Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A PDSZ is csatlakozott a sztrájkhoz

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is csatlakozott a Liga Szakszervezetek sztrájkfelhívásához, így szerda reggel több oktatási intézményben is sztrájkolnak a dolgozók.
Változó, hogy egy-egy konkrét helyen hányan és hogyan vesznek részt a munkabeszüntetésben, illetve az meddig tart. Csak annyi biztos, hogy a gyerekek sehol sem maradnak felügyelet nélkül.

A PDSZ azt ajánlotta tagjainak, hogy kapcsolódjanak LIGA Szakszervezetek felhívásához sztrájkkal vagy valamilyen szolidaritási akcióval. A szerdai munkabeszüntetés tehát nem ágazati akció, nem a PDSZ hirdette meg - mondta a Független Hírügynökségnek Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke. Az ajánlásban szerepel az is, hogy legfeljebb 6 órás legyen a sztrájk, ha valahol emellett döntenek. A felhívás egyébként az iskolák mellett óvodákra, nevelőotthonokra és más oktatási intézményekre is vonatkozott.

Kerpen Gábor szerint egyelőre nem tudni, pontosan hány oktatási intézmény hány dolgozója akar szerdán sztrájkolni. Ez csak a jövő heti összesítéskor derül majd ki. A PDSZ előzetes adatai szerint a sztrájkoló intézmények 10-15 százalékában 6 órás lesz a munkabeszüntetés, a többiben pedig 1 vagy 2 órás. Több száz iskolában várható sztrájk, a résztvevő pedagógusok és más dolgozók száma pedig ezres nagyságrendű - mondta a szakszervezeti elnök.

Van, ahol csak néhány dolgozó tagadná meg a munkást, és lesz olyan iskola, ahol mindegyik - például Budapest több kerületében, Debrecenben, Gyömrőn, Dobozon, Nagykátán, Nyíregyházán vagy Verőcén. Lesznek persze olyan iskolák is, ahol nem sztrájkolnak szerdán.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden dolgozó bemegy majd az intézményekbe szerda reggel, mivel sztrájkolni csak munkahelyen lehet. A gyerekeket is bevihetik a szülők, nem maradnak felügyelet nélkül. A PDSZ ugyanakkor levélben azt kérte a szülőktől: ha lehet, ne vigyék szerdán iskolába gyerekeiket, mivel a Szolidaritás Napján olyan tervek ellen tiltakoznak országszerte, amelyek őket is érintenének.

A másik nagy közoktatási érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem csatlakozik a szerdai sztrájkhoz, a munkabeszüntetésben való részvételt mindenki egyénileg dönti el - olvasható az érdekképviselet korábbi közleményében.

Olvasóink írták

  • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 21. 09:20
    „Szép dlolog, csatlakozni kell, mert ha többen vagyunk talán eredményt érhetünk el, ez a véleményem. Akik kormányoznak, nem az ő feladatuk lenne a dolgok rendbetétele? Családanyáknak, tanároknak.. nem a a saját dolgaikkal kellene foglalkozni? Nekik kell az utcán harcolni a normális állapotokért? Akkor mutassák a "jogosítványukat" a Parlamentben, mert vagy fú alatt szerezték, vagy nincs is, de egy biztos, képtelenek az országot totálkár nélkül elvezetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező felelősségbiztosítás: tíz nap maradt a váltásra

Már csak tíz napjuk van az autósoknak arra, hogy felmondják a korábbi kötelező… Tovább olvasom