Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A reformok kritikus pontjairól beszélt Gyurcsány

A kormányfő szerint ma erős reformkényszer van az elmúlt 15 év alatt feltorlódott problémái miatt, amelyek bevezetését 2007–2008-ra tervezik. Sok múlik a hosszú távú politikai fenntarthatóságon, vagyis hogy a további kormányok alatt történik-e visszarendeződés.
Gyurcsány Ferenc a GKI Gazdaságkutató Zrt. „Reformkényszer és kényszerreform" című konferenciáján három kritikus pontot említett a reformok megvalósításával kapcsolatban. Az elsőn már túl vagyunk, a szükséges döntések 2007 első feléig megszületnek, ez alól csak a teljes önkormányzati és nyugdíjreform kivétel, ami 2010 után esedékes.

A legveszélyesebb pontnak a reformok 2007–2008-as bevezetését nevezte a miniszterelnök. A jövőben – harmadik kritikus pontként – sok múlik a hosszú távú politikai fenntarthatóságon, vagyis hogy a további kormányok alatt történik-e visszarendeződés.

A miniszterelnök szerint az elmúlt hónapokban elindított reformok cáfolni fogják azt a két, elsősorban a zsurnalizmusban elterjedt tévhitet, miszerint egy kormányciklus alatt csak egy reformot lehet megvalósítani, illetve hogy a reformok első négy évében nincs megtakarítás.

Chikán Attila, a Corvinus Egyetem professzora szerint nem látszik az összefüggés az Új Magyarország Program és a konvergenciaprogram között. Erre reagálva Gyurcsány kijelentette, hogy – bár ez kevésbé látszik – a kapcsolat az operatív programok. Az operatív programok szolgálnak a konvergenciaprogramban meghatározott célok forrásaként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újfajta drog okozhatja a német euró-bankjegyek szétesését

A német rendőrség szerint egy újfajta kábítószer, illetve az azzal élők okozzák a németországi… Tovább olvasom