Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A Mercedes 25-30 évre tervez Kecskeméten

A gazdasági tárca államtitkára nem kommentálta pénteken azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a Mercedes összesen 35-40 milliárd forintnyi támogatást kap a kormánytól. A gyár 25-30 évre tervez Magyarországon.
Burány Sándor pénteken újságíróknak azt mondta: a növekedés és új munkahelyek létrehozása a legnagyobb feladat Magyarország számára, a kormánynak befektetőket kell idecsábítania, olyanokat, mint a német Mercedes gyár. A befektetést előkészítő ITD Hungary vezérigazgatója, Rétfalvi György arról beszélt, hogy a magyar részről adott támogatás a tervek szerint három éven belül megtérül, a Mercedes pedig 25-30 évre tervez Magyarországon.

A napokban jelentették be, hogy körülbelül 200 milliárd forint értékű gyárat épít a Mercedes Kecskeméten, ami közvetlenül 2500, közvetve pedig további 10 ezer embernek adhat munkát. A beruházás 2009-ben indul, és várhatóan 2011-ben gördülnek le az első, "A" és "B" osztályú Mercedesek a gyártósorokról, kezdetben 100 ezer darabos éves mennyiségben.

A kormány azt a legnagyobb összegű támogatást adja a németeknek, amelyet az uniós szabályoknak megengednek - legnagyobb részben adókedvezmény formájában. Burány Sándor nem kommentálta azt, hogy sajtóhírek szerint összesen 35-40 milliárd forint támogatást kap a Mercedes. Akkor hozzák nyilvánosságra a számot, amikor Brüsszelben - pár hónap múlva - jóváhagyják a szerződést.

A Mercedes rendkívül alaposan megvizsgálta az összes szóba jöhető helyszínt Lengyelországban és Romániában is, Magyarország nem is volt rajta a németek listáján, az ITD Hungary vette rá őket az érdeklődésre. Nagyon szigorú feltételeket támasztott az autógyártó. Egy kilométeren belül autópályának, öt kilométeren belül vasúti iparvágánynak kell lennie, és magas színvonalú információszolgáltatást követeltek az állami szervektől az előkészületek során. Magyarország ezekkel nyert, noha a magyar bérköltségek a legmagasabbak a szóba került országok között. Nem kell attól félni, hogy később - a beruházás számára megtérülése után - a Mercedes olcsóbb országba menne, a cég 25-30 évre tervez Magyarországon - mondta Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója.

A következő nagy feladat a 2500 munkás előteremtése lesz - hangsúlyozta Kilián Csaba, az ITD befektetési igazgatója. A Mercedes is az Audi modelljét követi, saját szakot indít egy kecskeméti szakközépiskolában a saját igényei szerinti oktatás érdekében, és más iskolákkal is együttműködést tervez.

Tavaly egyébként az ITD közreműködésével 55 beruházásról döntöttek Magyarországon, másfél milliárd eurót meghaladó értékben. A Mercedesé az idei 16-ik ITD-s beruházási döntés - mondta Rétfalvi György.

Olvasóink írták

 • 8. load 2008. június 24. 00:37
  „Ha ilyenek az ébredő magyar emberek, inkább aludjanak tovább.

  "Más kérdés, hogy ez összességében kurvára nem éri meg valószínűleg."
  Vajon hogyan számolta ki?”
 • 7. csanyiv 2008. június 23. 12:56
  „DBLaci! Nyilván az a 200 (legyen nettó 165) milliárd forint sem éri meg, amit a Merga idehoz, végülis csak a magyar GDP 0,6%-a, ugyis összehozott ez az ország tavaly is 0,8 növekedést magától, mi az nekünk. Meg nyilván a oláhok is azért dühösek, hogy ekkora szarból maradhattak ki... Még a végén jól jártunk volna, ha csak keresztülhúzzák Szegeden azt a sok trélert - hátha megáll egy-két sofőr brunyálni, oszt jól nő majd a magyar GDP!”
 • 6. Defoe 2008. június 22. 09:31
  „Vállalkozzál Laci! Neked megéri!
  Téged jo üzleti érzékkel álldott meg az isten!:-)”
 • 5. Didi 2008. június 22. 09:22
  „Dblaci!

  Csak abba reménykedem, hogy nem kerülsz vezetö pozicioba ebbe az országba!!:-))
  Otthon biztosan nem Te kezeled a kasszát, mert nem futná internetre sem!
  Tanár, Orvos, ápolo csak szolgáltatást végez. /Azt nem mondom, hogy felesleges! / Akármennyit dolgoznak, a GDP nem növekszik!
  Igy tehát csak az iparba érdemes beruházni!”
 • 4. DBLaci 2008. június 21. 19:46
  „35-40 milliárd támogatás? Nem rossz. Cserébe elmondhatják a szocionisták, hogy ide jön befektetni a mercedes. Más kérdés, hogy ez összességében kurvára nem éri meg valószínűleg. Most nem kezdem el számolgatni 35-40 milliárdból hány embert lehetne foglalkoztatni, pl. pedagógust, orvost, ápolót, vagy véletlenül építeni valami maradandót... És akkor még a lélegeztetőgépekről nem is beszéltem. Na mind1, remélem az ébredő magyar emberek többsége nem eszi ezt már meg.”
 • 3. Lizsu 2008. június 21. 09:03
  „Mil,
  Ez kb. olyan lesz mint a győri Lukácsban a szerszámkészítő szak, az Audi oktatja magának az emberkéket.”
 • 2. jéé 2008. június 20. 22:34
  „Megérjük azt, hogy a magyar állam támogatja a mercedest? Lassan magyar márka lessz:):)”
 • 1. Mil 2008. június 20. 21:41
  „AZért kicsit félelmetes, mennyire diktálnak a multik egy kormánynak. Meg külön szak az iskolában, mi ez, autó-összeszerelés tan? :) Vagy csak csavarozó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítették a mohácsi komptragédia ügyében az apa büntetését

Enyhítette a Baranya Megyei Bíróság a mohácsi komptragédia ügyében az apa büntetését pénteken. Az… Tovább olvasom