Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A nyereség egyharmadát Győr adta

A negatív piaci tendenciák ellenére az Audi-konszern tovább javította pozícióit és tavaly 11 százalékkal több, összesen 991 ezer személygépkocsit értékesített a világban.
Mindezt Josef Paefgen, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke közöle a németországi Ingolstadtban tartott sajtókonferencián. A sikerből a győri Audi Hungaria Motor Kft. is kivette a részét: a konszern nyereségének harmadát a győri gyár adta. Az Audi németországi központjában megerősítették azt is, hogy a vállalkozás mindenképpen beszáll a péri repülőtér fejlesztésébe, az összeg nagysága azonban egyelőre nem ismert.

Rekordárbevétel

S bár 2001-re – különösen a New Yorkot ért merénylet után – autóipari recessziót jósoltak a szakemberek, az Audi nemcsak a kedvezőtlen tendenciákat tudta leküzdeni, hanem rekordárbevételt ért el 2001-ben. Az

európai eladási listát továbbra is Anglia vezeti – 54 ezer eladott Audival – , a második Olaszország, a harmadik Spanyolország, a negyedik pedig Franciaország. Az USA-ban tavaly 83 ezer Audi talált gazdára, ami 3,6 százalékos növekedés. Az Audi-konszern tavaly 22 milliárd euró árbevételt ért el, 10,5 százalékkal többet, mint 2000-ben.

Két százalék növekmény

A tegnapi németországi sajtókonferencián Győr is kivette részét a sikerből. Az Audi Hungaria Motor Kft. termelése, árbevétele és nyeresége továbbra is magas szinten van – hangsúlyozta Ingolstadtban Jürgen Lunemann, a győri vállalkozás ügyvezető igazgatója, aki elmondta azt is, 2001-es árbevételüket két százalékkal tudták növelni, s ez 3,4 milliárd eurónak felel meg.
Az üzleti eredményük 2000-hez képest 318 millió euróról 277 millió euróra esett vissza, aminek okát a beruházásokra fordított magas költségekkel és a TT-s sportkocsik csökkenő számával magyarázták. Tavaly Győrött 1,2 millió darab motor készült, s emellett 55 ezer gépkocsit is összeszereltek.

Csak mások után

Németországban természetesen szóba került a péri repülőtér fejlesztésének kérdése is. Azt megerősítették a konszernnél, hogy az Audi érdekelt a repülőtér fejlesztésében, az összeg nagyságáról azonban nem közöltek hivatalos adatot.
Jürgen Lunemann ügyvezető mindezt azzal magyarázta, hogy amíg a repülőtér fejlesztésében érdekelt társaság tagjai nem hozzák nyilvánosságra az általuk felajánlott összegeket, addig az Audi sem kíván konkrét számokkal előállni.

Visszafogott optimizmus

Ami pedig az idei évet illeti, az Audi visszafogottan optimista, az első két hónap számadatai alapján biztosra vehető, hogy a győri Audi-gyárban sem a motorgyártást, sem pedig a gépkocsi-összeszerelést nem kell visszafogni, és biztos piaca lesz a Kisalföld székhelyén készülő Audi-termékeknek.
(Munkatársunk telefonjelentése Németországból.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Csaba - újságíró, író

Tovább olvasom