Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A Mosoni-Duna nincs nevesítve

Folytatás az 1. oldalról.

Bajnai Gordon elmondta: a társadalmi egyeztetés eredményeként az anyagban jelentősen nőtt a humán szempontok súlya, hangsúlyosabbá vált a civilek szerepe, megjelentek az egyház szempontjai, erősödtek az esélyegyenlőséget támogató szempontok. A Társadalmi Megújulás Operatív Program forrása 933,29 milliárd forint, a társadalmi infrastruktúráé 538,95 milliárd, a Környezet és Energia Operatív Program forrása 1053,56 milliárd, az államreformé 40,61 milliárd, az elektronikus közigazgatásé 99,49 milliárd forint, a Végrehajtás Operatív Programra 94,88 milliárd forint, a Nemzeti Teljesítmény Tartalékra pedig 98,38 milliárd forint jut.
A hét régió közül a nyugat-dunántúli regionális operatív programra 128,25 milliárd forint jut. Ez arányai-

ban a legkevesebb. E pénz felhasználásáról a régiók testületei dönthetnek majd, ha valamikor végre megalakulnak. A megyénket érintő, országos végső döntést igénylő programok a nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt és a csornai elkerülőút megépítése lehetnek.
A Kisalföld nemrégiben kampányt indított, hogy így is segítsük a mosoni-dunai beruházássorozat megvalósulását. Miután kétéves tervezés után megtörtént a társadalmi egyeztetés, megvan az elvi vízjogi engedély és gyakorlatilag minden startra kész. Sőt, egy 2004. decemberi kormányhatározat is van a Duna és mellékágai, valamint a kapcsolódó térségek tájrehabilitációs kötelezettségeiről. A Mosoni-Duna-koncepció kidolgozására rehabilitációs pályázaton nyert pénzt még 2004-ben Győr.
A vízügyi igazgatóság felügyelete mellett a tervek kidolgozásával akkor a Hullámvonal Kft.-t bízta meg a város. A Mosoni-Duna rehabilitációs tervei Rajkától Vénekig már évek óta készen állnak. A győri gazdaság és idegenforgalom alig várja azt a magasabb vízszintet, ami a Mosoni-Duna rehabilitációjával valósulhat meg. Ennek eleme a gönyűi torkolatnál egy duzzasztó építése.
A 18 milliárdos projekt megvalósulása azzal, hogy nem került be a Nemzeti Fejlesztési Tervbe, bizonytalanná vált. Amint tegnap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársa lapunkkal tudatta: az NFT II. nevesítve nem tartalmazza a Mosoni-Duna helyreállítását. Arra azonban lehetőség van, hogy a Regionális Operatív Program (ROP) keretében, komplex pályázat révén kerüljön uniós pénz a Mosoni-Duna újraélesztésére.

„ Ez az egyik variáció”

Tóth Tiborné dr., Mosonmagyaróvár és környéke MSZP-és országgyűlési képviselője sokat lobbizott azért, hogy a Mosoni-Duna rehabilitációja bekerüljön a II. Nemzeti Fejlesztési Tervbe. A képviselő – miután tegnap kiderült, hogy ez nem történt meg, az ügyet a Regionális Operatív Programként tartják csak számon – lapunknak azt nyilatkozta, hogy a két lehetőség közül ez volt az egyik variáció. Tóth Tiborné dr. hangsúlyozta: mindkét változatnak vannak előnyei és hátrányai is. A lényeg az, hogy mielőbb megkezdődhessen a Mosoni-Duna összehangolt fejlesztési programja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris 8-ra váltana az Internet Explorer?

A Microsoft képviselői máris az Internet Explorer böngésző következő verzióját tervezik. Tovább olvasom