Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A rendőröket is bírálja a Gönczöl-jelentés

Elkészült a Gönczöl Katalin vezette bizottság jelentése a tavaly őszi zavargásokról. A Népszabadság információi szerint a dokumentum éles kritikával illeti a rendfenntartók tevékenységét.
Elkészült a Gönczöl-bizottság jelentése, amelyet múlt pénteken a testület vezetője átadott a miniszterelnöknek, valamint azt letétbe helyezték egy közjegyzőnél, hogy igazolható legyen: a beszámolót elkészülte után senki sem "kozmetikázhatta". A jelentés kedden kerül nyilvánosságra, és délután
fogadja a testület tagjait Gyurcsány Ferenc, hogy személyesen is megbeszéljék az abban foglaltakat.

A Népszabadság úgy tudja, a vizsgálat megállapításai meglehetősen kritikusak mind az MTV-székháznál történtekkel, mind pedig az október 23-i zavargásokkal kapcsolatban. A dokumentum szerint egyes jogszabályok alapos átdolgozást igényelnek, és indokolt a rendfenntartókkal, azok irányításával szemben folyamatosan elhangzó bírálatok többsége is. Igaz viszont - ismerik el a dokumentum készítői -, hogy ilyen jellegű és méretű rendőri beavatkozásra eddig nem volt szükség.

Az ellenzék, bár a kormányfő által felkért grémium szakmai felkészültségét nem vitatta, úgy ítélte meg, hogy nem számíthatnak elfogulatlan vizsgálatra, mert a testület tagjai inkább a kormánykoalícióhoz kötődnek. Ezért jött létre a héttagú - függetlenként beharangozott, ám politikailag legalább annyira a jobboldal iránt elkötelezett - Civil Jogász Bizottság.

Öt fegyelmi eljárás indult a Magyar Televízió székházának tavalyi ostroma idején elkövetett rendőri hibák ügyében, ebből egy már fegyelmi büntetéssel lezárult. Bene László országos rendőrfőkapitány egy szombati lapinterjúban elmondta: megállapították az illető felelősségét, a személyiségi jogok védelmére hivatkozva azonban nem kívánt nyilatkozni a fenyítés mértékéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

német vb-arany

kézilabda

A házigazda német válogatott nyerte a férfi-világbajnokságot, miután a… Tovább olvasom