Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

A reform csődbe viheti a Petz-kórházat

Folytatás az 1. oldalról.

A kórház eddig is a túlélésre játszott: egy év alatt több mint 300 embert elbocsátottak Győrből, kivitték külső vállalkozásba a portaszolgálatot és a takarítást, s várhatóan ugyanezt teszik hamarosan az élelmezéssel is. Itt jegyezzük meg, erre egyszer már kísérletet tett a Petz-kórház, de olyan minőségű ételeket készített az akkor nyertes vállalkozó, hogy vissza kellett vennie a feladatot az intézménynek. „Most nincs ötszázmillió forintunk a konyhafejlesztésre, így nem tudunk mást tenni” – válaszolta erre dr. Varga Gábor.

A területi ellátás csapdája

A kórház még most is régiós feladatokat is ellát, vagyis olyan betegeket kezel, akik területileg nem Győrhöz tartoznak, de betegségüket csak itt tudják szakszerűen kezelni. Tavaly a hatvanezer fekvő beteg 15 százaléka a kórház ellátási területén kívülről érkezett; gondoljunk csak azokra a robbanásos balesetekre, ahonnan ide szállították a betegeket.
Mostantól mondhatná tehát azt az intézmény – ami egyébként az egészségügyi reform egyik sarkalatos pontja –, hogy mindenki menjen a területileg illetékes kórházba, vagy ha az nem jó neki, akkor jöjjön Győrbe, de fizesse is a számlát... (Sürgős esetnél erről nincs szó, akkor kötelező az ellátás mindenhol.) Ez a rendszer azonban a valóságban nem működhet – a szakma valamennyi, általunk megkérdezett képviselője ezt mondta tegnap.

Muszáj kezelni a beteget

Szintén csapdahelyzet, hogy ha mondjuk a csornai kórház (de mondhatnánk példának bármelyik másikat is) azt mondja a betegnek, hogy nem tudja már ellátni, mert az ő kerete is betelt, akkor a megyei kórháznak kötelező befogadni a pácienst, akkor is, ha annak kezelését nem tudja az OEP-pel elszámoltatni. Ha pedig a kiskórházak csődbe mennek, akkor magukkal ránthatják a megye legnagyobb intézményét is, amely pluszfeladatokat kap, pénzt viszont már nem. Dr. Varga Gábor azt mondja: éppezért le kell ülniük a megyei kórházaknak és megbeszélni a stratégiát. Azt állítja, a jelenlegi mutatók alapján csak a 100 ezer lakos fölötti települések tudnak eltartani egy kórházat.
Az is biztos, hogy a CT-vizsgálatokat is 24 százalékkal csökkenteni kell, ez elsősorban azokat a betegeket fogja érinteni, akik a megyehatáron kívülről érkeznek Győrbe. Nem elsősorban itt, hanem az alulfinanszírozott területeken számolnak azzal a kedvezőtlen következménnyel is, hogy tovább nőnek a várakozólisták.

A több biztosító a „halál”

A megyei kórházak vezetői jövő szerdán találkoznak, ha álláspontjukat a finanszírozás kapcsán nem tudják a szaktárcával egyeztetni és elfogadtatni, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Ez a finanszírozási rendszer – állítják – az országos klinikáknak jó, nekik viszont az előbb felsoroltak miatt életveszélyes. Könnyen belátható, hogy az évente 11 milliárd forinttal gazdálkodó győri intézménynek több mint érvágás a 3,7 milliárdos elvonás.
Ha pedig beköszön a több-biztosítós rendszer, akkor a magyar kórházak keresztet vethetnek a jövőjükre. Képzeljék mondjuk el azt a helyzetet, hogy az önök biztosítója felajánl egy határhoz közeli osztrák kórházat kétágyas kórtermekkel, a legmodernebb technikával és kezeléssel; s mindjárt mellé a magyar tizenkét ágyas kórtermet, a mosdókat és a hazai rendszert: melyiket választanák...?
A megyei közgyűlés legutóbbi ülése óta tudható, hogy az eddigi 300-as elbocsátást újabb 72 fős leépítés követi. A legnagyobb vitát és ellenkezést a laborösszevonások váltották ki az intézményen belül – értesült a Kisalföld.

Hétből kettő marad

A főigazgató kérdésünkre válaszolva elmondta: 88 munkatárs dolgozott eddig a laborban, ami országos szinten is kirívóan magas, hasonló kórházakban ugyanis 25–30 ember dolgozik. Győrből 22 embert küldenek el úgy, hogy a hét kislaborból kettő marad. Ez nem érinti a betegellátást, magyarán, ahol eddig vért vettek a páciensektől, ott továbbra is fognak. A labor 160 millió forint mínuszt termelt évente, mostantól pedig minden ezer forintnak meg kell találni a helyét. Ekkora luxust nem vállalhatott tehát tovább az intézmény, sejthető, hogy július 1-jétől már ennek töredékét sem fogja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás

Bágyogszovát. A Rekultív kft. lomtalanítást tart a településen július 3-tól július 8-ig. Az… Tovább olvasom