Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

A nagyon nagy Ő

(Shallow Hal)
Színes, szinkronizált amerikai film, 2002
113 perc

Főszereplők: Gwyneth Paltrow, Jack Black, Jason Alexander, Joe Viterelli
Rendezte: Bobby és Peter Farrelly

Hal Larsen (Jack Black), a végletesen felszínes pasas csak a szupermodellekben képes a szépséget felfedezni. Az első, ami egy nőben érdekli, az a külseje. Fel sem vetődik benne, hogy randizzon egy nővel, akinek nincs tökéletes teste, mosolya és stílusérzéke.
Elég azonban egy találkozás Tony Robins guruval, hogy egy rögtönzött hipnotizálás alkalmával Hal nőkről alkotott véleménye 180 fokos fordulatot vegyen; most már meglátja igazi belső szépségüket.

S ekkor megjelenik Rosemary (Gwyneth Paltrow), egy túlsúlyos önkéntes a Békehadtesttől. Hal a női szépség netovábbjaként értékeli Rosemary kedvességét és humorát, azonnal megigézi a lány és egy idillikus románc veszi kezdetét. Csakhogy amikor megtörik a varázs, egy szinte felismerhetetlen, karcsú és elbűvölő Rosemaryvel kell szembenéznie…

INFÓ

Peter és Bobby Farelly már régóta elismerést szereztek maguknak különleges vígjátékstílusukkal.

Bobby Farrelly:
„Peter mindig azt mondta, hogy még nem készítettük el legjobb filmünket, mert bár megnevettettük az embereket, de nem nevettek és sírtak egyszerre. Ez a mostani a legérzelmesebb filmünk."

Rosemary figuráját kifejezetten Gwyneth Paltrow-val a fejükben alkották meg, aki szívesen vállalta a szerepet. Farrellyék nem egy komikát akartak, hanem aki valóságossá teszi a szerepet.

„Gwyneth több mint szép, utánozhatatlan a belső ragyogása. Egyetlen mosolyából kiderül, hogy boldog és szerelmes. Pontosan erre a jellemvonásra volt szükségünk Rosemary karakteréhez" - mondja Bobby Farrelly.

Gwyneth Paltrow-nak számos fizikai próbatételnek is meg kellett felelnie. Több szék összerogyott alatta, fecskeugrásos becsobbanása a medencébe kisebb áradást okozott, kenujának hátsó része evezés közben a levegőbe emelkedett, ráadásul Jack Blacket is a karjában kellett cipelnie.

Négy órás előkészületre volt szükség, hogy Rosemary 136 kilós duci alakját „felöltse", és így is valódi személy benyomását keltse, ne csak gúnyolódások céltáblájaként szolgáljon. Az első formára igazítás után Paltrow elhatározta, hogy kipróbálja, milyen benyomást tesz új külseje az emberekre, és beült egy New York-i hotel bárjába.

Gwyneth Paltrow:
„Kíváncsi voltam, hogy működik a duci jelmezem. Rögtön feltűnt, hogy senki sem akart szemkontaktust létesíteni velem, a kutya sem nézett rám. Mélyen elszomorító, döbbenetes élmény volt."

Paltrow után a címszerepre kellett a rendezőknek a megfelelő embert megtalálniuk. Először a legmenőbb sztárokra gondoltak, de rájöttek, hogy a közönség nehezen bocsátaná meg egy jó pasinak a megrögzött nőzést. De ha egy átlagember felszínes, az könnyebben elnézhető. Farrellyék ennek az „akárkinek" a típusát látták meg Jack Black színészi játékában a Pop, csajok, satöbbi című vígjátékban.

A rendezők előzetes próba nélkül ajánlották fel Blacknek a szerepet, de a színészt elbátortalanította a tény, hogy a szép és sikeres, Oscar-díjas Gwyneth Paltrowal kell együtt játszania. Ám kezdeti habozása hamar elmúlt, és ahogy a forgatás elkezdődött, a két főszereplő máris összebarátkozott. „Nemcsak főszerepet nem játszottam még, de egyáltalán semmilyen romantikus filmet sem. Tudtam, hogy Hal szerepe valódi kihívást jelent majd."

Hal egyik barátja Walt, akit egy amatőr, René Kirby IBM-tisztviselő játszik. Farrellyék a főszereplőkhöz közel álló szerepekre rendszerint amatőröket is beválasztanak. A filmbeli Walt gondtalan fickó, úgy veszi a dolgokat, ahogy azok jönnek - még a spina bifida nevű születési rendellenességét is, ami azt jelenti, hogy gerince tökéletlenül záródik. A rendezők az Én és én meg az Irén forgatásán ismerkedtek meg Kirbyvel.

Peter Farelly:
„Egy éjjel egy bárban ültünk és hirtelen valami hozzáért a sípcsontomhoz, lenéztem és éppen René Kirby haladt el mellettem négykézláb."
Aztán meghívták egy sörre és kiderült, hogy a már említett születési rendellenességgel született. A szülei soha nem engedték meg neki, hogy tolószéket, járógépet vagy mankót használjon, tehát Kirby négykézláb közlekedik - valószínűleg az egyedüli ember a világon, aki így jár és ennek köszönhetően felsőteste nagyon megizmosodott. Gyakorlott síelő, díjnyertes tornász, valamint tekézik, gördeszkázik, autót vezet és kerékpározik egy speciálisan megtervezett kerékpáron.
„Még soha nem találkoztam olyan emberrel mint ő, ha már a belső szépségről beszélünk, akkor ez benne igazán megvan."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán éjféltől három forinttal drágul a benzin

Szerdán éjféltől három forinttal drágul a benzin és öttel a dízelolaj - értesült a holtankoljak.hu… Tovább olvasom