Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A nem hivatalos eredmények szerint Basescu marad az elnök

Romániában a nem hivatalos adatok szerint elsöprő többséggel nyerte meg a népszavazást Traian Basescu elnök, aki így hivatalában maradhat. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a résztvevők 75 - 78 százaléka szavazott bizalmat az elnöknek.
Egyet ért-e Traian Basescu államfő leváltásával? – erre a kérdésre kell igennel vagy nemmel voksolni. 18 millió kétszázezer szavazásra jogosult román állampolgár, köztük 650 ezer külföldön élő dönthetett az államfő sorsáról, akit egy hónapja a parlament több mint kétharmados többséggel, egy öt párti alkalmi koalíció 322 képviselőjének voksával függesztett fel hivatalából, és javasolta leváltását alkotmánysértésre hivatkozva.

Az alkotmánybíróság konzultatív véleménye szerint Traian Basescu nem követett el olyan súlyos cselekedetet, amely az alaptörvényt sértette volna. Az elnök egyszerű többséggel is meneszthető, és a részvételtől függetlenül érvényes lesz a népszavazás – legalább is majd mindenki így értelmezi az alkotmánybíróságnak egy másik döntését, amely jóváhagyta a népszavazási törvény módosítását. Ezt a Basescu-ellenes koalíció szavazta meg, az eredeti jogszabály szerint csak nagyon nehezen, 9,2 millió szavazattal lehetett volna levéltani az államfőt.

Mindenestre nem teljesen világos most sem, hogy milyen kritériumok alapján tekinthető érvényesnek a népszavazás, erről majd az eredmények ismeretében hoz újabb döntést az alkotmánybíróság. A péntek reggel óta érvényben lévő kampánycsend előtt a közvélemény-kutatók legalább 58, legtöbb 77 százalékos részvételt jeleztek, és Traian Basescu fölényes, kétharmados, illetve négyötödös arányú győzelmét jósolták.

A nem hivatalos adatok szerint elsöprő többséggel nyerte meg a népszavazást Traian Basescu elnök, aki így hivatalában maradhat. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a résztvevők 75 - 78 százaléka szavazott bizalmat az elnöknek.

A népszavazás kampánysértéssel és egy óvással kezdődött. Egyes újságok attól függően, hogy Basescu-pártiak vagy ellenesek, kommentárokkal vagy leleplezőnek szánt cikkekkel jelentek meg. A Realitatea hírtelevízió pedig kénytelen volt elnémítani Emil Boc demokrata párti elnök és Calin Popescu-Tariceanu kormányfő nyilatkozatát. Az utóbbi éppen azt kezdte mondani, hogy a parlamenti demokráciára szavazott azért, hogy ne tudja egyetlen személy megkaparintani a hatalmat. Traian Basescura utalt. Emil Boc pedig az államfő védelmében akart beszélni, csak annyit tudott elmondani, hogy szavazatával helyre akarja hozni az elnököt felfüggesztő 322 parlamenti képviselő és szenátor hibáját.

Marius Cosmeanu, a bukaresti Cotidianul című lap vélemény rovatának vezetője szerint nehéz előre látni, hogy mi fog történni. A parlament újra felfüggesztheti az elnököt, akinek nagyon nehéz dolga lesz, mert nincsenek jogi és más eszközei, hogy harcoljon.

A bukaresti újságíró kiemelte, hogy Basescu olyan lépéseket tett, amelyek sok politikust és üzletembert zavartak: átvilágítás indult, a kommunizmust hivatalosan elítélték a parlamentben, és ezek a dolgok zavartak nagyon sok olyan embert, aki érintve érezte magát. Ez a tábor összefogott, ennek az is a jele, hogy az RMDSZ és a Nagy Románia párt, a Corneliu Vadim Tudor által vezetett párt meg a szociáldemokraták meg a liberálisok összefogtak az elnök ellen. Ez azt is mutatja, hogy most nem politikai pártnézetekről van szó, hanem az érdeküket védik, és ezért jutottunk ide.

A szavazókörben az újságírók közé szorult Traian Basescu nem nyilatkozott, a kavarodásban nevetve kereste feleségét. Az óvást egy civil szervezet nyújtotta be. Azt kérte a Központi Választási Bizottságtól, hogy hosszabbítsa meg este nyolc utánra is a szavazóhelyiségek nyitva tartását, hogy szombat lévén, az est leszálltával a hetednapos adventista egyház és a zsidó felekezet hívei is voksolhassanak. Az óvást elutasította a bizottság azzal az érvvel, hogy nem illetékes az ügyben.

Bár a választási csalást hat hónaptól hét évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni, s ezt a média folyamatosan közli, főként a többszörös szavazást elkerülendő, már érkezett bejelentés, hogy az egyik szavazókörben érvényesített, tehát a pecséttel ellátott szavazólapokat találtak, az egyik körzetben pedig politikai transzparenst kellett eltávolítani.

Egyébként azt sem lehet pontosan tudni, hogy hány szavazásra jogosult román állampolgár van. A statisztikai hivatal szerint 17 millió 300 ezer, a belügyminisztérium szerint 900 ezerrel több. A részvételi szándékot néhány kereskedő, például virágárusok, cukrászok vagy egy húst- és hentesárut forgalmazó cég azzal próbálja serkenteni, hogy öt-húsz százalékos árleszállítást ad azoknak, akik a személyi igazolványokra beütött pecséttel bizonyítják, hogy már voksoltak.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállították a szemtelen kutyát a moszkvai fociderbin

Elképesztő jelenet szemtanúi lehettek a nézők a CSZKA-Szpartak moszkvai fociderbin. Szerencsére - az… Tovább olvasom