Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A nevetés gyógyszer

A nevetés olyan „esszenciális életolajozó”, amely megkönnyíti a szervezet egészének mûködését.

A nevetés olyan „esszenciális életolajozó", amely megkönnyíti a szervezet egészének működését. Legfőbb kiváltója, a humor hatására az agy úgynevezett jutalmazó rendszere fokozott aktivitást kezd mutatni. De humor nélkül is lehet nevetni – a nevetés bizonyos mértékig elhatározás és akarat kérdése is. Szegeden korábban hahotaklub is működött, de nevetni otthon is lehet.

Fokozza az immunrendszer működését – A nevetés nemcsak pszichés betegségek, depresszió és társai, illetve bármilyen függőség, hanem például mozgás- és emésztőszervi tünetek kezelésére egyaránt alkalmas – mondja dr. Fazakas É va or vos-természetgyógyász, aki korábban hahotaklubot is tartott Szegeden. A nevetés fokozza az immunrendszer működését, s daganatterápiában is hasznos lehet kiegészítő kezelésként. Megmozgatja az egész izomzatot, főleg a rekeszizmokat, és serkenti a – nyugalomért felelős – paraszimpatikus vegetatív idegrendszer működését. Olyan, úgynevezett biogén aminok (szerotonin, dopamin és társai) s más ingerületátvivő anyagok szabadulnak föl a nevetés során, melyek a szervezetre pozitív hatást gyakorolnak. Az ember pompásan érzi magát – nemcsak a nevetés időtartama alatt, de utána nagyon-nagyon sok idő teltével is!


Anevetés ragályos Nevetni humor nélkül is lehet, dr. Madan Kataria indiai orvos legalábbis kimutatta: elegendő – minden késztetés nélkül – a „humorról lecsupaszított nevetés" is. Ha az ember elkezd nevetni úgy, hogy semmi oka nincs rá, ebből is valódi nevetés lehet, és beindulnak a kedvező élettani változások. „Mesterségesen" is elkezdhetünk nevetni, ebből is létrejön az igazi nevetés – annak minden jótékony sajátságával. A nevetés ragályos, a két ember közül az egyik nevet, a másikra pusztán ennek látványa és „hallványa" is átragasztja a kacagást.

Magával ragadja a kacagás

 – Ezt fölismerve Magyarországon készült egy „nevető- CD", melyen kizárólag különféle nevetések hallhatók. A hallgatónak már az első nevetés hallatán fülig ér a szája, s legkésőbb pár percen belül ellenállhatatlanul magával ragadja a kacagás – mondja Bergerné Wilk Halina szegedi gyógyító. Saját tapasztalatként mondja: gyermekét hosszú éveken át estéről estére megcsiklandozta-megdögönyözte, és a kicsi ilyenkor óriásiakat nevetett. És míg ez tartott, addig elkerülték a megbetegedések, holott társai az óvodában-iskolában tele voltak a különböző, szokásos gyermekbetegségekkel.

Visszaadta az egészségét

Mit mond a nevetésről a humorista? – Akik végigülik egy-egy estemet, egy egész hétre magukkal viszik a jókedvet – tapasztalta a szegedi kötődésű Nagy Bandó András. Megtör - tént, ő mozdított ki mélységes szomorúságából valakit, és visszaadta egészségét. – Egy hölgy, akinek már két év eltelt férje halála óta, és senki sem látta nevetni, még csak halványan mosolyogni sem, egyszer meghallgatta egy műsoromat. Először csak kuncogott, aztán nevetett, majd még jobban nevetett, magáról megfeledkezve kacagott, és onnantól kezdve visszaállt a természetes életkedve – meséli a humorista. Egyébként – teszi hozzá – a nevetést gyakran csak vékony, bizonytalan határvonal választja el a sírástól, és a legkomolyabb művek okozta katarzistól. Voltaképpen a humor is katarzist okoz: lelki „megtisztulást" eredményez .

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom