Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A rendőrség intézkedik, ha gárdista ruhát lát

Az ORFK a szombati tömegoszlatást tegnap közleményben jogszerűnek ítélte. Mi lesz ezután?
Kényes területre tévedt a rendőrség, amikor úgy döntött, a Magyar Gárda egyenruhás tagjait garázdaság miatt bíróság elé citálja. A jogvédők között sincs konszenzus: sérti-e ez a véleménynyilvánítás szabadságát vagy jogos a fellépés a feloszlatott szervezet jelképeivel demonstrálók ellen - írja a Nol.hu.

A rendőri intézkedés után a bíróság dönt, bírói körök szerint viszont az egyenruha viselete kevés lesz a garázdaság megállapítására. A helyzet hasonlatos ahhoz, amikor a sértő vagy megalázó, esetleg kifejezetten uszító megnyilvánulásokról kell dönteni, és a bíróság töretlen gyakorlata, hogy a szólásszabadság ezekre is kiterjed.

A rendőrök maguk is azt várják, hogy a garázdaság szabálysértése miatt bíróság elé citáltak ügyében mielőbb döntés szülessék. Ez egyértelmű útmutatást jelentene a továbbiakra nézve is, ám egyelőre kevés az esély arra, hogy a héten bármelyikük ügyében lesz ítélet.

Mi lesz az egyenruhával? Illusztráció: AP
Mi lesz az egyenruhával? Illusztráció: AP

Így marad a bizonytalanság, pedig szombatra a Szabadság térre újabb demonstrációt hirdettek "a rendőrterror ellen, a gárdistának felesküdött állampolgárok védelmében, az alapvető szabadságjogok jegyében". A rendőrséggel folytatott egyeztetésen vita csak az egyenruha körül folyt - jelenti be az amúgy feloszlatott Magyar Gárda Egyesület honlapján Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Azt is tudatja, hogy a szervezet tíz tagja ezúttal a gárdistákéhoz hasonlatos "népviseletet" - fekete nadrágot és fehér inget - ölt, és erre kéri a "törvényes tüntetés" résztvevőit is. Kérdéses, hogy a rendőrség mit szól ehhez a "népviselethez". 

Olvasóink írták

129 hozzászólás
 • 129. flexsnake 2009. július 10. 13:18
  „114. előbb kapnak tűzparancsot mint az előfordulhatna :)
  A rendőrre támadó állása is változott, elfogadták. NA lesz itt még új magánbörtön úgy látom. Lassan tényleg marhavagonozni kell a csőcseléket mert sokba kerülnek : D”
 • 128. achilleus 2009. július 10. 12:32
  „A hazudozás újabb köre. Érdekes nekem szemet szúrt, talán nekem kellene felügyelnem a rendőrséget??
  "2009-07-10 12:04
  Draskovicsnak későn szúrtak szemet az ellentmondások

  Többszörös ellentmondások a Magyar Gárda egyenruhájával kapcsolatos rendőri nyilatkozatokban. Az országos főkapitány tagadta, hogy létezett volna olyan belső rendelet, amely intézkedésre kötelezte volna a rendőröket a gárda egyenruháját viselő emberekkel szemben.

  Bencze József a kormányközeli Népszavának azt is mondta, hogy a gárdistákat nem az egyenruha viselése miatt állították elő, hanem azért, mert ellenszegültek a jogszerű rendőri intézkedésnek egy betiltott tüntetésen.

  A főkapitány szavait saját szóvivői irodájának közleménye cáfolja. Az ORFK már a múlt szombati tüntetés előtt tudatta, hogy szerinte a gárda egyenruhája félelmet vagy riadalmat kelthet másokban, ezért a rendőrök intézkednek a gárdistákkal szemben. De az a közlemény is arról árulkodik - hogy a rendőrség garázdaság szabálysértésének minősítette a gárda egyenruhájának viselését -, amelyben a BRFK sajtóirodája a demonstráció feloszlatásának mérlegét vonta meg múlt szombat éjszaka.

  A szövegben az áll, hogy 216 embert állítottak elő garázdaság és jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése, valamint hivatalos személy elleni erőszak gyanújával.

  A kormányközeli Népszava úgy tudja, hogy ha rendelet nem is, belső rendőrségi ajánlás létezett a Magyar Gárda egyenruhájának viseléséről. A lap szerint a dokumentumot Házi István, az ORFK bűnügyi főigazgatója adta ki. Egy hét elteltével a rendőrséget irányító szakminiszternek is feltűntek a rendőrségi tájékoztatás ellentmondásai.

  - Azt fogom kérni a rendőrségtől, hogy a mai nap folyamán adjon az ügyben részletes tájékoztatást. Mindössze annyi történt, hogy egy kicsit differenciálatlan szöveg került föl annak idején a rendőrség honlapjára és az élet és a jog is ennél differenciáltabb megközelítést tesz szükségessé ennek tartalmáról - jelentette ki pénteken a rendészeti miniszter.

  (hírTV)”
 • 127. KolomparBeyonce 2009. július 09. 22:10
  „En mai napig nem vagyok kepes azoknbak a felnott embereknek a lelki vilagaba beleelni magam akik szabadidejukben azzal vannak elfoglalva hogy egyenruhat krealjanak maguknak es masirozgassanak, fuggetlen attol hogy milyen ugyert allnak ki.”
 • 126. KovácsPistike 2009. július 09. 18:41
  „küldöm 123. hozzászólás vezír 2009.07.09. 16:51
  Apukámnak még meg van a kék kisdobos és a piros úttörő nyakkendője. Az úttörő sípja is meg van. :)”
 • 125. achilleus 2009. július 09. 18:30
  „"A Diósgyőri DAM felszámolása miatt 850 magyar munkavállaló veszíti el állását. Helyzetük kilátástalannak tűnik. Olvasónk szerint a dolgozók azt fontolgatják, hogy csatlakoznak a holnapi miskolci Jobbik demonstrációhoz azért, hogy felhívják problémájukra a figyelmet, nehogy elhallgathassa a média.
  A Jobbik Magyarországért Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alapszervezetei július 10.-én, pénteken tartják demonstrációjukat Miskolcon, a Szent István téren 18 órától.
  Egyed Zsolt, a B.A.Z. megyei Jobbik elnök kérdésünkre elmondta, őt még nem keresték meg a DAM dolgozói, de egyértelműen kijelentette, hogy várják őket a holnapi tüntetésre, hiszen ennek a súlyos helyi problémának hangot kell adni."”
 • 124. achilleus 2009. július 09. 17:56
  „123. hozzászólás vezír 2009.07.09. 16:51
  Sőt még gárdista is volt: ifjú gárdista
  Egész érdekes kiegészítőkkel, mint Lenin-sapka, munkásőr-sapka, rendfokozatok, karszalagok, sípok, övek.”
 • 123. vezír 2009. július 09. 16:51
  „Valamikor a kommunizmusban is volt egyeruha, úttörő és kisdobos!!!!!!!!!
  Akkor nem tiltották be, mert azt az elvtásak találták ki, remélem hervad már rajtuk a virág!!!!!!!!!”
 • 122. achilleus 2009. július 09. 16:42
  „A hír kör e-mailben is megerősíttetett:
  Az országos rendőrfőkapitány a mai nappal visszavonta azt a rendőrségi belső iránymutatást, amelyre hivatkozva az elmúlt napokban a formaruhát viselő gárdistákat garázdaság vétségével állították elő. Ez egyenes folytatása annak a meghátrálásnak, melynek keretében a BRFK ezúttal nem tiltotta be a 11-ei nagygyűlést, így a Szabadság téren győzelmi ünnepet tart majd a Jobbik szombaton 17 órától.

  A július 4-ei rendezvénnyel a gárdisták és a velük együtt tiltakozó civilek hatalmas győzelmet arattak a kormányzat felett, amely a saját kimúlásától megrettent, és eszét vesztette. A békés és spontán ,,ülőtüntetéssel" - az ezernyi média- és politikai trükk ellenére, amit odaátról bevetettek - ország és világ előtt vált nyilvánvalóvá, hogy a Gárda szándékai békések, demokratikusak, és a Szent Koronára esküt tett gárdisták céljaiktól fenyegetéssel sem tántoríthatóak el.

  A Magyar Gárda tagjai az elmúlt két évben számtalanszor segítettek a magyar embereken. Fizikailag és lelkileg is erőt adtak nekünk a nehézségek elviseléséhez. Árvíznél, viharnál, véradásnál, koszorúzásnál, költöztetésnél, fenyegetettségnél mindig lehetett hozzájuk fordulni. Sőt: csak hozzájuk lehetett. Ehhez semmilyen állami segítséget nem kaptak; mindent, amit elértek, a saját erejükből és a saját pénzükön valósították meg. Július 11-én, szombaton minden magyar embernek lehetősége nyílik arra, hogy kifejezze háláját, köszönetét és szolidaritását. Eddig a gárdisták álltak ki értünk, most itt az idő, hogy mi álljunk ki értük.

  Szombaton 16 órakor a budapesti szabadság téri Hazatérés Templomban lesz istentisztelet, majd ennek folytatásaként 17 órától a Jobbik tart tüntetést. A nagygyűlésen felszólal Morvai Krisztina, a Jobbik EP-delegációjának vezetője, Kiss Róbert, a Magyar Gárda országos főkapitánya és jómagam is.

  Gárdisták, jobbikosok, magyarok! Mindenki vegyen fekete nadrágot és fehér inget! Mindannyian gárdisták vagyunk! Szombaton találkozunk.

  Vona Gábor”
 • 121. Power 2009. július 09. 16:32
  „Meddig folytatja a Gyurcsány-Bajnai kormány ezt a bohóckodást? "Ha sapka van rajta azé, ha nincs sapka rajta akkó meg azé..."
  Nagyon feltűnő, hogy még csak gyermekcipőben jár a magyar demokrácia...”
 • 120. tejfelesszájú 2009. július 09. 14:40
  „Bombahír! A rendőrség visszavonta az egyenruha tiltását

  2009-07-09 13:06 barikád.hu

  A július 4-ei tüntetésen a rendőrség egy, az állomány számára előző nap közzétett ajánlás alapján intézkedett a Gárda egyenruháját viselő személyekkel szemben. Eszerint aki a jogerősen feloszlatott Egyesület egyenruhájában jelenik meg, az garázdaságot követ el, így vele szemben a rendőrség felléphet. Az oszlatás - amelynek keretében 216 embert állítottak elő, nagyobbrészt gárdistákat - hatalmas társadalmi vihart kavart.

  Egyelőre nem tudjuk bizonyítani, de több vidéki rendőrségi forrás szerint az országos rendőrfőkapitány a botrányos ajánlást visszavonta, vagyis a gárdisták nyugodtan viselhetik az egyenruhájukat. Szilvási Péter, a Jobbik szervezési igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nemrég a rendőrség telefonon tájékoztatta őt, mint a szombati rendezvényt szervező párt képviselőjét a döntésről.

  Amennyiben így van, akkor a július 4-i történelmi jelentőségű tüntetés győzelmet aratott, hiszen 2006 óta az első olyan demonstráció volt, amelynek az erkölcsi győzelmen túl konkrét, kézzelfogható sikert könyvelhetett el az utcai tiltakozás a kormányzattal szemben.”
 • 119. achilleus 2009. július 09. 14:10
  „118. hozzászólás gardista1122 2009.07.09. 14:02
  Ugye-ugye, érdemes néha a police.hu honlapon is tájékozódni, mint én tettem azt tegnap:
  28. hozzászólás achilleus 2009.07.08. 12:03
  (...) mindenesetre - (...) - a ruházattal kapcsolatos, tegnap még megtalálható utasítások eltűntek a police.hu honlapról."

  Ezek szerint nem véletlenül, igaz külön rá kellett kérdezni:
  Bombahír! A rendőrség visszavonta az egyenruha tiltását
  2009-07-09 13:06 barikád.hu
  "(...) Egyelőre nem tudjuk bizonyítani, de több vidéki rendőrségi forrás szerint az országos rendőrfőkapitány a botrányos ajánlást visszavonta, vagyis a gárdisták nyugodtan viselhetik az egyenruhájukat. Szilvási Péter, a Jobbik szervezési igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nemrég a rendőrség telefonon tájékoztatta őt, mint a szombati rendezvényt szervező párt képviselőjét a döntésről."
  A kérdés már csak az, hogy a rendőrök tudják-e, így tudják-e ezt???????????”
 • 118. gardista1122 2009. július 09. 14:02
  „115 lénike,inkabb ne irj ha nem értesz semmihez. 2oo6 okt 23-an a fideszesek is ugy szidták OV-t mint a bokrot!tudod amikor beugrott a páncélautoba. a fidesz gyengesége hogy nem birják leváltani.az ö gondjuk.nekünk más feladatunk van.”
 • 117. gardista1122 2009. július 09. 14:00
  „Bombahír! A rendőrség visszavonta az egyenruha tiltását”
 • 116. .suhym. 2009. július 09. 08:25
  „115. hozzászólás Léni 2009.07.09. 07:54

  Téves úton jársz. Ha nem zsigeri gyűlöletből írnál, rájönnél mennyire félreértelmezed a dolgokat.
  Észrevennéd, hogy ez a Zazrivec/Bálóné meg az operettnáci csoportosulás kinek a malmára hajtja a vizet.”
 • 115. Léni 2009. július 09. 07:54
  „75. Gárdista

  Várjátok a néhány hónap leteltével a védőszenteteket a létrehozótokat? Két pofon után Ő haza akar
  küldeni titeket! Megbánta már a fővezér és született miniszterelnök, hogy kiengedte a palackból a
  szellemet!”
 • 114. Kraftwerk 2009. július 09. 00:54
  „Nehogy egyszer majd forduljon a kocka:
  A gárdista meg a Nép fog Rendőröket tömegoszlatni.......!!!!!
  Mert ezek után,gondolva az előző hétvége eseményeire,már ez következik!!!!”
 • 113. Kraftwerk 2009. július 09. 00:51
  „Akkor bezzeg nem intézkednek azonnal,ha a szemük láttára törnek fel egy autót,vagy éppen előttük csinál az autós szabálysértést........Inkább elfordítják a fejüket......Láttam már nem egyszer ezt élőben is....
  Az elv:nem nézek oda meg se látom inkább,de legalább nem kell jelentést meg jegyzőkönyveket írogatnom....
  Ez is egy felfogás.....Meg is látszik az ország közbiztonságán ez a szemlélet.....”
 • 112. maradando 2009. július 08. 22:55
  „A halál bűntetés eltőrlésének alapvető kritériuma volt,hogy ezek útán ne lehessen( politikailag )"koholt" vádak alapján halálos ítéletett hozni! = /Ha ez nem lenne, sokan" várólistán" lennének a hóhér munkanaplóján! / :((”
 • 111. spaceboy 2009. július 08. 22:31
  „Szerintem a hatalom most nagyon veszelyes es roszemleku idoket idezo vizekre tevedt.
  Olyan vizekre a melyek a kesobbiekben precedeskent elocitalhatok minden az epp aktualis eronek nemtettszo csoportok elleni torvenytelen fellepesre!”
 • 110. garbon 2009. július 08. 17:14
  „Ha feketét és fehéret látnak ugranak mint béka a légyre.”
129 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl sok a vizsga az egyetemeken

Sok a tárgy és a vizsga a magyar felsőoktatásban, emiatt az oktatók és a hallgatók is túlterheltek. Tovább olvasom