Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A rendőrség is lép a roma-nem roma konfliktusok miatt

Fejlesztené a Készenléti Rendőrséget és a körzeti megbízotti hálózatot, illetve biztonsági őrséget hozna létre a rendőrség. Egyebek mellett így szeretné kezelni a hatóság a romák és nem romák közötti konfliktusokat.
Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a rendőrség több szakmai anyagot is készített, amelyekből a három pilléren nyugvó tervet fogadták el. A terv előkészítésekor 104 olyan települést regisztráltak, ahol különösen veszélyeztetett a közbiztonság.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a roma-nem roma ellentétek nem új keletűek, összetűzések, konfliktusok a rendszerváltás óta többször előfordultak. A rendőrség most intézkedési tervet dolgozott ki, de szerintük a helyzetet nem lehet csak az ő eszközeikkel megoldani. A terv előkészítésekor 104 különösen veszélyeztetett települést regisztráltak az országban - az összes település 3,3 százalékát - összesen 12 megyében. Nyáron ezeken a településeken két hetes fokozott ellenőrzés volt, ami után a lakóktól pozitív visszajelzések érkeztek. Ezután készült el több rendőrszakmai koncepció is a helyzet megoldására, melyek közül végül egy három pilléres javaslatot fogadtak el.

Az első eleme a tervnek, hogy a Készenléti Rendőrség mostani három bevetési főosztálya mellett egy újabbat hoznának létre a szervezeten belül. Ezt három osztályra bontanák, az egyes csapatokat Vas-, Győr-Moson-Sopron- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyeznék el. Tagjai a megyei rendőrségek tagjaiból állnának, illetve az egyes régiók létszám feletti állományából.

A második pillér a körzeti megbízotti hálózat fejlesztése. 150 körzeti megbízottal bővítenék a szolgálatot, de nem újonnan felvett rendőrökkel, hanem a már rendszeresített létszámból. A terv költségfedezetét a kormány biztosítja. Jelenleg már 113 körzeti megbízott tevékenykedik az érintett településeken, a maradék 37 elosztásához országos körzeti megbízotti adatbázis készült, illetve egy országos digitális térkép.

A terv harmadik része, hogy a rendőrség szervezetén belül egy biztonsági őrség létrehozásával növelnék a közterületen dolgozó rendőrök számát. Ennek első lépéseként a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 100 főt fegyveres biztonsági őrré képezne ki. A tanfolyamra jelentkezőknél nem lesz kötelező az érettségi, a képzés után határozott időre közalkalmazottként lennének kinevezve. A csapat 2009 első félévének végén áll várhatóan szolgálatba Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a létrehozott Fegyveres Biztonsági Őrség országos hatáskörű lenne. Feladatuk elsősorban objektumőrzés lenne, a borsodi központból a megfelelő kapitányságokra helyeznék ki őket. Ezzel felváltanák az egyes helyeken ilyen őrzési feladatokat végző szakképzett rendőröket, akik azután a közrend védelmében vennének részt, növelve az utcán dolgozó rendőrök létszámát.

Ezeken túl az érintett településeken továbbra is szoros kapcsolatot kell tartani a polgárőrségekkel és a többi érintett szervezettel, hatósággal.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. antikos 2008. december 10. 13:35
  „Ma bemegyek az önkormiba segílykéért, bekenem magam egy kis bűzős valamivel, azt kioktatom a (moderálva - a szerk.), nehogymá engem alázzanak. (moderálva - a szerk.)
  Ugye ha ez fordítva történik akkor már moderálva lennék????
  Meg vagyunk itthon örülve???????”
 • 22. Luckatosh 2008. december 10. 13:15
  „Elarulok nektek 1 nagy titkot: Minket cigokat sokkal jobban kell szeretnetek! Karcsonyra monnyuk kaphatnank ingyenes eves szinhazberletet a nemzetibe! A konyvtar is lehetne ingyenes a romaknak. Nem is lopnank mi ha rendessen felemelnek a segejt. ennyi...”
 • 21. kakoszeged 2008. december 10. 12:47
  „18. Naca!
  Úgy van! Aki a szegregációt és az egyéb társadalomba való beilleszkedést elősegítő mechanizmusokat szorgalmazza, azt azért megkérdezném, hogy a "nem roma" társadalom veszélyeztetése árán is jónak tartja? Egyáltalán ne vegyüljenek! Saját közösségükben és kultúrájukban érezzék magukat jól!
  Jó egészésget és minden jót kívánok nekik - távol tőlem.”
 • 20. trainman 2008. december 10. 12:20
  „Shalom!”
 • 19. dodó 2008. december 10. 12:03
  „Pörzse Sándor interjút készített Posta Imre volt rendőrségi pszichológussal.
  (részletek az Echo tévében bemutatott beszélgetésből)

  Posta Imre: Már idén márciusában elkezdték meglengetni ezt a lobogót a cigánysággal kapcsolatban, hogy ugye előítéletek ellen valami propagandát vegyenek. Erre nem a rendőrség részéről van igény ez Drakivits részéről való igény. A kormányzat egy propagandát kezdett el.
  Úgy néz ki, hogy ez mindenképpen diszkriminatív dolog, hiszen a rendőröktől megkövetelik a két éves szakközép iskolát és egyéb végzettségeket, ami most úgy néz ki, hogy könnyítéssel keveredhetnek be érettségi nélkül azok a cigányszármazású rendőrök akiket- hozzá teszem eddig soha nem volt diszkrimináció - én pszichológusként is örültem, ha valaki jött és azt mondta, hogy ő tisztességes és becsületes és jött! Tehát nem volt akadálya annak, hogy cigányok kerüljenek a rendőrségbe.

  Pörzse: A VIII. kerületből cigányokat visznek okításra és azt plántálják beléjük, hogy a Magyar Gárda cigányokat öl. Állítólag ezt a titkosszolgálat intézi.!

  Posta: Hát igen ezek a belső információk terjengenek. Ezt a rendőrök tudják, tehát a Bp.-i rendőrök is tudják. Összeszedik a kerületben a cigányokat, akik eléggé levannak butítva és teljesen hogy úgy mondjam ,, agyilag zokni" szinten mozognak intellektuálisan és elhiszik azt , ami szinte hihetetlen. Gyakorlatilag heccelik és készítik fel őket. Más információ szerint fegyveres felkészítés is zajlik. A magyarság ellen megy az uszítás.

  Pörzse: Olyan ez mintha az lenne a kormányzati akarat, hogy itt polgárháború törjön ki, amire hivatkozva majd sokféle intézkedést lehet majd hozni. Ilyen jellegű információid vannak-e még, ami erre vezet?

  Posta: Ezt egyre többen mondják (megint csak belső információk szerint), de ez nagyon erős pletyka, hogy pl. a Magyar Honvédség az utóbbi egy évben többet volt lövészeten, mint az utóbbi négy évben összesen. A Magyar Honvédség állományát is készítik fel arra, hogy lövészeten nem halálos lövést, hanem végtagra adnak le lövést megsebesítés céljából. Míg a rendőrségnek a bázisain beszereznek ill. próbálnak Bp. központjába hordani olyan fegyvereket, rakétákat,vállról indítható rakétákat,ami egy polgárháborús csetepatéban nagyon alkalmas arra, hogy messziről egy autót egy az egyben kilőjenek, vagy egy sarkot, ahogy 2006-ban történt. Csak itt nem ágyúval, hanem rakétával. Tehát egyfajta puskaporos hordón ülünk és ezt a puskaporos hordót teletömik mindenféle fegyverekkel. Fegyveres előkészítés zajlik. Mindezek mellett úgy,hogy közben a rendőrséget szétzilálják és megerősítik a securytikat. A securyti-nál az a baj , hogy nem tudjuk milyen állománnyal töltik meg. Kettős állampolgárságú izraeli- magyar, vagy magyar-izraeli (nem tudom, hogy minek lehet nevezni!?) Szinte szabad átjárás van a határok között.

  Van-e még kérdés?
  Esetleg drazsé elvtárs megmagyarázná nekünk?”
 • 18. Naca 2008. december 10. 11:48
  „Amúgy is szegény országunk kénytelen erre a népségre költeni nem is keveset. A lenagyobb hibát az átkosban követték el, mikor a telepeket felszámolták. Jóval kevesebb volt a konfliktusok száma, amíg a romák elkülönült telepeken éltek a vajda parancsnoksága alatt. Meg volt a sajátságos foglalkozásuk pl. teknővájó, kosárfonó stb. Nem arról van szó, hogy a múlt szépít, mert akkor is volt közöttük zsivány, mint mindenhol. De azért jobban ellenőrizhetőbbek és kordában tarthatóbbak voltak. Meg kellene érteni, hogy ők soha nem fognak integrálódni, csak a jogaikért kiabálni, miközben a dolgozó, törvénytisztelő magyar embereket rasszistának kiáltják ki.”
 • 17. dodó 2008. december 10. 11:41
  „A cigány kisebbség elleni gyűlöletkeltésre alkalmas az Echo Televízió július 1- én sugárzott Mélymagyar című műsora - áll a médiahatóság közleményében.

  Az ORTT álláspontja szerint megszólalásai összességében úgy voltak értelmezhetők, hogy a cigányok agresszív, szapora, italozó és bűnöző életmódot folytató csoport, melynek legális jövedelemforrása a szociális segély. A többség és a kisebbség konfliktusát pedig a romák "terrorizáló, antiszociális, elviselhetetlen, mindent ellopó" viselkedésére vezette vissza, amely jogosan váltja ki a többségi társadalom haragját.

  Jutalmat annak, aki szebben és pontosabban fogalmaz!
  Kár, hogy akiknek kellene, nem ezt a csatornát nézik.”
 • 16. Luckatosh 2008. december 10. 11:38
  „14, tuod az Arpi ojjektumat orzik majd ami 30ezer 300ezer liter vizbul vonnya kija zokszigent! Alig varom az ineterjukat ezzekkel a neoszalacsiakkal :-)))”
 • 15. trainman 2008. december 10. 11:13
  „Horton!Szerintem nem kevertem a szezont a fazonnal.Aki kever itt valamit,az Draskovics elvtárs!Nézz utána!”
 • 14. KolompárRómeó 2008. december 10. 11:13
  „"Feladatuk elsősorban objektumőrzés lenne". Na, akkor onnan minden el fog tunni...”
 • 13. Horton 2008. december 10. 11:01
  „" trainman "

  Általában azoknak nincs " meg " az érettségije, akik szakmunkásképzőt végeztek.
  / Fodrász, ács, kőműves, kozmetikus stb. /
  Mit is akartál ezzel a kérdéseddel mondani?????
  Nem kevered a fazont a szezonnal, esetleg???”
 • 12. Safranek 2008. december 10. 10:38
  „Ja, és még annyit ajánlanék az illetékes elvtársnak, aki kiagyalta ezt:
  költözzön a budai villából egy hétre roma szomszédok mellé.”
 • 11. trainman 2008. december 10. 10:36
  „A tanfolyamra jelentkezőknél nem lesz kötelező az érettségi, a képzés után határozott időre közalkalmazottként lennének kinevezve.Ez nagyon érdekes!Kiknek nincs általában meg az érettségije?”
 • 10. Safranek 2008. december 10. 10:35
  „A nem roma (magyar) nótát is át kell írni:
  "Roma, roma, m´ért vagy roma
  sárgalábú istenit az anyádnak"
  Álszenteskedésben kezdjük lekörözni a hüje amerikaiakat.
  Bocsánat, újvilágbelieket.
  Ne a cigányok legyenek már felháborodva azért, mert nem tűrjük szó nélkül, hogy kirabolnak, megerőszakolnak, meggyilkolnak nem roma embereket.”
 • 9. antikos 2008. december 10. 10:23
  „Én a svéd és norvég bűnelkövetőktől tartok a legjobban,javaslom a svéd és nem svéd, illetve a norvég és nem norvég szó használatát is. :)
  Tisztelt újságírók! Meddig lehetünk "hüjék" az országunkban???”
 • 8. 751510 2008. december 10. 10:19
  „Amíg nincs cigánybűnözés, addig semmi szükség ilyen alakulatokra.”
 • 7. Mathiasking 2008. december 10. 10:12
  „Korábban is készült a rendőrségen statisztika a roma bűnözés regisztrálására az ismertté vált büncselekmények során. A statisztikába "C" betűvel jelölték a bűnelkövetők származására vonatkozó rublikában. Ez a statisztika sosem kerülhetett a statisztikai hivatalhoz, de illetékeseknek és belsőhasználatra olvasható volt. Nyilván a megfelelő vezetői szinten. Egyébként az átlag a vagyon elleni bűncselekmények elkövetői között meghaladja a 70%-ot a romaszármazású elkövetők aránya. Ez orstágos átlag, de regionálisan BAZ megyében ez a szám a 92%-ot is meghaladja. Majd jövőre nézzétek meg mi lesz ebben az országban! Nem jósolok, de lincselés vagy önbíráskodás az lesz, annyi bizonyos. Védd magad ahogy tudod elv alapján!”
 • 6. 751510 2008. december 10. 09:07
  „4., 5.

  Lassú voltam... Ezek szerint minden normálisan gondolkodó embernek egyből az szúr szemet, vajon miért nem hoznak létre egységeket a német-nem német, görög-nem görög.... magyar-nem magyar konfliktusok kezelésére. Ez nehéz lesz kimagyarázni fajvédőinknek.”
 • 5. KolompárRómeó 2008. december 10. 08:40
  „4. hozzászólás Mike3 2008.12.10. 08:11:

  A kutyafajat, megeloztel. Bar en ugy akartam fogalmazni, hogy miert nincs hir arrol, hogy az orszagban elo:
  - szlovak - nem szlovak
  - roman - nem roman
  - nemet - nem nemet
  - stb.

  kozotti ellentetek miatt ujabb adoforintokat kell kidobni az ablakon, mert evtizedek ota megy a megelhetesi purdegyartas, persze nulla morallal a hatterben.”
 • 4. Mike3 2008. december 10. 08:11
  „Hát igen. Meg az is milyen gyűlöletkeltően hangzott volna, hogyha a

  roma-magyar
  roma-grúz
  roma-szerb
  roma-horvát
  roma-ukrán
  roma-szolvák
  roma-görög
  roma-tóth
  roma-román

  Ellentétről írtak volna :)”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy autóbusz az M7-esen

Kigyulladt és teljesen kiégett egy autóbusz Pest megyében, az M7-es autópályán, kedden este. A jármű… Tovább olvasom