Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttségével tárgyalt Orbán

Orbán elmondta, hogy Magyarországnak a sikeres gazdasághoz a közbizalom újjáépítésére van szüksége, és a válság megoldására a jelenlegi kormány már képtelen.
A szociális-gazdasági válság megoldását hozza előre az előrehozott választás, és a Fidesznek van programja, ami a tekintélyes adócsökkentés programja. Ezt mondta Orbán Viktor azután, hogy Szapáry György volt jegybankalelnök társaságában találkozott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Budapesten tartózkodó küldöttségének vezetőivel. Az ellenzéki párt képviselői meghallgatták az IMF Magyarországról szóló megállapításait és javaslatait, és ismertették elképzeléseiket.

Orbán elmondta, hogy Magyarországnak a sikeres gazdasághoz a közbizalom újjáépítésére van szüksége, és a válság megoldására a jelenlegi kormány már képtelen. A Fidesz célja, hogy megállapodást köt a társadalmi-üzleti élet minden nagyobb csoportjával, és ezek középpontjában az egymillió új munkahely létrehozása áll 10 év alatt. Az adócsökkentésben csak annak van értelme, amit a gazdaság szereplői is elfogadnak, és, főleg, amit aztán be is fizetnek - hangsúlyozta Orbán.

Szapáry György azt hangsúlyozta, hogy már most meg kell szerezni a nemzetközi intézmények bizalmát a következő kormány iránt. A korábban az IMF-nél is dolgozott Szapáry ezért elfogadta Orbán Viktor felkérését, hogy - mint a pártelnök fogalmazott - "jószolgálati nagykövetként" kapcsolatot tartson nemzetközi szervezetekkel, már a kormányzásra készülődés jegyében. Annak érdekében, hogy a lerombolt közbizalmat mielőbb helyreállítsák - mondta Orbán.

Az IMF küldöttsége délelőtt a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel találkozott. Idei "országjelentése" a szigorú költségvetési politika folytatását várja Magyarországtól. Szakértői szerint adócsökkentésre csak akkor van mód, ha azzal egyidőben lefaragják a kiadásokat is. Arra intik a magyar kormányt, hogy a többlet-adóbevételt kizárólag az államadósság csökkentésére fordítsa. Az adórendszerben a munkát tehelő elvonást csökkenteni, a fogyasztási és vagyonadót pedig növelni kell az IMF szerint. A valutaalap a szociális kiadásokat még inkább rászorultsági alapra helyezné, és a reformok folytatására biztatja a kormányt, például az egészségügyben.

Felelősségteljes nyilatkozatokat kér az MSZP Orbán Viktortól

Az MSZP arra kéri Orbán Viktort, hogy a jövőben ne kockáztassa a konvergencia programmal elért eredményeket és felelőssége teljes tudatában alakítása nyilatkozatait. Veress József, szocialista országgyűlési képviselő szerint a hétköznapokon szintjén is kezdi meghozni a konvergenciaprogram az eredményét és az, aki ilyenkor adósságok átütemezéséről, vagy előrehozott választásokról beszél, az emberek elmúlt két éves erőfeszítéseit kérdőjelezi meg.

Veress József szerint rengeteg adat - így például a csökkenő költségvetési hiány, vagy a folyamatosan bővülő ipari termelés - beszél makrogazdasági szinten arról, hogy az elmúlt két év konvergenciaprogramja kezdi meghozni eredményét, és a következő hónapokban eljut a gazdasághoz és az átlagember bevételeit is növeli. "Aki ilyenkor egyensúlytalanságról, adósságok átütemezéséről kezd el beszélni, netán előrehozott választásról, politikai hatalomváltásról vizionál, az emberek eddigi erőfeszítéseit kérdőjelezi meg, és azt veszélyezteti, hogy ezek eredményeként a hétköznapok szintjén is megjelenő növekedés alakuljon ki" - mondta a szocialista politikus.

A mostani állapotban az ország hitelességének a fenntartása közös érdekünk - mondta Veress József, aki szerint ezt veszélyeztetik azok a politikusok, akik az Orbán Viktoréhoz hasonló nyilatkozatokat tesznek.

Olvasóink írták

 • 14. pfff 2008. június 11. 13:37
  „F*szság. Mindenki menjen a p*csába. Rohadt jobb, rohadt bal, meg a többiek is rohadtak.
  A sok hülye meg aki elhiszi, hogy adócsökkentéssel lehet plusz pénzt hozni az ország kasszára, az is mehet velük együtt.
  A megoldás: megvalósítandó dolog lenne, amit már Bendegúz is megmondott:
  "Tudom én jól, az a baja a világnak, hogy nem tehénpásztorok kormányozzák. Ha én valamikor miniszter leszek, mindent a visszájára fordítok. A csősztől elveszem a bunkósbotot. A pofonokat végképp eltiltom. Aki vét a törvény ellen, felpofoztatom a bakterrel. Az ország vászontarisznyájára lakatot tetetek, nehogy kilopják belőle a pénzt. Ha én leszek a fő, nem lesz panasza a szegény embernek, mert még a Bundás kutyának is akkora pampuskát juttatok, mint a két öklöm. Törvénybe iktatom, hogy palacsintán köll élni a tehénpásztornak."”
 • 13. Dew 2008. június 11. 11:26
  „Tisztelt zsidó. Én pedig Paul Lendvaitól óvnék mindenkit. Ugyanis Lendvai Pál néven tevékenykedett egy illető az ÁVH szombathelyi karhatalmi ezredében, mellesleg a Szabad Nép nevű újság újságírója volt. Majd 57-ben Ausztriába emigrált. Állítólag Kádár kedvenc külföldi újságírója volt. Most pedig Ausztriából ugat bele olyasmibe, amiről halvány fogalma sincs. Tipikusan olyan ember, aki az elefántcsont tornyában ül, onnan nézi a világot, és onnan osztogatja a bölcsességét. Amit persze lehet, de kérdés hogy mennyit ér.”
 • 12. utopia 2008. június 11. 07:26
  „Még hogy nincs programja! Két évig szakértő kormány, akik megtennék azon fájó intézkedéseket, ami ellen eddig ő is tiltakozott, szociális juttatások, nyugdíjkérdés, a közszféra létszámának csökkentése, kisebb parlament stb. vagy is a költségvetés kiadásainak csökkentése. Mert míg a kiadásokat nem csökkentik a bevételi, oldalt sem tudják (adó csökkentés). Szakértők ezután távoznának, és a Fidesz elmondhatja, hogy nem ő nyomorgatta a népet, hanem a szekértő kormány, mivel ezt látták szükségesnek!”
 • 11. mnx 2008. június 11. 01:42
  „"zsido"-nak igaza va!!!!
  Akar zsido,akar nem atbasz......-nak bennünket a hatalmon levök!”
 • 10. zsido 2008. június 11. 01:31
  „En egy becsülets zsido vagyok Becsböl.(Es magyar).
  1991-ben olvastam itt Prof. Paul Lendvai (ö is zsido) könyvet:
  " A magyarok". ( " Die Ungarn").
  Ö 56-os magyar itt.
  Meg ö is ov bennünket Orban Viktortol!!!!!!!”
 • 9. Elkúrtad! 2008. június 10. 23:56
  „Gyurcsány a hatalom érdekében beszopatta a magyar népet!Ja!Meg a Pártja!Ennyi!Elkúrták!Nem kicsit!Nagyon!”
 • 8. trainman 2008. június 10. 23:47
  „Lári-fári!Nem igaz vádakkal nem lehet választást nyerni!Ez nem igaz országhoz vezet!”
 • 7. Wo Wi Wu 2008. június 10. 23:10
  „Orbán a hatalom érdekében már elszaladt:
  a) a magyar nagytőkésekhez
  b) Fodor Gáborhoz és az SZDSZ-hez
  c) Kéri Lászlóhoz
  d) a "gonosz" IMF-hez

  Ki lesz a követkető?
  e) MAZSIHISZ
  f) Centrum Párt
  g) ?”
 • 6. Wo Wi Wu 2008. június 10. 23:08
  „Ez volt a hír:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/imf080610/

  "Eddig jól teljesített a kormány, dicsérendő a költségvetési és a folyó fizetési mérleg nagyarányú csökkentése 2007-ben, azonban Magyarország - főként a globális pénzpiaci helyzet bizonytalanságai miatt - még mindig komolyan sebezhető. Ezért aztán nem szabad megállni az államháztartási deficitcsökkentéssel, de ezt úgy kell megtenni, hogy a növekedést és a stabilitást egyaránt szolgáló adó- és kiadási oldali lépéseket kell végrehajtania a kormánynak - ez az egyik, talán a legfontosabb javaslat, amelyet a Nemzetközi Valutalap delegációja megfogalmazott Magyarország számára."”
 • 5. Igenigen 2008. június 10. 22:57
  „1. és 2.!
  Teljesen igazatok van!
  Ebben az országban minden tökéletesen működik, csak a gonosz Orbán álltja azt, hogy nem. Pedig egekbe nőnek a bérek, minden fogyasztási cikk olcsó, a közellátás szenzációs. Ne hagyjátok magatokat befolyásolni a rossz Orbántól! Éljetek tovább abban a tudatban, hogy itt minden szuper.”
 • 4. Dew 2008. június 10. 20:02
  „Azért egy dolgot szögezzünk le. Az IMF egy magánbank, igaz hatalmas bank, de magánkézen van. Egyetlen egy célja van, a profitja maximalizálása. Ahova egyszer beteszi a lábát (természetesen kölcsönök révén), ott gyakorlatilag ők hozzák a döntéseket, az általuk támogatott végrehajtók (pl miniszterelnökök, kormányok) pedig végrehajtják azt, minimális politikai mozgástérrel rendelkeznek. Ennek következményeként az adott országban nőnek a kamatlábak, értéktelenedik a pénz és mind több tulajdon kerül külföldi befektetőkhöz. Ez történt a kilencvenes évek végén Délkelet Ázsiában, ahonnan egyedül Malajzia tudott kilábalni, úgy, hogy teljesen szembement az IMF-el. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a mai politikai elit gyakorlatilag az IMF és a hasonszőrű Világbank feltétel nélküli támogatója és kiszolgálója.”
 • 3. mz 2008. június 10. 18:27
  „Ti nem vagytok normálisak!
  Ha valaki nyerni akar a választásokon az hataloméhes?
  Azért tárgyalnak vele (amit már a médiában is elmondtak) mert többször próbáltak GYF-el de sikertelen volt!”
 • 2. Amza 2008. június 10. 17:57
  „Én is azt mondom,hogy tényleg beteg.A problémákra megoldáasa nincs,programja nincs,mert az Erős Magyarországként meghirdetett programja tele populista demagógiával,állitom a telefonkönyvbe több hasznosabb adat van.De azért arra m4eg van az esze,hogy az országot mindenhol lépten nyomon lejárassa.Csodálkozik,hogy a külföldi vezető politikusok közül senki nem áll vele szóba.Az adatokat,tényeket elferditi,ahelyett,hogy egy -egy ilyen tárgyaláson inkább biztatná a külföldi befektetőket,mert igazán igy vállna az ország hasznára,és nem ugy,hogy lépten nyomon a saját országában,ahol él,ahol csak tud keresztbe tesz.De megvagyok győződve,ahogy hatalomra kerülne,a külöldi üzletemberek számára már másnap mindjárt rózsásabb lenne a helyzet.Tényleg nem tudok mást mondani minthogy egy képmutató,gerinctelen ember.”
 • 1. akutyafáját 2008. június 10. 17:33
  „Milyen alapon tárgyal Orbán? Ennek agyára ment a hatalomszerzés.Már betegség szindrómája van!!!!Még nem ő a miniszter.Még a terveit sem ismerjük !
  Esküszöm nem normális !Miért nem vált vezetőt a Fidesz ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság új elnöke

Megbízatása három évre szól, és július 3-tól lép hatályba. Az új elnökhelyettest jövő héten… Tovább olvasom