Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A mókuskerék viccei

A mindennapi mókuskerékben szükség van egy kis játékra, vicces momentumokra, hogy ezek megsokszorozzák a közösség erejét. Néha jól jöhet egy kis kockázat vagy hazardírozás is, különösen, amikor jottányit sem haladnak előre az ügyeink – véli Rudolf Péter színész, akivel a játékról, meséről, életről beszélgetett Galambos Ádám.
A mese az életem része. A jó mese: tanítás – véli Rudolf Péter Fotó: Szük Ödön
– A gyerekeim épp kinőttek abból a korból, amikor az ember mesét olvas nekik – mondta Rudolf Péter színész. – De a mesét ma is az életem részének gondolom, hisz a mesét nyugodtan lehet tágabban értelmezni, arról nem szólva, hogy a jó mese: tanítás.

– Amikor minden normális ember este leül a szeretteivel megbeszélni a napot, akkor kelünk mi fel az asztaltól. Ráadásul a feleségem is színész, úgyhogy meglehetősen nehezen éltük meg ezeket a pillanatokat a gyerekek öt-hat éves korában. Egyszer, emlékszem, mondtuk a gyerkőcöknek, hogy anya és apa megy játszani a színházba, mire visszakérdeztek: „Miért nem itthon?"

– Az semmiféle gondot nem okoz, s az infantilizmusomba lazán belefér, hogy úgy tanuljak szöveget, vagy úgy írjak forgatókönyvet, hogy előtte-utána a gyerekekkel vagyok – folytatta a mókuskerék jellemzését Rudolf Péter. – Sőt mivel alapvetően lusta természetű vagyok, sokszor örültem, amikor megmentőmként feltűnt a fiam, s azzal nyaggatott, hogy menjünk legózni. Persze amikor olyan munkát végzek, mondjuk, rendezési tervet építek fel, amiben a szétszórt lelkemnek valamiféle rendre van szüksége, akkor nem szeretem, hogy csihi-puhi zajlik körülöttem. Mindennek a gyerekeim iránt érzett szeretetemhez természetesen semmi köze.

– Amikor két éve néztük együtt az athéni olimpiát, s szurkoltunk Nagy
Új társasjáték

A szerepjátékok részesei a klasszikus fantasy mellett detektív vagy akár a jövő cyber punk világába is belecsöppenhetnek. A szeánszokat a mesélő vezényli le. A játék karakterlapja az adott világ szereplőinek foglalkozását (varázsló, pap, lovag), a támadó és védő értékeket, valamint a kiválasztott hős egyéb tulajdonságait tartalmazza.

A 6, 10, 12 vagy 20 oldalú dobókocka két hős összecsapásakor bír jelentőséggel. Bakacsi Norbert, szegedi borszakértő a barátaival öt éve szerepjátékozik. Hetente egyszer találkoznak, amikor is 6–8 órán keresztül építik tovább az általuk megálmodott világot. 
Tímeának, egyszer csak kibökte a lányom, hogy ő is párbajtőrözni szeretne. Ezt követően a bátyjával letörtek két ágat, nekiálltak vívni, mire rövidesen arra figyeltem fel, hogy Szonja mindig elveri Olivért. Egy idő után kedvet kaptam, s ágat ragadtam én is. Úgy gondoltam, két-háromszor hagyom nyerni Szonját, majd megtanítom neki, hogy veszteni is tudni kell. Nos, én sem jártam sokkal több sikerrel, folyamatosan bohócot csinált belőlem.

– Hetente kétszer szoktunk focizni a színészválogatottal, nagyjából mindig ugyanaz a két csapat küzd óriási elánnal egymás ellen. Pár hete véletlenül átkerültem a másik gárdához, s pillanatok alatt ugyanolyan erőbedobással tudtam hajtani a korábbi csapatom ellen – magyarázta: a foci és az élet összefüggését.

– A nagypolitikában gyakran hasonló helyzettel állunk szemben, vagyis szinte teljes véletlen, ki melyik oldalon tűnik fel. Azoknál a politikusoknál, akiknél semmilyen elképzelés, gondolatmenet, csak sodródás látható – márpedig szerintem igen-igen sokan csak sodródnak a magyar politikában. Róluk mindig az jut eszembe, hogy amit képviselnek, azt nyugodt erővel képviselhetnék a másik oldalon is.

– A színházban önmagában egy nagy játékról van szó. A vagány keresésre vagy az anyaghoz történő bátor hozzányúlásra pedig kimondottan a próbák alatt van lehetőség – indokolta a munka és a játék összefüggését. – Ugyanakkor ahogy öregszem, mindinkább a pontosság híve vagyok, amibe természetesen bele kell hogy férjen az adott nap hangulata is.

Lejegyezte: Szeghalmi Balázs


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skype mobilon is

A 3 Group nevű szolgáltató ügyfelei ingyenesen hívhatják majd a többi 3-as Skype felhasználót,… Tovább olvasom