Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A nyugat-európainál is drágábban szállít hazánkba a Gazprom

Magyarország már jó ideje a legtöbb nyugat-európai országnál drágábban veszi a gázt Oroszországtól. A Gazprom, a cég igazgatótanácsának készült előterjesztés szerint jövőre a földgázért rekordárat kér Európától: 293 dollárt, az ideinél 17,2 százalékkal magasabb átlagárat szeretne behajtani.
A gazdasági minisztérium szerint Magyarországot nem érinti a bejelentés, mert a hosszú távra kötött szerződések előre megszabják a két fél közötti árszintet, a Népszabadság értesülése szerint azonban ez már most olyan magas, mint amennyi jövőre, az áremelés után az európai átlag lesz. A nyugat-európai országok ebben az évben orosz lapinformációk alapján átlagosan 250 dollárért jutottak a gáz ezer köbméteréhez.

Magyarország ezzel szemben jelenleg 295-300 dollárért vásárol a Gazpromtól. Ez teszi ki a magyar import mintegy 80 százalékát. A többi, egyébként szintén orosz eredetű gázt a német E.ON Ruhrgastól, illetve a francia Gaz de France-tól szerezzük be, ennél még drágábban. A lap, amelynek értesülését a gazdasági tárcánál nem kommentálták, úgy tudja, Kóka János gazdasági miniszter nemrég Moszkvában a Gazprom és Magyarország között létrejött stratégiai együttműködésre hivatkozva azt kérte az orosz gázmonopóliumtól, hogy az vizsgálja felül, és lehetőség szerint csökkentse az ide szállított gáz árát.

Annak, hogy miért magas a magyar számla, sok oka lehet. A Mol gáznagykereskedő cégét év elején megvásárló német E.ON szerint a hosszú távú szerződést a Mol kötötte, és a 2015-ös határidőig a cégnek nincs módja egyoldalúan változtatni azon. A társaságon azonban van némi pszichológiai nyomás, ugyanis a Mol-gázüzletág vásárlása előtt olyan hírek terjedtek el, hogy az E.ON nagyobb mérete folytán segíthet alacsonyabb árat kialkudni Magyarország számára. Miközben anyaországában a német-orosz tárgyalások nemrég a gázárak ügyében is sikerre vezettek, Magyarországon ez még nem történt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotikus bárban fotóztak le két szlovákiai magyar poltikust

Erotikus videofelvétel borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Múlt héten megjelent az interneten egy… Tovább olvasom