Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A NATO egyre inkább támaszkodik hazánkra

A magyar katonák eddigi sikerei arra ösztönözték a NATO főtitkárt, hogy újabb magasan képzett tiszteket, helikopter pilótákat, repülő műszaki és tüzér szakembereket kérjen Magyarországtól.
Rasmussen tegnapi Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel folytatott telefonbeszélgetése során nagyra értékelte az afganisztáni magyar katonai szerepvállalást, katonáink felkészültségét, megbízhatóságát.

A NATO főtitkára telefonon köszönte meg Szekeres Imrének a Magyar Honvédség elmúlt időben tett erőfeszítéseit a NATO közös feladataihoz történő hozzájárulás terén. Rasmussen kiemelte, hogy Magyarország tavaly a szárazföldi erejének mintegy 11%-át alkalmazta a válságkezelői feladatokban. A főtitkár megköszönte a rendkívüli szerepvállalást, külön kiemelve azt a segítséget, amelyet Magyarország az afganisztáni kiképzésben tesz.

A főtitkár – éppen az eddigi sikeres feladatok okán – újabb segítséget kért és remél Magyarországtól. A NATO katonai szakemberei ugyanis úgy ítélik meg, hogy magyarok az elmúlt években a – kilencvenes évek boszniai szerepvállalása után – újra nagyot alkotnak. Az elmúlt négy évben a Magyar Honvédség rendkívül komoly fejlesztéseket hajtott végre az afganisztáni magyar kontingensnél, e mellett pedig a magyar katonák felkészültsége, kiképzettsége, speciális szakismerete szinte nélkülözhetetlen a szövetséges erők számára.

A NATO egyre inkább támaszkodik a magyar katonai tapasztalatokra, ezért Rasmussen azt kérte a honvédelmi minisztertől, hogy a Magyar Honvédség újabb személyzettel vegyen részt az afgán légierő szállítóhelikopterei személyzetének kiképzési mentorálásában. Ebben a feladatban már három magyar katona részt vesz, de a NATO további magyar katonák részvételében látja a sikeres kiképzés végrehajtását.

A NATO úgy ítéli meg, hogy a repülési, műszaki és tüzérségi kiképzés jelenleg a legfontosabb feladat az afganisztáni hadsereg felkészítésében. Ezeken a területeken pedig Magyar Honvédség fontos képességekkel, kiemelkedő tudású szakemberekkel rendelkezik.

A felvetésre Szekeres Imre jelezte, hogy a honvédelmi vezetés eddig is rugalmasan kezelte a NATO kéréseit, ezért javasolta a főtitkárnak, hogy a NATO állítson fel prioritást a feladatokban. Ha a szövetség katonai szakemberei úgy ítélik meg, hogy most az afgán repülési személyzet kiképzésének végrehajtásához kifejezetten magyar szakemberekre van szükség, akkor a vilniusi csúcson elhatározott helikopter kezdeményezés magyar vállalását csúsztassák el későbbre. Jelenleg ugyanis négy olyan követelmény teljesítésén dolgozunk, amelyeket egyszerre, egy időben nem tudnánk végrehajtani. A döntést azonban a NATO-nak kell meghoznia.

A miniszter azt is elmondta Rasmussennek, hogy ebben a kérdésben már az új kormány hozza meg a döntést. Ugyanakkor jelezte, hogy a tárca rövid időn belül a teljes körű vizsgálatot elvégzi és az átadás-átvételkor erről az új minisztert tájékoztatja.

Olvasóink írták

  • 1. cickányzat 2010. április 18. 01:00
    „Szegény NATO. Mekkora sz@rban lehetnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vulkánkitörés: Két magángép debreceni útját törölték

Svédországból és Ausztriából érkezett volna egy-egy magánrepülőgép csütörtökön és pénteken a… Tovább olvasom