Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A pozsonyi Új Szó az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról

Pozsony – A magyar gazdaság egy éve cím alatt közöl elemzést Orbán Viktor kormányának gazdaságpolitikájáról az Új Szó című pozsonyi magyar napilap.
„Magyarország új alkotmányának elfogadása háttérbe szorította, hogy a Fidesz–KDNP kormány egy évvel ezelőtt került hatalomra. Az évértékelők helyett ezért mostanság inkább alkotmányértékelők születnek. Általánosságban kijelenthető, hogy akik a kétharmados győzelmet a végletes politikai megosztottság lehetséges feloldójaként várták, azok tévedtek" – írja Horbulák Zsolt, a szerző.

Szerinte ha megkísérelünk a nemzeti-jobboldali kormányra kívülről és belülről zúduló kritikaössztűz mögé nézni, árnyaltabb képet láthatunk a gazdaságról.

„A nagyvállalatokat jelentős különadókkal sújtják, amely mégsem akasztja meg a külföldi beruházók érkezését. Felszámolták a nyugdíjrendszer tőkefedezeti pillérét, ellenben a felszabaduló összeg jelentős részét adósságcsökkentésre fordítják. Az európai összehasonlításban nagyon alacsony egykulcsos jövedelemadót vezettek be a kiemelkedően progresszív adórendszer helyett. Csökkentik a táppénz összegét, a munkanélküli segély időtartamát, igaz, nem nyúlnak a szintén szociális csodának számító 65 éven felüliek ingyenes utazásához. Orvoslátogatási vagy kórházi díjat sem vezetnek be, viszont a gyógyszerkasszában megszorítások történnek. A lakáshitelesek kapnak majd segítséget, de szó sem lesz állami hitelátvállalásról" – értékeli a kormány intézkedéseit Horbulák.

Leszögezi: „A gazdaságpolitika egyik alapvető tétele a takarékosság. Igen, lesznek megszorítások, és azok fájni is fognak. A többletforrásokat immár nem kölcsönökből biztosítják. Természetes, hogy mindez erős kritikát kap a szakszervezetektől és a baloldali ellenzéktől. Az már érdekesebb, hogy a liberális oldalról is."

A szerző rámutat, hogy az Orbán-kormány mozgásterülete nagyon szűk. „A jelenlegi erős forint sem kizárólag az ő érdeme, hanem az éppen javuló befektetői hangulaté. Ez fordítva is érvényes. A lakáshiteleseket sújtó nyári svájcifrank-erősödés sem alapvetően Orbán Viktor hibája volt, az oka abban keresendő, hogy a görög államadósság miatt a tőkepiacok az eurótól a frank irányába fordultak."

„A magyar kormány külpolitikája vagy a belső hatalmi ágak átrendezése komoly kívánnivalót hagy maga után, de maga a gazdaságpolitika nagy vonalakban elfogadhatónak tűnik. Az utóbbi időben érkezett néhány komoly dicséret, és az állampapírok iránt hatalmas külföldi kereslet mutatkozik" – vélekedik a szerző.

„Ha nem is minden intézkedésre igaz, de az államadósság csökkentése összhangban áll napjaink európai gazdaságpolitikai elvárásaival. Dicséretes lenne, ha az irányvonal az egész ciklus alatt megmaradna" – zárja elemzését az új Szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer doboz csempészett cigaretta egy kamionban Bábolnánál

Százezer doboz örmény zárjegyes cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei az M1-es autópályán Bábolnánál egy kamionban. Tovább olvasom