Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A parlament nem választotta meg a főbíra-jelöltet

170 igen, 191 nem szavazattal és nulla tartózkodással nem választotta meg az Országgyűlés hétfői ülésén Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének.
A képviselők titkos szavazással döntöttek Sólyom László köztársasági elnök jelöltjéről.

302 igen, 59 nem szavazattal és tartózkodás nélkül az Országgyűlés hétfőn titkos szavazással megválasztotta Fülöp Sándort a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának, ugyanakkor Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman-jelöltet 239 igen, 122 nem és nulla tartózkodással nem támogatták a képviselők. Az Országgyűlés eddig egyébként háromszor szavazta le az államfő ombudsman-jelöltjeit. Jövő Nemzedékek ombudsmanjának egyszer már sikertelenül javasolta az államfő Fülöp Sándort, adatvédelmi biztosnak pedig ugyancsak másodszor jelölte Péterfalvi Attilát a köztársasági elnök.

Sólyom László szerint nem volt kudarc a hétfői ombudsman, illetve legfelsőbb bírósági elnök-választás. Az államfő ezt annak ellenére mondta, hogy a három jelöltje közül csak Fülöp Sándort választotta meg a parlament. Ő a jövő nemezedéke ombudsmani posztot tölti be. Nemet mondott viszont a Ház Baka András legfelsőbb bírósági elnökjelölt megválasztására és szintén sikertelenül pályázott az adatvédelmi ombudsmani posztra Péterfalvi Attila.

A titkos voksolás után az államfő újságírók előtt nyilatkozva azt mondta, hogy Baka András elutasítása nem a jelölés módjának szólt. Ennek kapcsán Baka András úgy nyilatkozott, hogy a szavazás nem róla szólt. Szerinte az elutasítás a jelenlegi magyarországi politikai viszonyokat fejezi ki. Sem a köztársasági elnök, sem Baka András nem nyilatkozott arról egyértelműen, hogy megismétlik e újra Baka jelölését. Sólyom László annyit szögezett le, hogy a jelölés módján nem változtat, és hogy az legközelebb ősszel lesz esedékes.

Sikerként élte meg az államfő Fülöp Sándor megválasztását. Nem okozott számára kurarcot Péterfalvi Attila ismételt elutasítása sem. Hangsúlyozta, hogy a szavazati arány javult; már csak 19 voks hiányzott az adatvédelmi biztos megválasztásához.

Péterfalvi Attila szép eredménynek nevezte, hogy a lelkiismereti szavazás ellenére 20-al több szavazatot kapott a jelölése, mint legutóbb. Az adatvédelmi biztos-jelölt nem gondolkozik azon, hogy harmadjára is elfogadná-e a jelölést, jelenleg a munkájára - az Országgyűlési Biztosi Hivatal vezetésére - öszpontosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV-sztrájk: Nincs megállapodás

Nem született megállapodás a BKV és a szakszervezetek hétfő délutáni egyeztetésén sem. Az… Tovább olvasom