Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A nemzet színészeit fogadta az államfő

A magyar nyelv védelmével, ápolásával kapcsolatban kérte a nemzet színészeinek segítségét Schmitt Pál, amikor szerdán fogadta a művészeket a Sándor-palotában.
Az államfő közölte: díjat szeretne alapítani a magyar nyelv ápolásáért, a díjak odaítéléséhez azonban zsűrire van szüksége. "Nem találnék jobb tanácsadókat, mint önöket" - fordult a nemzet színészeihez.

Schmitt Pál a dolgozószobájában tartott találkozón felidézte: elnöki vállalásai között szerepel a magyar nyelv védelme. A köztársasági elnök úgy fogalmazott: a gyerekek manapság nem tudnak helyesen írni, olvasni, kezükből "kikopott a könyv", hiányzik a szépen artikulált beszéd.

Felhívta a figyelmet arra: meg kell tanítani a gyerekeket szépen, választékosan beszélni, és ehhez követendő példák kellenek. Az államfő ehhez is a nemzet színészeinek segítségét kérte.

Schmitt Pál örömmel jegyezte meg azonban azt, hogy egyre többen járnak színházba. Felelevenítette, hogy a "demokrácia előtti rendszerben" intézményes volt a színházlátogatás, és évente körülbelül ötmillió jegyet adtak el.

Az államfő köszöntője után a meghívottak Chopin- és Liszt- műveket hallgattak Hegedűs Endre zongoraművész tolmácsolásában.

A Nemzet Színésze vagy a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

A címet, mely a halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

A cím jelenlegi birtokosai: Avar István (2001-től), Berek Kati (2000-től), Bodrogi Gyula (2007-től), Garas Dezső (2000-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Komlós Juci (2002-től), Máthé Erzsi (2000-től), Psota Irén (2000-től), Szabó Gyula (2006-tól), Tordy Géza (2008-tól), valamint Törőcsik Mari (2000-től).

A Sándor-palotai eseményen Komlós Juci és Szabó Gyula nem vett részt.

Olvasóink írták

  • 2. zoolii 2011. január 20. 12:55
    „Leginkább nyalipalitól kellene védeni a magyar nyelvet!”
  • 1. DMagóg 2011. január 19. 16:58
    „Minden tiszteletem a nemzet színészeié! Talán kezdetként, egy általános iskolai magyar tanár is elegendő lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszkótragédia: szabadlábra helyezték az összes gyanúsítottat

A négy gyanúsított szerda délelőtt még bilincsben, rendőrök kíséretében ment be a tárgyalóterembe. Tovább olvasom