Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A mentésirányítási problémákért is Gyurcsány a hibás?

Horváth Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője szerint előbb gondoskodni kellett volna a mentésirányítási rendszer korszerűsítéséről, és csak azután lett volna szabad hozzákezdeni az átszervezéshez.
Az Egészségügyi Bizottság fideszes tagja szerint a teljes technikai háttér beszerzése csupán néhány milliárd forintba kerül, ehhez azonban kormányzati döntés kell, ami viszont várat magára. Ezért jutott a mentőszolgálat nehéz helyzetbe, amiért Gyurcsány Ferenc tehető felelőssé - mondta Horváth Zsolt.

Az ellenzéki szakpolitikus a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent cikkre reagált. Ebben a mentésirányítás központosításának teljes kudarcáról írnak, amit állítólag több hangfelvétel is bizonyít.

Nem megfelelő módon hajtották végre a mentésirányítás átszervezését - jelentette be a Fidesz szakpolitikusa a vasárnapi sajtótájékoztatóján, melyet az Országos Mentőszolgálat székháza előtt tartott. Július elsején több vidéki irányító központot is bezártak, ami szakmailag akár még helyes is lett volna, ha azt számos intézkedés előzi meg - mondta Horváth Zsolt.

Olyan technikai eszközöket kellett volna beszerezni, melyekkel egyrészt jól szervezhető a mentésirányítás, vagyis a hívások oda futnak be, ahonnan a legkönnyebben elérhető a riasztás helyszíne. Másrészt ez a rendszer segítene abban, hogy az állomások pontosan beazonosítsák a mentőkocsik helyzetét, a mentőknek pedig a legrövidebb útvonal kiválasztásában nyújt útmutatást. Horváth Zsolt arra szólította fel a kormányzatot, hogy amíg ezt a rendszert nem szerzi be, és azokat nem szerelteti be a járművekbe, sürgősen függessze fel a mentésirányítási központok bezárását.

Olvasóink írták

 • 10. gyufika 2008. november 01. 07:13
  „Ugyan mondjátok már meg nekem:ha fuj a szél gyurcsány a hibás ha nem akkor azért ha fekete eső esik azért ha jég esik akkor is ő a hibás!node hogy van ez???hát nem isten őhanem melnök aki csak akkor tud jó döntéseket hozni ha azt támogatja az ellenzék!márpedig az ellenzék a szószoros értelmében ellenzék mivel bármi légyen is amit gyurcsány mond vagy tesz az csakis és kizárólagos nem lehet részükről.igy hogyan lehet bármin is változtatni?emlékezzetek már hogy az orbán féle csapat mit csinált az ő 4éve alatt :megmondom semmit azon kivül hogy az összes pénzt kimenekitette az országból ugye nem kell mondanom hova a nagy arc megvolt csak háttere nem.nos???most ők azok akik mindenkiben mindenben és mindenhol hibát találnak.hát nem érdekes ez??”
 • 9. grenadle 2008. augusztus 18. 11:11
  „A HírTV alapján:
  Csak arc és név nélkül nyilatkozott a mentésirányító - félti az állását. De beszélni akar, mert szerinte nagy a baj a szervezetnél. Ugyanannyi pénzből gazdálkodnak, mint 5-6 évvel ezelőtt, a költségeik viszont folyamatosan nőnek. Drágul az üzemanyag, a betegeket pedig a kórházbezárások, és a súlyponti rendszer kialakítása miatt egyre távolabbra kell vinniük.

  A férfi azt mondja: a minisztérium állításával ellentétben a betegszállítás kiszervezésével csak látszólag mérséklődtek a feladataik, mert a kórházi orvosok gyakran szakápolói felügyeletet kérnek, hogy ne kelljen órákat várni a betegszállítókra. Így a mentőnek kell elszállítania a beteget.

  A legnagyobb gond szerinte mégis a hívásfogadó központok bezárása. Magyarországon két évvel ezelőtt még 86 irányítóközpont működött, akkor azonban a régiós átszervezés keretében 26 csoportot alakítottak ki. Annak, aki ezekben fogadja a segélyhívásokat, egy egész megyét kell átlátnia, a helyszín pontosításával hosszú percek telhetnek el.

  Az adatfelvételi lap kitöltése után az irányítóközpontból kitelefonálnak az adott illetőségű mentőállomásra, ahol újra egy kolléga fölveszi a telefont, ez mind-mind időveszteség. Majd a feladat diktálása, átírása után a mentőegység kivonul az adott helyszínre. Ez, én nem gondolnám, hogy kevesebb, mint 5, illetve 6, esetenként még 7 percet is igénybe vesz. Tudjuk azt, hogy egy olyan jellegű sérülésnél, ahol oxigénhiányos állapot lép föl, azt az agysejtek 4-5 percen kívül nem képesek tolerálni. Magyarul az a beteg halálra van ítélve, bármily közel is lakjon a mentőállomáshoz - nyilatkozta a mentésirányító.

  Az irányító elmondása szerint volt olyan eset is, amikor 50 percet kellett várni a mentőre, hiszen a nagyvárosban a segélyhívás fogadója nem tudta beazonosítani a helyszínt, ami egy helyismerettel rendelkező kollégának perceken belül sikerült volna.”
 • 8. jojózsi 2008. augusztus 17. 20:17
  „Hát igen a Simon Mariann!!! Neki az is jól jött,hogy maszek kézbe került a betegszállítás ugye?Miért is ?Hogy lehet az ,hogy egy olyan embernek van betegszállító cége jóval hamarabb ,mint ahogy a kormány kihirdette a pályázatit erre a környékre?Talán tudott róla ?Hm ?Érdekes dolgok ezek ugye,de még sorolhatnám azt a rengeteg gerinctelen dolgot amit több kevesebb sikerrel véghezvittél olyan embereken akik csak a munkályukat végezték!”
 • 7. Lemba 2008. augusztus 17. 18:42
  „Valamelyik korabbi cikkben olvastam , hogy a vizsgalatot lezartak a korabbi Orbanc kormannyal kapcsolatban a Gripen harcirepulok ugyeben. Az cikkel kapcsolatban csak annyit meg, hogy a sved hirugynokseg kezdemenyezte a vizsgalatot a repulogep vasarlassal kapcsolatban.
  Az akkori kormany politikai csoportja vizsgalja es kritizalja a mai mentoszolgalat remenytelen allapotat. Erdekes?
  Csak annyit szeretnek megkerdezni a mai magyar "politikusnak hivott egyenek" igy szulettek vagy specialis etrendjuk miatt valtak ilyenne?”
 • 6. magyar narancs 2008. augusztus 17. 18:00
  „A fehér foltok eltüntetésével együtt,elkellene tüntetni egyszer és mindenkorra Simon Mariannt -aki azt se tudja már hogy nézzen az emberek szemébe. Vele együtt az összes olyan ingyenélő hatalommániás agyament f..l.....t mint a Győrfi Palika és társai.
  Semmi előrelépés nem történt eddig a pillanatig, csak hazudnak és rombolnak.
  Börtönben a helyük az ilyeneknek és mindenkinek aki ezt a népírtó nemzetgyalázó és aláaknázó tevékenységet folytatja az egészségügyben.A mentő már nem mentő,és kik miatt???
  Miattad Simon, Göndöcs ,Takács, -menjetek a fenébe.
  Menjetek mindannyian!”
 • 5. Kuci 2008. augusztus 17. 17:47
  „Szerintem ha mindenki úgy fizetné az egészségügyi elleátást , ahogy kapja . Na akkor mit csinálna az egészségügyi miniszeter ! Mert úgye mink minden hónapban leszurkoljuk időben , de nekünk meg várni kell ?? Ez érdekes , vagy nem ??!!”
 • 4. grenadle 2008. augusztus 17. 15:07
  „Na akkor nézzük? tehát 2005, még bőven a választások előtt (Az origo.hu alapján):

  Az ország ötödében életveszélyes lakni
  2005. 08. 12., 11:01Utolsó módosítás: 2005. 08. 12., 12:30
  A mentőknek elvileg 15 percen belül kellene kiérniük a riasztás helyszínére. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy az ország területének 78 százalékát elérik ennyi idő alatt, a maradék 22 százaléknyi területet azonban csak akkor, ha a szerencse is segíti őket. "Ha egy mentő éppen a közelben vonul, rádión riasztani tudják, de egyébként nem lehet kiérni ennyi idő alatt" - fogalmazott.
  A nehezen elérhető települések nem egy országrészben, nem egy-két megyében találhatók, hanem - akárcsak a tűzoltóknál - elszórva az egész ország területén. "Nincs rendkívül rossz helyzetben lévő megye, csak rossz helyzetben lévő települések vannak" - állítja a szóvivő. Arra ugyanis törekedtek, hogy viszonylag egyenletesen legyenek elszórva a mentőállomások.
  Győrfi Pál szerint a helyzet hamarosan javulni fog. A kormány ugyanis még júliusban elfogadta a sürgősségi betegellátás egységes rendszerének kiépítéséről szóló jelentést. A száz lépés program részeként összesen 4,5 milliárd forintnyi fejlesztést terveznek, aminek a fedezetét főként ingatlanok eladásából biztosítanák. A cél, hogy a mentő 15 percen belül minden betegért, az ország minden pontjára biztosan odaérjen. Ha ezt autóval nem lehet megoldani, akkor helikopterrel kell a beteget idejében a kórházba szállítani.
  A tervek szerint az ország területén hat állandó és egy ideiglenes légibázist hoznának létre, amelyek működtetésére, valamint helikopterek beszerzésére és szervizelésére rövidesen pályázatot ír ki az Országos Mentőszolgálat. A most üzemelő légi járművek egy részét pedig kivonják a forgalomból, helyükre idén három új helikoptert vásárolnak. A következő két évben két-két helikopter beszerzése a terv. Ezenkívül egy-két éven belül 30 új mentőállomást is létesítenek majd, és kipróbálnak új módszereket, mint például a motoros mentő, amely már működik is Balatonlellén. "A fehér foltokat el kell tüntetni az ország területéről" - jelentette ki a szóvivő."

  Eddig az ígéretek.

  Egy két évvel későbbi vizsgálat eredménye:
  Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) a 2007. április és szeptember közötti időszakot hasonlította össze az előző év adataival. A Felügyelet munkatársai az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) adatai alapján a kiérkezési időt, a veszteglést és a késések arányát vizsgálták. (...)
  A mentés egyik kulcsmutatója az, hogy az esetek mekkora részében érkezik meg a segítség 15 percen belül. Kiderült, hogy kismértékű javulás következett be egy év alatt: tavaly április és szeptember között az országos átlagot tekintve az esetek 78,97 százalékában értek a helyszínre a mentők 15 percen belül, míg 2006-ban 78,66 százalék volt ez az érték. Az a cél azonban, hogy a lakosság 90 százaléka elérhető legyen 15 percen belül, egyelőre még nem mindenhol teljesül. Győr-Moson-Sopron megyében már most is csak 10,92 százalék volt a 15 percen túli kiérkezések aránya, míg Bács-Kiskun megyében a 30 százalékot is meghaladta.

  További részletek az ebf.hu honlapon (nagyon ajánlom!)

  Magyarán: Maximum 1%-os javulás következett be 3 év alatt. Az adatok 2007-re vonatkoznak, kérdés, hogy az elmúlt évben mennyit változott a helyzet.”
 • 3. grenadle 2008. augusztus 17. 14:27
  „Egy kis kiegészítés:

  "Vizsgálódik az OMSZ
  Belső vizsgálattal próbálja kideríteni az Országos Mentőszolgálat, hogy hogyan kerülhettek ki hangfelvételek a mentésirányításról. Győrfi Pál szóvivő a Hír Televíziónak elmondta: olyan személyes adatokat is tartalmazhatnak a felvételek, amelyeknek a továbbítása jogszerűtlen adatkezelésnek minősül.
  Győrfi Pál elmondta, hogy a cég hangrögzítő eszközein nem találták másolás nyomát, így valószínű, hogy a hangfelvételeket valaki saját készülékkel készítette. Mint ismert: a Magyar Nemzet két napja hangfelvételekre hivatkozva írta meg, hogy káoszt okozott a mentésben az átszervezés, egyes esetekben 10 perccel is meghosszabbodott a riasztási idő. A mentőszolgálat szóvivője ezt tagadja, szerinte az átszervezés még nem kezdődött el."

  (Megj.: Ugye azért nem ez a legfontosabb?????)

  "Győrfi: Múlt századi körülmények között zajlik a mentés
  ,,Nem végeztünk semmiféle átszervezést az irányítóközpontok rendszerében, most is 26 központ dolgozik. Tervezünk ilyen központosítást, de csak akkor, ha minden technikai feltétel adott hozzá. Ez 2010-ben következhet el, amikorra végül is megvalósulhat az az informatikai fejlesztés, aminek már nagyon is itt az ideje, hiszen ma még a mentésirányítás - talán nem túlzok, ha azt mondom - múlt századi körülmények között zajlik."- nyilatkozta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője."

  (A beszégetésekben nem egészen ez volt, hol van már a 15 perces választási ígéret? Előkeressem? - majd a következőbe.)”
 • 2. mugri 2008. augusztus 17. 13:38
  „a Zoorbánn a hibáss ezazalakk akkó is qrrmányon van, amikó nem, he-he”
 • 1. tora 2008. augusztus 17. 11:59
  „Amennyiben az eü.min. dóga lenne, akkor a főnöke is hibás. Nem kicsit, nagyon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkóbrolhatnak a házi kedvencek a tűzijáték miatt

Elkóborolhatnak és agresszívvá válhatnak a házi kedvencként tartott kutyák az augusztus 20-i… Tovább olvasom