Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

A NAV 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglalt le

A vámosok összesen 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglaltak le a március és május között végzett ellenőrzéseik során - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vasárnap.
Az ellenőrzés fő célja az volt, hogy kiszorítsák a kereskedelemből az adózatlan párlatokat.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény már több mint fél éve hatályban van.

Hozzáteszik: a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy gyümölcsökből évente 50 liter mennyiségig jövedéki adó megfizetése nélkül párlatot lehessen előállítani, akár otthoni körülmények között, akár szeszfőzdében, de ezek a termékek saját fogyasztásra készíthetők, és nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervei megvizsgálták, hogy e joggal és kedvezménnyel követnek-e el visszaéléseket, és ha igen, akkor milyen mértékben. Ezek fényében 2011 márciusa és májusa között a szokásos ellenőrzéseken felül speciális ellenőrzéseket is végeztek a pénzügyőrök elsősorban a vendéglátóhelyeken, de különböző vásárokon, valamint piacokon is vizsgálódtak.

Az összesen több mint ötezer ellenőrzés 11 százalékában tapasztaltak jogsértést, és összesen 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglaltak le.

A feltárt 584 jogsértés között akadt más is. Lefoglaltak például engedély nélkül előállított pálinkafőző készüléket, és sok esetben jártak el adminisztratív mulasztások miatt is.

A felderített párlatmennyiség, valamint a nagyszámú jogsértés indokolttá teszi, hogy a célzott ellenőrzések folytatódjanak - írják a közleményben

Olvasóink írták

 • 3. Együgyű 2011. július 15. 15:38
  „Mind ezt a számot fokozta a pálinkaadó bevezetése!
  Csak vannak, akik lebuknak, és mások nem. Így legalább dübörög a gazdásság! Egyes emberek meg jól érzik magukat! Van lehetősége a NAV-nak munkahelybővítésre!
  A tűzhöz közel levő személyek nem rettegnek! A másodlagos állampolgárok már igen.”
 • 2. DMagóg 2011. június 12. 18:15
  „Mit reméltek? Ám, jó jel, hogy nem a tisztességes többség rovására próbálják akadályozni, a megakadályozhatatlant!”
 • 1. rozator 2011. június 12. 17:31
  „Hát mégsem főzhet mindenki pálinkát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elmúlt nap 135 közúti balesetéből kettő volt halálos

A rendőrség az elmúlt 24 órában 135 közúti közlekedési balesetnél intézkedett, két balesetben két… Tovább olvasom