Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A mozdonyvezetők sztrájkot hirdettek szombatra

Sztrájkot tart a Mozdonyvezetők Szakszervezete szombaton a MÁV Trakció Zrt.-nél, ha legkésőbb 2010 április 9-én nem jön létre megállapodás a kollektív szerződés helyi függelékei ügyében - jelentette be a szakszervezet kedden.
A munkabeszüntetést az április 10-én 8 óra és 14 óra közötti időszakra hirdették meg.

Dancsa Attila, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ)alelnöke az MTI-nek elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a munkáltató ne rontsa a munkavégzés feltételeit.

A munkáltató értetlenül áll a Mozdonyvezetők Szakszervezete sztrájkfenyegetése előtt, idő előttinek és indokolatlannak tartja az akciót. Márkus Imre, a MÁV Trakció Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a kollektív szerződés új helyi függelékeiről több mint két hónapja folynak a tárgyalások.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének álláspontja szerint a MÁV-Trakció Zrt.-nél kialakult konfliktus helyzetért a cégvezetés magatartása okolható.

A szakszervezet közlése szerint a társaság a korábbi gyakorlathoz képest jelentősen rontani akarja a mozdonyvezetők munkavégzésének feltételeit, nem számolja el a dolgozók jogos járandóságát.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete úgy ítéli meg, hogy a munkáltató a kollektív szerződés helyi függelékeiről nem a megegyezés szándékával tárgyal, húzza az időt.

A MOSZ követeli a kollektív szerződés helyi függelékeinek megkötését, a munkaelosztás és elszámolás normális rendjének helyreállítását, a személyi alapbéremelés végrehajtását.

Márkus Imre a két hónapja folyó tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kollektív szerződés új helyi függelékeiről három héttel ezelőtt a munkáltató Szegeden a Mozdonyvezetők Szakszervezetének javaslatát elfogadta, létrejött a helyi függelék, amelynek módosítását a MOSZ kezdeményezte.

A MÁV-Trakció vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a múlt héten pénteken a felek aláírták a helyi függeléket Pécsett. További négy helyen - Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Szombathelyen - kedden is folytak a tárgyalások helyi és központi szinten. Érdemben haladnak a tárgyalások, néhány helyen megállapodás közeli állapot is kialakult kedden. Szerdán, csütörtökön és pénteken helyi és központi szinten is folytatják a tárgyalásokat.

Márkus Imre hangsúlyozta: a munkáltató nem kíván rontani a munkafeltételeken, viszont a piac elvárásaihoz jobban alkalmazkodó vonatási szolgáltatásra van szükség. A munkáltató az idén január 31-én lejárt függelékek meghosszabbítására tett javaslatot, ezt a MOSZ nem fogadja el, ezért részletekbe menő tárgyalások zajlanak.

A vezérigazgató kiemelte: a személyi alapbéremelést a munkáltató 2010. január 1-jéig visszamenőleg végrehajtotta, ennek hatására a mozdonyvezetők idei reálkeresete 9-10 százalékkal fog növekedni tavalyhoz képest. Emlékeztetett rá, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban szinten tartást javasoltak.

Olvasóink írták

  • 3. Lutetia 2010. április 07. 14:04
    „Fantasztikus ötlet a szombati sztrájk.:-( Nyilván jópáran akkor mennének haza a lakóhelyükre, hogy vasárnap szavazni tudjanak.”
  • 2. rozator 2010. április 06. 21:17
    „Én azt sem bánom, ha végleg befejezik a munkát! A Gaskótól megszabadulunk, a Borsik mehet nyögdijba,ide meg jönnek masiniszták indiából havi 60 ezerért!”
  • 1. flexsnake 2010. április 06. 21:01
    „a máv most már kezd unalmas lenni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd forintból újul meg a Jurisics-vár

Mintegy egymilliárd forintból felújítják a XIII. században épült kőszegi Jurisics-várat, a beruházás… Tovább olvasom