Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A rendőrség újraépítette a Kossuth téri fémkordont

A rendőrség újraépítette a fémkordont a budapesti Kossuth Lajos téren, miután azt a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői péntek délelőtt elbontották. A köztársasági elnök közölte, a kordonbontás jogellenes volt, "a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni".
A rendőrség újraépítette a fémkordont a budapesti Kossuth Lajos téren, miután azt a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői péntek délelőtt elbontották. A köztársasági elnök közölte, a kordonbontás jogellenes volt, "a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni". A miniszterelnök több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását, a házelnök szerint a kordonbontásnak hosszú távú morális következményei vannak. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kijelentette, hogy a kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit, a párt szóvivője pedig azt nyilatkozta, hogy a Fidesz a törvényes rendet állította vissza a Kossuth téri kordonok lebontásával.

A Fidesz európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen bontották el pénteken a Kossuth téri rendőrségi kordont - írta Sólyom László köztársasági elnök a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. Az államfő úgy fogalmazott: az országgyűlési képviselők magatartása mintát adhat, márpedig "a jogállamot nem lehet nem jogállami eszközökkel szolgálni".

A kormánynak nincs tennivalója az ügyben, csak a rendőrségnek - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő, kérve az állampolgároktól és az országgyűlési képviselőktől, hogy tartsák be a rendet, a normákat. Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet. Hozzátette: a politikusoknak még a látszatát is el kell kerülniük annak, hogy önérdeket, saját véleményt érvényesítenek. Itt pedig több, mint látszatról van szó - mondta.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint hosszú távú morális következményei vannak a kordonbontásnak, amiért azoknak a képviselőknek kell vállalniuk a felelősséget, akik ebben részt vettek. Emlékeztetett arra: a parlamenti frakciók hetek óta egyetértenek abban, hogy szükségtelen a kordon a parlament körül, emiatt már több levelet is írt az illetékes szervekhez, akik döntenek arról, hogy fenn kell-e tartani a műveleti területet. "Nyilvánvaló, hogy a mai események eldöntik, hogy a kordon szükséges-e vagy sem. Sajnálom, hogy ez idáig fajult" - hangoztatta a házelnök.

Tragikus határponthoz érkezett a Fidesz, mert soha nem volt még példa arra, hogy képviselők egységesen és tudatosan jogsértést kövessenek el, és nem is buzdíthatnak erre - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, aki szerint a Fidesz letért a törvényhozói kötelezettségek útjáról, "az utcai konfrontáció útjára lépett, és már nem csak buzdítóként".

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közölte, a Fidesz akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogadhatatlan. Mint mondta, Magyarországon az a törvényes rend, hogy ha valaki demonstrálni akar, akkor azt bejelenti, és nem teszi Európa szégyenévé a Parlament előtti Kossuth teret. Hangsúlyozta: ha bárki garantálni tudja, hogy senki nem él vissza a gyülekezési joggal, azonnal el lehet bontani a kordont, mert senki nem nézni jó szemmel, hogy a magyar parlament épületét kordon veszi körül. Szerinte azonban ilyen garanciákat adni nem lehet, mert "a játék jelenleg éppen arról folyik, hogyan lehet semmibe venni a Magyar Köztársaság írott és íratlan szabályait". Úgy véli, "ebbe a sorba állt most be anarchista társaival Orbán Viktor".

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter politikai provokációnak minősítette, hogy a mondta -, az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt közölte, hogy a kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal. A magyar kormány a törvények fölé helyezte magát azzal, hogy a rendőrséget arra biztatta, illetve hagyta, hogy megsértsen "bizonyos alkotmányos szabályokat" - mondta a legnagyobb ellenzéki párt első embere.

"Felszabadítottuk a Kossuth teret" - hangoztatta Szájer József EP-képviselő. "Mindenkit törvényes fellépésre biztatunk. Törvényes keretek között fejezze ki az ellenvéleményét, a nemtetszését a kormánnyal, a Fidesszel, a legkülönbözőbb testületekkel szemben" - jelentette ki a jobboldali politikus.

A Fidesz a törvényes rendet állította vissza a Kossuth téri kordonok lebontásával - nyilatkozta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője, aki szerint "ha eljön az ideje", folytathatják az akciót. "Tisztában vagyunk azzal, hogy polgári engedetlenséggel megszüntettünk egy eddig törvénytelen állapotot és visszaállítottuk a törvényes rendet" - jelentette ki.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: furcsának tartja, hogy a törvényalkotók maguk alkalmazzák a polgári engedetlenséget, "ezzel olyan mintát sugallva az ország polgárai felé, hogy ez egy bevett, jogkövető magatartás". Nem lehet jogsértést jogsértéssel megoldani - hangoztatta, hozzátéve: ez jogsértő magatartás.

Halmai Gábor és Kolláth György alkotmányjogászok egyetértettek abban, hogy a Fidesz kordonbontó akciója nem polgári engedetlenség, hanem szembeszegülés a jogszabályokkal.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) megdöbbenésének adott hangot közleményében, mely szerint a cselekmény üzenete: a politikusoknak mindent szabad, a jogszabályok rájuk nem vonatkoznak.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint felelőtlen és káros a fideszes képviselők Kossuth téri kordonbontása, ugyanis azt jogi úton kell elérni. A jogvédő szervezet szerint a jogszabályokat az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk.

Erős a rendőri készültség

A fővárosi Kossuth téren erős a rendőri készültség. A térhez közeli Honvéd utcában két vízágyús teherautó állt járó motorral, közöttük parkol egy rendőrségi nyitott terepjáró, amelyre könnygázlövedék kilövésére alkalmas berendezést szereltek.

Legkevesebb kilencszáz, ezer rendőr vonult fel a Kossuth térre. A Parlament északi oldalán kialakított ideiglenes állomáshelyen lovas rendőröket is látni.

A Parlament északi parkolójában nagyon sok a rendőr, az MTI tudósítója azt látta, hogy három fehér turistabuszból éppen szálltak ki a rendőrök és a buszok poggyásztartóiból pajzsokat vettek elő, majd testvédő mellényeket és lábszárvédőket vettek fel.

További két Ikarus-busszal is rendőrök érkeztek. A helyszínen mentő is várakozik, a tudósítók lószállító járművet is láttak.

A kordon mögött továbbra is tömött sorban állnak a rendőrök. A rendőrök többsége sisakot visel, ezeknek jelentős részén azonban nem látható azonosító szám.

A környék utcáiban rendőrök járőröznek.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laci imádja a spenótot, Anikó főz neki

Marsi Anikó spenótot főzött Palik Lászlónak. Az étel nem sikerült, de Laci egy szót sem szólt, csak… Tovább olvasom