Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A nagy hideg miatt sokba került az idei tél

Bár az időjárás még tartogathat meglepetéseket, túl vagyunk a kemény fagyokon. A Városüzemeltetési Kft. elkészítette a magunk mögött hagyott tél mérlegét, amely az átlagosnál hidegebb volt, s ez több kiadással is járt.

45 millió forint

– Az elmúlt negyed évszázad egyik leghidegebb és leghosszabban tartó telét hagytuk magunk mögött – összegezte a tapasztalatokat Gergácz Gyula, a soproni Városüzemeltetési Kft. főmérnöke. – December közepétől egészen márciusig szinte egyfolytában nulla fok alatt maradt a hőmérő higanyszála, s ez a kiadásainkon is meglátszik. A hó eltakarítására, valamint a síkosságmentesítésre több mint negyvenötmillió forintot költöttünk. Az öt hónap alatt Sopronban 140 centiméternyi hó esett, s ez fent Brennbergbányán meghaladta a másfél métert, ami komoly gondokat okozott.

1400 tonna só

Gergácz Gyula hozzátette, sóból a megelőző húsz év átlagához képest idén negyven százalékkal többet, 1400 tonnát használtak fel. Zúzalékból negyven tonna, míg homokból 44 köbméter került az utakra, illetve a járdákra. A városüzemeltetés kísérletképpen tíz tonna műtrágyát is kiszórt. Az új módszert a zöldterületek, a parkok síktalanításakor próbálták ki.

Magasabb távfűtési számla

Viszonylag korán, már tavaly októberben be kellett indítani a távfűtést, ráadásul a január az elmúlt évhez képest mínusz négy fokkal volt hidegebb. Így a fűtési számla harminc százalékkal lett magasabb abban a hónapban. A téli időszakban havonta mintegy 100–120 millió forintos kiadása volt a Sotávnak, ami hozzávetőlegesen tíz százalékkal több, mint a korábbi években. Egy átlagos méretű – 50 négyzetméteres – panellakás tulajdonosa az elmúlt télen összesen 90–100 ezer forintot költött a távfűtésre, ami szintén egytizedével haladja meg az előző évit – mondta el Vida László, a Sotáv Kft. ügyvezető igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítene a gátakon szükség esetén?

Tovább olvasom