Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A parlament előtt a vagyonadó tervezete

Keddi ülésén megkezdte az Országgyűlés a közteherviselés rendszerének 2010-es átalakításáról és a vagyonadóról szóló törvényjavaslatok általános vitáját.
Katona Tamás a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára elsősorban az előmunka terheinek csökkentését és a vagyoni típusú adók növelését emelte ki.

Az élőmunka terhét csökkentését a kormány a munkaáltatói járulék minden jövedelemre kiterjedő 5 százalékos csökkentésével és a személyi jövedelemadó (szja) sávhatárának 5 millió forintra emelésével, illetve az adókulcsoknak a jelenlegi 18, illetve 36 százalékról 17, illetve 32 százalékra csökkentésével képzeli el 2010 januárjától. A kabinet tervei szerint így az adózók több mint 90 százaléka az alacsonyabb kulccsal adózik majd.

Vagyonadót a 30 millió forintnál drágább ingatlanok, és a nagy teljesítményű vízi- és légijárművek, valamint közúti járművek után kell fizetni.

Az ingatlanoknál 30 és 50 millió forint között az adó mértéke az érték 0,35 százaléka, 50 millió forint érték felett pedig 0,5 százaléka. Az adó alól 3 éves mentességet kapnak a felújítás alatt álló műemlékvédelem alatt álló épületek, valamint kedvezményt kapnak az idősek és nyugdíjasok, illetve a 3 vagy több gyereket nevelő nagycsaládok a gyerekek számától függően. A kétszeres adóztatás elkerülése érdekében a vagyonadóból levonható lesz az önkormányzatoknek eddig is fizetett egyéb terhek, melyek az ingatlanokat sújtják.

A vízijárművek esetén a 25 négyzetméternél nagyobb vitorlafelületű vitorlásoknál és az 50 kilowatt teljesítményél nagyobb főhajtóművel rendelkező motorosoknál kell megfizetni az adót, melynek alapja a vitorla felülete, illetve a motor teljesítménye, mértéke pedig életkortól függően változik. Kedvezményt a vízimentéshez használt, illetve a sportegyesületek tulajdonában lévő vízijárművek kapnak.

A légijárműveknél a 100 kilogrammnál nagyobb maximális felszállósúlyú gépek után kell fizetni vagyonadót szintén az életkor függvényében, illetve ebben az esetben is mentességet kapnak a sportegyesületek gépei.

A gépjárműveknél a 125 kilowattnál (körülbelül 200 lóerő) nagyobb teljesítményű autók után kell megfizetni az adót. Annak mértéke 125 és 175 kilowatt között a gépjárműadó mértékének kétszerese, 175 és 200 kilowatt között a gépjárműadó 2,5 szerese, 200 kilowatt felett pedig a háromszorosa.

2010-től további változás, hogy az iparűzési adó beszedése átkerül a helyi önkormányzatoktól az adóhivatal hatáskörébe. Emellett az eva adómértéka 25-ről 30 százalékra nő, a rehabilitációs hozzájárulás ötszörösére emelkedik, a lakásszerzés után fizetendő illeték viszont 4 millió forintig 2 százalék lesz, efölött pedig a jelenlegi 6 százelék helyett 4 százalékra csökken.

Olvasóink írták

 • 14. Kathryn 2009. június 09. 22:30
  „Egyetértek a gazdagok vagyonadójával - de az a kérdés, kit tekintek gazdagnak?
  Tíz év munkájával összekapartunk annyit, hogy belekezdjünk építkezésbe, minden hitelt fölvettünk, amit lehet, saját kézzel fölépítettük házunkat. Erre eltelt három év és a lepukkant környéket kipucolták, kiépítették, ingatlanok ára duplájára ugrott. Megnéztem kalkulátorral, 60 milla fölé taksálja az amúgy 20-ból felépített házat. Az én teljes havi fizumnál kicsit több a törlesztő. Sajnos nálunk hó vége már 25-én jelentkezik. Csakhát ugye mivel a környék kiépült, gazdagok lettünk, mocsok gazdagok! Persze nem hinném, hogy fognék olyan madarat, aki fizetne egy hatvanast a házért. Meg amúgy nem is akarok. A ház minden egyes tégláján és minden fándli malterján rajta vannak a verejtéknyomaim. Hetekig csiszolgattam és festegettem a tűző napon a lambériákat, lapátonként törtem föl a kertet és tettem olyan széppé, hogy egy éve a piros pont rovatba bekerült.
  Nem tudom elhinni, hogy ezek után most kivetnek ránk több mint 300 ezer forintnyi adót évente. Véleményem szerint ez a becstelen, arcátlan kizsákmányolás netovábbja. Néha nagyon szeretnék jobbágysorban élni. Pár nap robot, egy kis dézsma, oszt jónapot.
  Kíváncsi vagyok, egészen pontosan mennyit kellene dolgoznom, és mennyi pénzt befizetnem, hogy az urak odafönn elég kényelmesnek találják?”
 • 13. maradando 2009. június 09. 18:20
  „Nem akartam hinni a szememnek !
  Nyitó oldal témái
  * Parlament előtt a vagyonadó tervezete
  *Még a patkány is jót röhög”
 • 12. Power 2009. június 09. 17:15
  „Mit vártatok egy libatolvajtól, egy adócsaló bukott gazdasági minisztertől?”
 • 11. igazságkereső 2009. június 09. 15:06
  „Az erkölcsi / etikai / mércét és annak megtartásának kérdését, problematikáját is ideje lenne már a parlament
  témájává tenni és határozatokat hozni és az erkölcsi magatartás követelményét is megtartani.Aki erre képtelen, azt vesse ki magából a társadalom,mert mindaddig, amíg ez nem történik meg, csupán erkölcsi fertő
  marad országunk, és a bennünket körülvevő európai országok csak legyinteni fognak ránk, mint értéktelen emberi közösségre.
  Itt az ideje , hogy a parlamentben is komoly munka folyjék és ezt következetesen követelje meg a parlament mindenkori ülésvezető elnöke!!”
 • 10. 620829 2009. június 09. 15:06
  „ÉN MÁR KIMODERÁLNÁM MGAM....CSAK SZÓLOK!”
 • 9. 620829 2009. június 09. 15:05
  „EGYÉBKÉNT MEG MÁR IGAZÁN ELHÚZHATNÁNAK ODA AHONNAN ANYJUK SZÉGYENÉRE ELŐJÖTTEK+”
 • 8. 620829 2009. június 09. 14:27
  „egy a lényeg---csak annyit keres, hogy csak te részesülj belőle.........nem kell se ház se lakás.........egy 30 millás házacska kamata havonta majd 250ezer ft.....80000ft-ból egy szép házat lehet bérelni.....tehát marad havonta 170ezer ft...ami fizunak sem kutya...........szóval kapja be az állambácsi...........bizonyos összeg felett már nem szabad dolgozni...irány a bank és senkit soha nem lehet tovább vagyonadóztatni......én ezt óhajtom tenni...bár most eladni lehetetlen......no de amig szar van addig veréb is.....el fog majd kelni...utazni-utazni és utazni..........”
 • 7. Boytronic 2009. június 09. 14:08
  „Miért van az az érzésem hogy megint a kisember szivja meg??Tudjuk jol nagyon hogy csak könyvelő és könyvelés kérdése és a "nagycápák megússzák"...Porhintés és az a félelmetes hogy ezen már nem bosszankodom egyáltalán,mert meg kell élnem valahogy és lesza..m hogy most a népnyuzás melyik variációját "találják ki"...erre a pár hónapra ami ezeknek még hátra van,hálistennek!!!”
 • 6. Gazficko 2009. június 09. 13:54
  „Mikor az ingatlanadóról volt szó, akkor a tokaji polgármester a tokaji belvárost mutatta ahol mind roggyant házak vannak ,amik 30 millión felül vannak. A roggyant házakban nyugdíjasok élnek és ők miből fizetik ki az adót.
  Ja és eladhatatlanok a házak.

  Mellesleg a Parlament,mint ingatlan, több mint 30 millió Ft-ot ér. Akkor a Parlament után is fognak adót fizetni a politikusoknak nevezett megélhetési bűnözők????”
 • 5. babuja 2009. június 09. 13:50
  „A gazdagok, az igazán gazdagok megadóztatásával egyetértek a vagyonadó eszközével, a 3. hozzászólást osztom.
  Engem az zavar, hogy ebben a parlament létszámának csökkentése dologban hallgatólagosan egyetért, cinkosan hallgat mindkét párt. Az áfaemelés megszavazva, a gyes gyed megreformálása megszavazva, de erről a csökkentéses dologról nem hallunk semmit se jobbról, se balról... Értem én, hogy nincs államkasszailag nagy jelentősége, inkább erkölcsi (nem jó szó, de nem találom a megfelelőt) lenne. A fidesz ezzel kapcsolatban nem sikongat, a mszp is csendben van...Alternatíva kellene, de nem a jobbik személyében.”
 • 4. hazaipalya 2009. június 09. 13:41
  „a parlament elott tüntetes lesz 14-én. utolso utani figyelmeztetes fricc politologustol. ///megint hazamennek hamar///”
 • 3. Logaritmus 2009. június 09. 13:35
  „Érdekes dolog a vagyonadó, főleg hogy a fideszes "Jövőkép" c. programban is kijelentik, hogy szükség van rá. Valahol tényleg felháborító, hogy egyesek papíron nulla Ft nyereségből élnek, mégis 200 m2-es házban élnek, vagy 3 lakásuk van, 5 garázsuk, stb. Őket szerintem igenis adóztassák meg, ugyanis nincs szlovák rendszámú lakás, azaz ezt a fajta vagyont jól meg lehet fogni és akinek 80-90 milliós ingatlana van az nyugodtan hozzájárulhat a közteherviseléshez a vagyonadó befizetésével akkor is, ha esetleg adózott pénzből vásárolt. Igenis fizessenek a gazdagok DE egy értelmesen meghúzott határ alatt nem fizettetnék az emberekkel semennyit. De a gazdaggal igen, és nem értem, hogy ez ellen miért kell agitálni.”
 • 2. hazaipalya 2009. június 09. 13:28
  „igy van,aki egyszer már vett téglát,adozott! utana felépitette a házát,most emgint adozzon?nonszensz.
  bar u gyis el lesz törölve.”
 • 1. Power 2009. június 09. 13:08
  „Magyarul fizess adót a többszörösen adózott pénzből vett vagyontárgy, ingatlan, stb. után, az elftársak meg élik világukat az adófizetők pénzén. ÁFA emelés, 13. havi, stb. szép kilátások. Mikor mondanak már le az ország tönkretevői?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott rendőri ellenőrzés a Tiszán - védik a tiszavirágot

Ha valakinél védett állatot találnak, szabálysértési vagy büntető feljelentést tesznek.
Tovább olvasom