünk ezek közé tartozott, így éves szinten anyagi gondok nem jelentkeztek.
Testületünk ismertsége és elismertsége megyénkben dinamikusan növekszik. Ezt bizonyítja a hozzánk érkező bejelentések növekvő száma. A 2004-ben írásban érkezett panaszok száma 104 volt, tavaly 144. Ez csaknem 40 százalékos emelkedést jelent és 144 békéltetés szándékával szervezett tárgyalást. Az írásban beérkezett ügyek mellett, a személyes és telefonos érdeklődés és segítségnyújtás mintegy 300-ra tehető. Ezzel az ügydarabszámmal a megyék közül a harmadik legtöbb ügyet tárgyaló testület vagyunk.
A beérkező panaszok összetétele évek óta nagyjából változatlan, vezetnek az építőiparral kapcsolatos ügyek, és nagyon magas a szavatossági és jótállási panaszok száma is.
A közeljövőben változni fog néhány a fogyasztói érdekvédelemmel kapcsolatos jogszabály, és információink szerint észrevételeink jórészt beépültek a változó jogszabályokba. A tervek szerint erősíteni kívánják az alternatív vitarendezési fórumokat, elsősorban a békéltető testületek vonatkozásában. A jelenlegi gondok között elsőrendű az anyagi problémák megoldása és ezzel párhuzamosan a testületek önállóságának fokozása. Szerencsére eldőlt az a sokat vitatatott kérdés, hogy a kamarák mellett működjenek-e továbbra is a testületek.
Testületünk együttműködése a megyei kamarával igen korrekt és hatékony. Tartalmi munkánkban befolyás nem ér bennünket, az anyagi gondok megoldásában, infrastruktúra biztosításában pedig nagy segítséget kapunk. Ezért mi mindig azt az álláspontot képviseltük, hogy a kamara melletti működés nem befolyásolja a testület függetlenségét, így biztosított a zavarmentes működés.
Az elmúlt évek során a vállalkozók, a gazdálkodó szervezetek is egyre jobban megértik és elismerik a békéltetés fontosságát. Ezt bizonyítja, hogy a tárgyalt ügyek 85 százalékában a gazdálkodók együttműködnek a testülettel. Ez országosan is kiemelkedő arány, mivel az országos arány mintegy 70 százalék. Sokat javult a különböző pénzügyi szervezetek és nem javult a nagy távközlési multinacionális gazdálkodók hozzáállása. Az érdemi határozattal lezárt ügyek mintegy 60 százaléka egyezséggel végződik. A fennmaradó részben a határozatban megfogalmazott ajánlás csaknem felét pedig végrehajtják a gazdálkodók. Sajnos nincs előrelépés a nem teljesített határozatok nyilvánosságra hozása területén, sem megyénkben, sem pedig országosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 01.18.

Tovább olvasom