Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A parlament döntött az adómódosításokról

Az Országgyűlés hétfőn 211 igen, 152 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénycsomagot, vagyis a 2010-es adómódosításokat.
A legfontosabb változás, hogy a jelenlegi 1,7 millióról 5 millió forintra emelkedik a legalacsonyabb (17 százalékos) adókulcsba tartozó jövedelmek felső határa. A cafeteria rendszer adómentessége megszűnik, így például a meleg étkezési jegy után 25 százalékos adót kell fizetni januártól.

Az Országgyűlés hétfői döntése alapján 2010-től változnak az személyi jövedelemadó sávhatárai és kulcsai. Így az adót az összevont adóalap után továbbra is két kulccsal kell majd számítani. Az alsó sávhatár 1 millió 900 ezer forintról 5 millió forintra emelkedik. Az alsó kulcs 18 százalékról 17 százalékra, a felső pedig 36 százalékról 32 százalékra csökken. A 32 százalékos felső kulcs tartalmazza a magánszemély megszűnő 4 százalékos különadójának megfelelő mértéket is. További változás az adórendszerben, hogy csak most került a törvénybe az egészségügyi hozzájárulás jövő évi eltörlése.

A parlament szavazott a béren kívüli juttatások 25 százalékos megadóztatásáról. A cafeteria-rendszeren belül az üdülési csekk, a munkahelyi képzés, a helyi közlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás, az étkezési jegyek, valamint az önkéntes pénztári (egészségpénztár, magánnyugdíjpénztár) befizetések maradnak meg, de ezek után a munkáltatónak 25 százalék adót kell fizetnie. Szintén újdonság, hogy megszűnik a hideg étkezési utalvány, viszont az eddigi értékével (6000 forint) megemelkedik a melegétel-utalványok havonta adható összege, ami így 18 ezer forint lesz - de ez után is adót kell fizetni.

A törvénycsomag rendelkezései alapján januártól 5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék, megadóztatják az adóparadicsomba menekített jövedelmeket, a helyi iparűzési adót pedig az adóhatóság szedi be, ám annak teljes összege az önkormányzatoknál marad.

Az eredeti tervekkel szemben a kereskedelmi szálláshelyek áfája júliustól 18 százalékra csökken, vagyis az alapvető élelmiszerek és a távfűtés mellett a kedvezményes sávba kerül. Januártól a gázolajt terhelő jövedéki adó 7,2, míg a cigaretta adója 9,7 százalékkal emelkedik.

Olvasóink írták

 • 3. Mizujs 2009. június 30. 21:59
  „1. hozzászólás 620829 2009.06.30. 12:16 !!!!

  Úgy szeretném látni, ha nem lennének közszolgák!! Ott ülsz az okmányirodán és senki nem szólít, senki nem tanítja a gyereked, senki nem siet a segítségedre, ha ég a házad, ölik a családod,........

  Szép jövő!!! gratula!!!”
 • 2. garbon 2009. június 30. 14:55
  „A fele vissza lesz vonva mert semmit sem ér.”
 • 1. 620829 2009. június 30. 12:16
  „azok , akik igazán számítanak, tehát értéket teremtenek lassan elfogynak.....értéket tteremteni az valami, az ő adójából élősködni az a nagy semmi!!!!!!!!!!!!!lásd a közszolgák nagyrésze!!!!!!!!!!!.....de lassan elballag innen mindenki....és majd máshol teremtünk értéket és a felét sem kell leadóznunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pelczné Gáll Ildikó az Országgyűlés új alelnöke

Pelczné Gáll Ildikó veszi át Áder Jánostól az Országgyűlés egyik alelnöki posztját július 14-étől. Tovább olvasom