Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A PDSZ sem elégedett a pedagógus bérekkel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint hiába emelték idén a közalkalmazotti béreket, a gyakorlatban ez nem valósult meg.
A kormány bruttó 1,5-10 százalékos emelésről döntött, amely nettó 4,9-5,2 százalékos reálbérnövekedést eredményez - de az érdekképviselet szerint a fenntartók utasítására a tanárok "egyéb bérelemeiből" csoportosítják át a pénzt. Ez azt jelenti, hogy a fizetésemelést több helyütt a pótlékok csökkentésével akarják megoldani - jelentette ki szerdán Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

A szakszervezet széleskörű egyeztetést tervez az önkormányzatokkal az ügyben. Ha a fenntartó nem arra költi a címzett támogatást, amit célként megjelöl, azzal nem csak a munkavállalók érdekeit sérti, de a törvénnyel is szembehelyezkedik, ami a központi forrás visszavonását jelentheti - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A PDSZ a munkaügyi perekkel kapcsolatban született miniszteri rendelettel sem ért egyet. Eszerint február 6. óta az ilyen típusú eljárás már nem illetékmentes, sőt a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalónak kell kifizetnie a több 10 ezer forintos költséget. Az érdekképviselet a rendelet visszavonását várja az igazságügyi tárcától, illetve vállalja, hogy kifizeti az illetéket azoknak a PDSZ tagoknak, akik az anyagi terhek miatt nem tudnák érvényesíteni jogaikat - mondta Kerpen Gábor.

Az érdekképviselet továbbra is elégedetlen a közoktatás finanszírozási rendszerével: meglátásuk szerint az elmúlt években tapasztalható, több 10 milliárd forintos forráskivonás az elkövetkező esztendőkben is folytatódik, ami újabb elbocsátásokkal, iskolaösszevonásokkal- és bezárásokkal jár majd. A PDSZ úgy véli, a kötelező óraszámemelést vissza kellene vonni, a normatív támogatási rendszer kialakításánál pedig sokkal inkább tekintettel kellene lenni a települések méretére, így nem fordulhatna elő, hogy egy kistérség elveszíti egyetlen iskoláját. A jövő hét elején a PDSZ átfogó tanácskozást tervez minderről, a közoktatásban érintett szakszervezetekkel együtt.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. február 14. 11:09
    „Ja, hát ennyi idő kellet, hogy ezek a "Fő értelmiségek" rá jöjenek? No. és mit szóljanak a nyugdíjasok akiknek a nyugdíjuk felét ellopja e redszer vezetése? Vagy azok a pedagógus családok akiknek rendszertesen nem fizetik ki a bérüket a Rábaközben? Sőt nem csak a bérüket,hanem a családi pótlékot és egyéb állami járandóságokat is elsíbolta a vezetés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben egy fővárosi fegyveres rabló

Őrizetbe vettek a rendőrök egy fővárosi férfit, aki fegyverével fenyegetőzve fizetés nélkül távozott… Tovább olvasom