Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A Rác Nosztalgia Kft. furcsállja a nyomozást

A Rác Nosztalgia Kft. ügyvezetője furcsállja, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik eljárás egy olyan beruházás kapcsán, amelynek eredményeként a főváros vagyona egymilliárd forinttal gyarapodik. Valkó Csaba erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a rendőrség csütörtökön a Rác fürdő felújításával kapcsolatos dokumentumokat foglalt le a cégnél tartott házkutatás során.
A kft. ügyvezetője hozzátette, a rendőrség a társaság egyetlen munkatársát sem hallgatta ki, és zömében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től már lefoglalt, több évvel ezelőtti iratokat vitt el.

Valkó Csaba közölte, mivel az ügyben három hónapja tart a nyomozás, a házkutatás nem érte váratlanul. Ugyanakkor azt mondta, az eljárás érthetetlen, mivel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. csak a földhasználati jogot és a projekt értékének 7 százalékát kitevő műemléképületet adta az összességében 9 milliárd forintos beruházáshoz. Szerinte - mivel a gyógyfürdő zrt.-nek a Rác Nosztalgia Kft.-ben 25 százalékos üzletrésze van - a vagyongyarapodás egyértelmű.

Arra a kérdésre, hogy a Rác fürdő felújításakor miért volt szükség magánszemélyek bevonására, Valkó Csaba azt mondta: az önkormányzati fürdőtársaságnak a szükséges humán és anyagi tőke sem állt egyedül rendelkezésére.

Ferenci Tibor, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön napközben négy civil ruhás rendőr jelent meg a társaságnál, s a Rác fürdő felújításával kapcsolatos nyomozás miatt kértek három-hat évvel ezelőtti dokumentumokat. Ezeket átadták a rendőröknek, amiről jegyzőkönyvet is felvettek - ismertette.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy a beruházást már több fővárosi testület, egyebek mellett a főváros revizori bizottsága is vizsgálta, és az ellenőrzések rendre azt állapították meg, hogy a zrt. szabályosan járt el.

A Rác fürdő ügyében hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt 2009 októberében indult nyomozás fideszes önkormányzati képviselők feljelentése nyomán, amiért szerintük a fürdőt 75 százalékban "kicsempészték" Budapest vagyonából.

György István, a Fidesz budapesti frakcióvezető-helyettese akkor felszólította az önkormányzatot, kezdjen tárgyalást a beruházókkal annak érdekében, hogy a Rác Nosztalgia Kft.-ben Budapest bevitt vagyonának megfelelő pozíciót harcoljon ki. Kifogásolta továbbá, hogy az önkormányzat és a szakbizottság érdemi indokolás nélkül járult hozzá a sorozatos határidő-módosításokhoz, és nem tett semmit a késedelemből eredő károk mértékének csökkentésére.

A BRFK honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint a nyomozás eddigi adatai alapján feltehető, hogy a fürdő felújításával és a mellette épülő szálloda építésével a Fővárosi Önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. február 26. 12:40
    „de nem is a rác köfötö ellen folyik a nyomozás hanem egy beruházás kapcsán.... Ja hogy minden féltől lefoglalják az iratokat érthető mivel lehet másnál másképpen néz ki a szerződés... ha ártatlan lennék, nem kajabálnák hogy ellenőrzik amit mondok....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MTI-hez került Várkonyi László hagyatéka

Az MTI nemrég mintegy háromezer felvételt vásárolt Várkonyi László fotográfus családjától, s így - a… Tovább olvasom