Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A nők alapbére és bónusza is alacsonyabb a férfiakénál

Budapest - A női munkavállalók az idén átlagosan a férfiak alapfizetésének 93 százalékával kellett beérniük, emellett bónuszaik is alacsonyabbak voltak: a hasonló munkakörben dolgozó férfiak kifizetéseinek alig felét tették ki - derül ki a Hay Group nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb felméréséből.
Az MTI-hez eljuttatott eredmény szerint a 2010-es adatok alapján még a szerződésekben rögzített - ezért a diszkriminációra kevesebb teret hagyó - alapbérek tekintetében is látható, hogy a nők fizetése kisebb mértékben, de elmarad a férfiaké mögött. A különbség felsővezetői szinteken a legkiugróbb: a nők bére alig 88 százaléka a férfiakénak.

Az elmaradás a közlemény szerint még radikálisabb, ha a vezetői megítéléstől függő bónuszokat vesszük górcső alá. A nőknek juttatott teljesítmény alapú kifizetések átlagosan az erősebbik nemnek jutatott kifizetések 77 százalékát teszik ki, míg a felsővezető nőknek kifizetett összegek nem érik el a férfi kollégák juttatásainak felét sem.

Az éves szinten előre meghatározott célprémiumok vizsgálata rámutatott: a top menedzser nők esetében a vállalati politikák nem teszik lehetővé a férfiakéval azonos prémium kifizetését, ugyanis a tökéletesen teljesítő hölgyek is mindössze az erősebbik nem bónuszainak 46 százalékát kaphatják meg. Az alacsonyabb szinten dolgozó nők nagyjából a férfiak célprémiumainak 87 százalékos szintjén állnak.

A felmérésből kiderül az is, hogy az adatok szerint a nők foglalkoztatottsági aránya is elmarad a férfiakétól, és az összlétszám mindössze 37 százalékát teszik ki. Ez különösen erősen jelenik meg, ha a vállalati ranglétrán felfelé haladunk, mivel a felsővezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya.

A Hay Group felmérése a cég adatbázisában szereplő több mint 430 cég és körülbelül 250.000 munkavállaló megkérdezésével készült.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth 2010. december 15. 18:57
    „Ez mindig így van...............
    A nők olyan melléktermék, ami mindent megcsinál a semmiért.
    Ja és, ha netalán kurva, még el is ítéltetik:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtponton az áruhitelezés

Budapest - A tavalyihoz hasonló vagy annál alig jobb áruhitelszezont várnak az idén a piacon… Tovább olvasom