Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A nők védekeztek, később öltek

Két emberölési ügyben is jogerős ítélet született a Győri Ítélőtáblán tegnap, s mind a két vádlott nő volt, akik – ha úgy vesszük – védekeztek. Ez azonban a bíróságon kevés, mivel a sértettek nem törtek az ő életükre, s végül a támadók váltak áldozattá. A büntetés tíz év és öt év.
Pergő volt ez a kedd délelőtt az ítélőtáblán, ahol reggel egy húszéves, néhány órával később egy negyven fölötti asszony büntetését mondta ki dr. Nagy Zoltán tanácsa. A kronológiát tekintjük rendező elvnek, így a fiatalabbikkal kell kezdenünk, azzal a romániai magyar lánnyal, aki a Vas megyei Ikerváron megfojtotta egyik kuncsaftját.

A végzetes konfliktus oka

A sepsiszentgyörgyi anya és lánya Celldömölkön élt és többnyire a pesti „kínai” pia-

con vett holmival kereskedett. Akadt egy igen lelkes vevőjük Ikerváron, egy nyugdíjas asszony, aki hol függönyt, hol csipketerítőt, hol vízesést ábrázoló képet vásárolt az országból egyébként korábban már kiutasított árusoktól. A végzetes konfliktust az edénykészlet okozta, amiért nem volt hajlandó kifizetni a harmincezer forintot. Ekkor, 2005 júliusában az akkor tizennyolc éves Varga Mária Lívia egyedül utazott Ikervárra, hogy a már ott hagyott készletért elhozza a pénzt az albérlet terheit nyögő anyjának. Az idős asszony beengedte őt az ajtón, de hamar összeszólalkoztak, lökdösődés, dulakodás lett a szóváltásból, mivel a vevő önkényesen úgy gondolta, hogy eleget fizetett már az erdélyi hölgypárosnak. Tény, hogy a sértett volt, aki először ütött, de végül, amikor már többedszerre is a földre kerültek mind a ketten, a lány menthetetlen és végzetes dolgot mqvelt. A verekedés hevében lekapta a telefon mellől a töltőt és zsinórjával az asszony nyakát kezdte szorongatni. A sértett belehalt a fojtogatásba.

Nem önvédelem, emberölés

A bíróság egyértelmqnek látta, hogy a lány tette nem önvédelem, hanem egyenes szándékú emberölés, amiért öttől tizenöt év szabadságvesztést lehet kiszabni. Varga Mária Lívia tíz év börtönbüntetést kapott, fellebbezésnek nincs helye.

Késsel szúrta meg élettársát

A tíz év lassan telik, de az óramutató annál gyorsabban forog az ítélőtáblán: nem sokkal később már egy újabb emberölési ügyben döntött a tanács, az asszony 2003 szeptemberében késsel szúrta meg saját élettársát, aki ütötte-verte őt. Kovács Ilona és hatvanhét éves párja között mindennaposak voltak a veszekedések, sőt, az asszonyon az ismerősök nem-

egyszer láttak verésnyomokat, amiket bevallása szerint a férfi okozott. Mind a ketten italoztak, azon a napon is, amikor megpecsételődött az asszony és a két előző házasságból származó gyerek sorsa. A férfi, bár mint mondtuk, maga is a pohár fenekére nézett, kikérte magának, hogy társa megint iszik, s ütni kezdte Kovács Ilonát. A dulakodás közben a nő kést ragadott s azzal kétszer hastájon szúrta az igen jó fizikumú férfit, aki még ezután is ütötte és végigkergette őt az udvaron. A döfés ereje azonban végül mégis leterítette, s a marcaltői ház udvaráról a pápai kórházba szállították, ahol több mqtéten is átesett. Később májelhalást, epecsorgást állapítottak meg nála, s Budapestre vitték. De hiába volt már a legjobb orvosok kezében, két héttel a szúrás után a teste feladta a küzdelmet.

A perdöntő kérdés

Ebben az esetben is perdöntő kérdés volt, hogy az asszony tette túllépte-e a jogos önvédelem határait, s ha igen, akkor nem vezérelte-e erős felindulás, amitől az ügy jóval enyhébb megítélés alá esik.
Dr. Nagy Zoltán tanácsa szerint nem, mivel a probléma forrása az ellehetetlenült együttélés, a folytonos dulakodás volt, ami ellen egyikük sem tett, s így egyikük sem volt erkölcsi fölényben. Az arányosság kérdése is egyértelmq a bíró szerint: Kovács Ilonának nem az élete, csak a testi épsége forgott veszélyben. Hangsúlyozta a bíró, hogy a körülményekre tekintettel így is a kiszabható legenyhébb büntetés a jogerősen megítélt öt év börtön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden vágott baromfit zároltak

A Kecskeméten büdös hússal lebukott Patyi-Hús Kft. vezetőit letartóztatták, az üzleteit és raktárait… Tovább olvasom