Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A munka felé terelnék a segélyezettek egy részét

A foglalkoztatást terhelő adókat és járulékokat csökkenteni kell ahhoz, hogy érezhető növekedési pályára álljon a magyar gazdaság. Ennek egyik forrása az lenne, hogy aki képes dolgozni, az ne segélyekből éljen.
Ebben értettek egyet a munkaadói érdekképviseletek vezetői és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kedden megtartott egyeztetésükön. A vállalkozók képviselői azonban tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen költségvetési átrendezéshez politikai támogatásra van szükség.

A miniszterrel arról egyeztettek a munkaadói szervezetek vezetői, hogyan lehet visszatérni a jelentős, 4-5 százalékos gazdasági növekedéshez - mondta Bajnai Gordon. Ő is és a munkaadók is hangsúlyozták, hogy a szükséges intézkedéseknek lesznek fájdalmas részei is.

Abban van egyetértés, hogy át kell alakítani a közteherviselés arányait, mert túl kevesen dolgoznak Magyarországon, és jobban megéri különféle segélyekből, járadékokból élni, mint dolgozni. Abban sincs vita, hogy évente több százmilliárd forint lenne felszabadítható a gazdaság javára, ha felére - a mostani uniós szintre - csökkentenék a vállalkozások bürokratikus terheit.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ezermilliárdos összegben kell hozzányúlni a rendszerhez, hogy tényleg megmozduljon valami. Hangsúlyozta azonban, hogy ez az intézkedések összességének egyenlege, ami szerinte a vázolt lépésekkel elérhető. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára felvetette, hogy érdemes elgondolkodni azon, fenn kell-e tartani a minimálbért.

A források megítélésben van vita a felek közt. A munkaadók például azt szeretnék, ha az uniós támogatások körülbelül egyharmadát közvetlenül a vállalkozások terheinek csökkentésére fordítanák. Bajnai Gordon ezzel nem ért egyet maradéktalanul.

A közelmúlt eseményei arra mutatnak, hogy nincs támogatása ekkora költségvetési átrendezésnek. A Független Hírügynökség kérdéséreTakács János, a Magyar Európai Üzleti Tanács elnöke, ismert üzletember azt mondta, hogy hiteles nemzeti stratégiát kell készíteni, ahhoz talán lehet társadalmi-politikai támogatást szerezni.

Olvasóink írták

 • 3. egyszeru polgar 2008. június 05. 07:05
  „Radenkonak igaza van, megis azt mondom, "Jobb kesobb, mint soha".”
 • 2. radenkó 2008. május 27. 19:32
  „Nem most kell feltalálni a spanyol viaszkost, mert annak gyára van.”
 • 1. péter g. 2008. május 27. 17:05
  „Amíg a Gyurcsány tervei szerint havi 5 nap (évi 60) közmunkához kötné a segílykék kifizetését /itt érdemes megjegyezni, hogy a kevesebb minimálbérért 240 napot kell dolgozni kicsit jobban hajtva mint a közmunkások/, a szoc frakció hozzáállása az elutasítás volt!
  Hogy képzelheti valaki, hogy ezzel a "politikai elittel" bármi változás lehetséges? Azt már meg se kérdezem, hogy a felnőtt cigányok 62%-át kitevő "rokkant"nyugdíjasokkal terveznek-e valamit? Gondolok itt pár tízezer szigorított orvosi felülvizsgálatra, a jogtalanul felvett (tőlünk elrabolt) járadék visszafizettetésére, a korrupt orvosok felelősségrevonására és foglalkozástól való örökös eltiltására!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat a nappal! Kedden is erős lesz az UV-B sugárzás

Hétfő után kedden is nagyon erős UV-B sugárzásra lehet számítani országszerte. Ez azt jelenti, ha… Tovább olvasom