Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A nagy állami egyetemek az idei felvételi vesztesei

Főleg a nagy állami egyetemek lettek az idei felvételik vesztesei. Ezeken a helyeken csökkent a felvételizők száma. Néhány főiskola viszont növelni tudta saját jelentkezői létszámát. Egyedül a Műegyetem őrzi népszerűségét, ide most is rengetegen szeretnének bekerülni.
A presztízs megőrzése érdekében azonban idén is a tavalyi magas ponthatárra lehet számítani. A tavalyinál 12 ezerrel kevesebb felvételi kérelem érkezett az Országos Felsőoktatási Információs Központba, 96 302-en jelentkeztek egyetemre, főiskolára.

Az edupress.hu vizsgálata szerint az ELTE és a Közgáz 10 százalék körüli, a debreceni és a szegedi egyetem 16-18 százalék körüli jelentkezőt vesztett, míg a Pécsi Tudományegyetem 25,2 százalékos jelentkezésvesztéssel számolhat, ami több mint 4400 hallgatót jelent.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, a Nyíregyházi Főiskola és a Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) is több, mint 30 százalékos csökkenést mutatott. Az elsőhelyes jelentkezéseiben a Budapesti Gazdasági Főiskolánál és a Budapesti Műszaki Főiskolánál is több, mint 20 százalékos visszaesés látszik. Ez az adat az államilag támogatott keretszámok elosztását és a költségvetést is befolyásolja.

Úgy tűnik viszont, hogy egyre sikeresebbek a kisebb, fiatalabb intézmények. Ilyen például a Zsigmond Király Főiskola, ahová a tavalyi 3473 jelentkezőhöz képest idén 4253-an jelentkeztek, az első helyes jelentkezések száma pedig 47 százalékkal nőtt.

Ennél is nagyobbat tarolt a csupán két szakot - táncművész, táncos és próbavezető - meghirdető, 150 fő kapacitásszámú Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF). Ide a tavalyi 307 fő helyett 501 fő jelentkezett.

Az edupress.hu által megkérdezett szociológus, Fábri István szerint a magánintézmények sikerének hátterében az áll, hogy ezek könnyebben, gyorsabban és dinamikusabban reagálnak a piac változásaira, a megújult igényekre. Képzési kínálatukat folyamatosan bővítik, rugalmasabb képzési struktúrát mutatnak. Szakmai presztízsük folyamatosan nő, megvannak az első diplomás hallgatók, gyorsabbak a visszajelzések. Másrészről pedig ezek a főiskolák gyakran ügynökségeket bíznak meg a kommunikációjukkal.

Az egyetemek közül egyetlen nagy, állami intézmény növelte idén az összjelentkezői létszámát, ez pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Ide mindig nagyon sokan szeretnének bejutni. Itt azonban a minőség érdekében olyan ponthatárt állapítottak meg már tavaly is, mely alatt az üresen maradt helyek számának ellenére, nem fogadott több hallgatót az intézmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott étel a kaposvári bölcsödékben és óvodákban

A megkérdezett pedagógusok és óvónők fele állította, hogy kifejezetten romlott ételt kaptak a város… Tovább olvasom