Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

A rendőrhajóval rendet tettek a folyón

Egyre kevesebben fürdőznek tilosban, a kishajókkal közlekedők betartják a szabályokat a Mosoni-Dunán – mindez a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vízi rendőrei folyamatos ellenőrzésének köszönhető. A néhány jet-ski tulajdonos azonban a büntetések ellenére időnként újra visszatér a folyóra.
Néhány éve rend és fegyelem jellemzi a Mosonmagyaróvár környéki folyóvizek közlekedését. A kedvező változást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság három éve hadrendbe állított korszerű motorcsónakja hozta. A mintegy 3,5 millió forintot érő vízi járművet az önkormányzat és a Mosonmagyaróvár Közbiztonságáért Közalapítvány támogatásával vásárolta meg a városi kapitányság. Azóta Kompis László és Heitler Károly főtörzszászlósok a nyári szezonban folyamatosan – a hétvégeken pedig kiemelten – járőröznek a környék folyóin.
A vízi rendőrök szerint az elmúlt években a környéken egyre többen vásároltak motorcsónakot, kishajót. A megszaporodott vízi járművek ellenére nem romlott a Mosoni-Duna közlekedésbiztonsága. A kishajók tulajdonosai betartják a közlekedési szabályokat és az előírt eszközökkel is felszerelték járműveiket. A rendőrök szerint ehhez a jó eredményhez hozzájárult a folyamatos vízi jelenlétük, továbbá a helyzetet javította a közelmúltban megalakult Mosoni-Duna Hajós Egyesület is.
Korábban jellemző volt, hogy többen – főként, akik először vásároltak kishajót – nem minden esetben voltak tisztában a vízi közlekedés szabályaival és a járműhöz szükséges kötelező felszereltségekkel. Általában elég volt őket egy alkalommal figyelmeztetni az előírásokra, a következő találkozáskor már mindent rendben találtak.
A jet-skivel száguldozókkal szemben azonban már korántsem ilyen elnézőek a rendőrök. Ezekkel a sportcélú járművekkel tilos közlekedni a Mosoni-Duna teljes szakaszán, sőt, még a bányatavakon is.
Kizárólag a számukra kijelölt és engedélyezett pályán használhatnák ezeket a gépeket tulajdonosaik, ám ilyen egyelőre a környéken nem létezik. Pedig a jet-ski tulajdonosok összefogással és némi anyagi ráfordítással már évekkel ezelőtt megépíthettek volna maguknak egy engedélyezett pályát, ahol mások zavarása és a szabályok megsértése nélkül száguldozhatnának gépeikkel. Ehelyett néhányan évről évre nyaranta visszatérő „ügyfelei” a vízi rendőröknek a Mosoni-Dunán. Velük szemben már rég lejárt a türelmi idő, esetükben az intézkedés minden alkalommal szabálysértési feljelentéssel zárul.
A vízen közlekedők mellett a rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek a tiltott helyen fürdőzőkre is. Esetükben korábban elegendőnek bizonyult a figyelmeztetés, ennek eredményeként mára csak elvétve találkoznak olyanokkal, akik nem a kijelölt strandot választják lubickolásra.
Kompis László és Heitler Károly egészen a nyári szezon végégig folyamatosan járőröznek a Mosoni-Dunán. A szabálytalankodóknak pedig nincs menekvés a negyven lóerős motorral szerelt rendőrhajó elől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépi válogatót telepítenek két éven belül

A Fertőszentmiklóson működő Rekultív hulladéktelepe az országban azon kevesek közé tartozik,… Tovább olvasom