Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A Nyári László-díj ma is rangot jelent

A rangos szakmai díjat idén dr. Németh Judit, a Petz Aladár megyei kórház pszichiáter főorvosa vehette át.

Nyári László 1923-tól vezette a megyei kórház belgyógyászati osztályát, 42 év alatt orvosgenerációkat nevelt ki. A róla elnevezett díjat idén az orvosok közül dr. Németh Judit, a győri Petz Aladár Megyei Oktató kórház I. számú pszichiátriáján dolgozó főorvos vehette át.

Az elismerést évente a kórház vezetése ítéli oda a legkiválóbb munkát végzőknek, döntésükben pedig bizonyára a többéves, kitartó munkán és szakmai tudáson túl az orvosszakmai elhivatottság is vezérli őket. Dr. Németh Judit főorvost váratlanul érte a kitüntetés „híre", ahogyan szerényen megjegyzi, ő „csak tette a dolgát, közben pedig elröppent harminc év".

Éppen három évtizede végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, s maradhatott volna a Mecsek meg Csontváry „fővárosában", ám a szíve mégis hazahúzta.

Nap mint nap kihívás

– Korábban már dolgoztam itt gyakorlaton, ennélfogva tudtam, hova, milyen osztályra jövök vissza – sommázta a doktornő –, másrészt pedig dr. Fekete Tamás főorvos mellé kerülni nekem rangot jelentett. Stílusa, rendezettsége példát jelentett csakúgy, mint a pécsi egyetemről Ozsváth Károly professzoré. Sokat, többek között azt tanultam tőlük, hogyan lehet folyamatosan a „frontvonalban" dolgozni. Ma is úgy érzem, kell a kihívás, a folytonos tanulás. Ezért aztán a pszichiátria és a neurológia után addiktológiából és pszichoterápiából is leszakvizsgáztam.

Új problémákkal kell szembenézni

A pszichiáter főorvos szerint a változó körülmények és lehetőségek mellett minderre szükség is volt, hiszen az utóbbiakkal együtt az I. számú pszichiátria profilja is bővült, többek között nagy pszichiátriai kórképekben, hangulatzavarban szenvedő, valamint, leépüléssel járó időskori kórképekkel foglalkoznak, de az egzisztenciális problémák is naponta terítékre kerülnek. Míg évekkel ezelőtt szinte ismeretlen volt az a tény, hogy a már gyógyult beteg utcára kerüljön, ma ez nem ritkaság. Az átmeneti megoldást a betegeknek legfeljebb az évtizedek óta működő téti rehabilitációs intézet jelenti. A munkanélküliség, az otthontalanság sok áttéten keresztül lélekölő, s akár meg is betegít.

A munka mindig tartogat valami újat

– Az orvos is lehet túlterhelt, ám engem néhány napos visszavonulás is feltölt – folytatta dr. Németh Judit. – Olvasni is szeretek, de a háztartás, így a főzés is áthangol. Fiaink közgazdászok, felnőtt lányunk műszaki egyetemre jár, formatervezőnek készül. Szeretem az otthonunkat, öröm, ha együtt a család. Terveim? A munka mindig tartogat valami újat, ha újra kellene választani, ma is a  – megítélésem szerint folyton változó – pszichiátria mellett döntenék. Az emberi lélek kifürkészhetetlen, segíteni, gyógyítani pedig a legszebb, legszentebb hivatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom