Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

A nőknek jobban árt a dohányzás

Kimutatták, hogy a nők számára a dohányzás súlyosabb egészségügyi kockázattal jár, mint a férfiaknak.
A nikotinfüggőség több mint tíz évvel is megrövidítheti a szenvedély rabjává vált nők csoportjának átlag életkorát - állapította meg a holland kormány által finanszírozott vizsgálat. 

A CBS holland statisztikai hivatalnak a végzetes kimenetelű  tüdőrákos esetekkel kapcsolatban készített felmérése szerint a dohányzás az érintett nők esetében 11, míg a férfiaknál csak 3 évvel csökkenti az átlagos élettartamot.  

A tüdőrákban elhunyt nők átlagos életkora alacsonyabb volt, mint a betegségnek áldozatul esett férfiaké, ami egyértelműen arra utal, hogy a nikotin  káros hatásai a nőknél súlyosabbak, - és feltehetően   hamarabb is jelentkeznek - mint  férfiaknál - mutattak rá a felmérés   szerzői. Az egyes kutatók által már korábban felvetett jelenség okait illetően a  vizsgálat nem bocsátkozott részletekbe.  

A CBS vizsgálata fényt derített arra is, hogy Hollandiában a dohányzási szenvedélynek a hetvenes évek eleje óta tapasztalt terjedése a nők körében, egyenes arányban áll a tüdőrákos nők számának jelentős emelkedésével. A dohányzó, tüdőrákos megbetegedésben szenvedő nők átlagos életkora 70 év, míg a holland nőké eléri a 81 évet.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Civil Házról

Tovább olvasom