Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

A metabolikus szindróma

A szindróma tünetcsoportot, tünetegyüttest jelent, tehát bizonyos tünetek egyidejû elõfordulásáról van szó.

Először egy amerikai orvosprofesszor, Reaven vette észre, hogy hasra történő „alma" típusú elhízás, emelkedett vércukor, magasabb vérnyomás, emelkedett vérzsírérték gyakran jár együtt. 1988-ban ő nevezte el ezt a négyest, az inzulin felfedezőjének, Banting emlékére tartott előadásában X-szindrómának.

Felfigyelt arra is, hogy e négyes együttes előfordulása nagymértékben fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának együttes kockázatát. Emiatt a későbbiekben hívták halálos négyesnek is. Mivel a tünetegyüttes mindegyik eleme kötődik valamilyen formában az anyagcseréhez, a metabolikus szindróma elnevezés terjedt el. A metabolizmus ugyanis anyagcserét jelent. Újabban utalva a szívbetegségek gyakoriságára szív-anyagcsere tünetegyüttesnek tekintik és kardio-metabolikus szindrómának is nevezik.


Hasra terjedő elhízás


A tünetegyüttes központi eleme a hasra lokalizálódó elhízás. Ha a derékkörfogat nőknél meghaladja a 80, férfiaknál a 90 cm-t, érdemes szűrővizsgálatot végezni a többi tényező felderítésére. A derékkörfogat- növekedést a zsigeri zsírszövet felszaporodása okozza. Ez nemcsak passzív zsírraktárként működik, hanem számtalan olyan anyagot termel, ami károsíthatja az érbelhártyát és megindíthatja az érelmeszesedés folyamatát.


A kezelés alapja a testsúlycsökkentés


Egyénre szabott, megfelelő és rendszeres testmozgás ajánlott. Minimum napi 30 perc gyors sétának megfelelő fizikai aktivitás, ami sikerre vezethet. A diéta kalória- és zsírszegény, telítetlen zsírokban gazdag legyen. Ügyelni kell a szénhidrátbevitelre is. A sóbevitel korlátozása a vérnyomás rendezésében segít. Ha 3–6 hónapos nem gyógyszeres kezeléssel sem érjük el a kitűzött céljainkat, akkor jön szóba gyógyszeres kezelés. Önmagukban a gyógyszerek soha nem lehetnek megfelelően hatékonyak, ha nem változtatunk életmódot. Ötvenéves kor felett, tekintettel a nagymértékben fokozott szívés érrendszeri kockázatra, megelőzésképpen kis adag aszpirin szedése ajánlott.


Nemzeti program


A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának nemzeti programja keretében napjainkban vannak alakulóban a regionális kardio-metabolikus centrumok. Ezek a központok a háziorvosok által kiszűrt nagy rizikójú, de panaszmentes egyéneket vizsgálnák tovább. A munkacsoportokban kardiológusok, diabetológusok, lipidológusok, pszichológusok dolgoznak együtt. E tevékenység kiegészül dietetikus által végzett tanácsadással és követéssel. A program keretében adott a lehetőség szakszerű fizikai állapotfelmérésre és gyógytornász által irányított mozgásterápiára. A lakosság egészségi állapotának javítása, a megelőzés és a korai felismerés segíthet abban, hogy hazánkban az európai átlagot messze meghaladó szív- és érrendszeri halálozást csökkentsük. Az országos program keretében várhatóan március utolsó hétvégéjén érkezik Győrbe az „egészségvonat". Itt lehetőség lesz ingyenes vércukor-, vérnyomás- és -zsírmérésre, valamint diétás és életmódi tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom