Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

A nosztalgiába menekülnek az ötven évesnél idősebb magyarok

Bezárkóznak és a nosztalgiába menekülnek az úgynevezett ezüstgeneráció tagjai. Az ötven évesnél idősebb magyarok egy friss felmérés szerint leginkább a pénz miatt aggódnak, de meglepő módon kevésbé félnek az egészségügyi ellátás költségeitől, mint a fiatalabbak.
Az életkor előrehaladtával egyre kevésbé jellemző az aktív életvitel a magyarokra. Az ötven év felettiek körében fokozatosan nő az otthonülők száma és aggasztóan magas, 44 százalékos azoknak az aránya, akik teljesen bezárkóztak és elszigetelt életet élnek.

Az úgynevezett ezüstgeneráció tagjai szinte az emlékeikből élnek, vagyis egyre többször idézik fel a régi időket és a nosztalgiázásba menekülnek. Ezzel magyarázható, hogy a tévénézésre fordított idő a korral együtt növekszik. Az ötven év felettiek 30 százaléka, míg a 65 évnél idősebbek 41 százaléka tévéfüggő.

A nap fennmaradó részét a többség házimunkával tölti, még a 75 év felettiek harmada is végez a szabadidejében ilyen tevékenységet - derült ki a GfK Hungária és a Szonda Ipsos Nemzeti MédiaAnalízis friss felméréséből.

Az ötven évnél idősebbek elsősorban az anyagi biztonságuk miatt aggódnak. Vélhetően a korábbi beidegződések miatt az inflációtól és az áremelkedésektől félnek, valamint attól, hogy a pénzük elegendő lesz-e a megélhetésükhöz. A felmérés egyik érdekes következtetése ugyanakkor, hogy az 50 évnél idősebbeket a teljes népességnél kisebb arányban aggasztják az egészségügyi ellátás költségei. A 65 évesnél idősebbek az anyagi biztonság mellett a bűnözés és törvénytelenség elharapózásától félnek.

Az elöregedés és a születések számának csökkenése európai jelenség, így a hazai társadalmat is jellemzi. Magyarországon jelenleg minden ötödik, 2021-ben pedig már minden negyedik lakos lesz 60 éves vagy idősebb. A születéskor várható élettartam ugyanakkor nő: a férfiak átlagosan 73,6, míg a nők 80,5 évig élnek majd. A feltételezések szerint a jövőbeli idősek aktívabbak lesznek a mostaniaknál, mivel a mai negyvenesek már számítógép- és mobiltelefon felhasználók. Mire ők nyugdíjba mennek, ez az időszak számukra már nem pihenőidő lesz, hanem a fogyasztói társadalom aktív tagjaivá válnak- derült ki a kutatásból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenruhásokra rontott egy férfi Cegléden

Három rendőr is megsérült, amikor rájuk támadt egy teherautó sofőrje péntek délelőtt Cegléden. A… Tovább olvasom