Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A pályázat: eszköz

Az uniós és hazai pályázati rendszer jó kihasználásával magasabb jövedelmezhetőség érhető el. Így aztán a pályázati lehetőségek ismerete elősegítheti a helyi gazdaság fejlődését. Többek között ezeknek a jól hasznosítható információknak az összegyűjtésére, A Nemzeti vidékfejlesztési terv intézkedéseinek megismertetésére vállalkozik lapunk új, Napfényes Csongrád – Fejlődő vidék című médiakampánya.
A kormányzati vidékfejlesztési politika célja a vidéki térségekben élő emberek életminőségének javítása, a vidéki térségek további lemaradásának megakadályozása, felzárkózásuk esélyeinek biztosítása. Ezt szolgálja a Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT), amely az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA) Garanciarészleg intézkedéseit foglalja egységes keretbe, és egyben ez a garanciarészleg forrásaiból finanszírozott vidékfejlesztési intézkedések hazai végrehajtásának rendszere is. Eddig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal több mint 50 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdálkodóknak az NVT forrásokból.

Az NVT kijelöli a vidéki térségek fenntartható fejlődését szolgáló célokat, prioritásokat, valamint tartalmazza az egyes intézkedések céljait, az intézkedések keretében támogatható tevékenységeket, a támogatás igénybe vételének feltételeit és végrehajtásának részletes szabályait is.
Az NVT intézkedései elsősorban a környezeti kihívásokra adnak választ (agrár-környezetgazdálkodás, kedvezőtlen adottságú területek támogatása, az Európai Unió környezetvédelmi, állatjóléti és higiéniai követelményeinek való megfelelés elősegítése, mezőgazdasági területek erdősítése), illetve közreműködést tesznek lehetővé a társadalmi átalakulás okozta gazdasági és társadalmi nehézségek enyhítésében (termelői csoportok létrehozásának támogatása, szerkezetátalakítás alatt álló félig önellátó gazdaságok támogatása, korai nyugdíjazás).

Az NVT horizontálisan az ország egész területére alkalmazandó, azonos feltételekkel. Ez alól kivételt képeznek a következő támogatások: az úgynevezett zonális agrár-környezetgazdálkodási célprogramok továbbá a kompenzációs támogatások a kedvezőtlen adottságú területeken gazdálkodók számára, a rendeletileg külön kijelölt területeken.


Milliárdok gazdálkodóknak

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ez év július közepéig NVT-támogatásokra különböző jogcímcsoportonként az alábbi összegeket fizette ki a gazdálkodóknak: agrár-környezetgazdálkodási támogatásként mintegy 43,239 milliárd forintot; a kedvezőtlen adottságú területek gazdálkodóit segítendő 2,020 milliárd forintot; a mezőgazdasági területek erdősítésének támogatására, hozzávetőlegesen 3,018 milliárd forintot. A félig önellátó gazdaságok átalakításához eddig adott dotáció 337,4 millió forint volt; míg a termelői csoportok működésének finanszírozására idáig 2,378 milliárd forint támogatást adott a gazdálkodóknak az MVH. Az uniós standardoknak való megfelelés segítésére 382,4 millió forintot költöttek július közepéig. Így az MVH eddig összesen 51,376 milliárd forintot utalt át a gazdálkodóknak az NVT források terhére. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felcsút

1 (0) Gyirmót 2 (0)

Felcsút, 700 néző V.: Solymosi. Tovább olvasom