Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A rosszindulatú daganatok gyakorlatilag ismeretlenek voltak az antik világban

A rosszindulatú daganatok gyakorlatilag ismeretlenek voltak az antik világban - hangsúlyozzák a University of Manchester kutatói, akik csaknem ezer óegyiptomi és dél-amerikai múmiát vizsgáltak meg. A kutatásról szóló beszámoló a Nature Reviews Cancer onkológiai havilapban látott napvilágot.
Míg az ókorban igen ritkák voltak a daganatos betegségek, napjainkban az onkológiai kórképek adják a halálozások egyharmadát. Nagy-Britanniában a rákos megbetegedések évente több mint 150 ezer életet követelnek - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.

Rosalie David, a University of Manchester professzora kollégáival, hogy kiderítse a rákos megbetegedések eredetét, majd ezer mumifikált holttestet vizsgált meg, amelyek közül a legidősebb 3000 éves volt. A kutatók ugyancsak vizsgáltak fosszíliákat, ahogy ókori orvosi szövegeket is elemeztek.

A kutatók összesen öt tumoros esetet találtak, amelyek többsége jóindulatú volt. Igen ritkák a fosszílis tumorleletek, a tudományos irodalom pedig csupán egy tucatnyi leletet sorol fel az állatok és a neandervölgyi ember csontmaradványaiban.

Ugyanakkor a tudósok fellelték a múmiáknál az olyan modernkori betegségek tüneteit, mint az érelmeszesedés, vagy az ízületi gyulladások, vagyis nem helytállóak azok a felvetések, hogy az ókor emberének túl rövid volt élettartama ahhoz, hogy kifejlődhessenek a rákos daganatok.
A vizsgált múmiák között egyaránt voltak tehetős személyek és szegények - előbbiek 50 éves koruk táján távoztak az élők sorából, utóbbiak élettartama a fele lehetett. Rosszindulatú daganatot egy "névtelen" múmiánál fedeztek fel, egy "közembernél", aki Kr.u. 200 táján élhetett. Az ókori egyiptomi szövegek esetében ugyan előfordulnak daganatszerű betegségre való utalások, ám a szakértők szerint a tünetek sokkal inkább leprára, némely esetben pedig visszerekre utalnak.
A modernkori feljegyzések tanúsága szerint a rákos megbetegedések gyakorisága a XVII. században, az ipari forradalommal kezdett növekedni, különösen a gyermekkori rosszindulatú daganatok esetében volt szignifikáns az emelkedés.

A XVII. században írták le első ízben az emlődaganatot és több más rákfajtát. A heredaganat 1775-ben írták le a kéményseprőknél, a Hodgkin-kórt pedig 1832-ben.

Mint a kutatók rámutatnak, évezredeken át a rákos tumorok gyakorlatilag ismeretlenek voltak, napjainkban viszont a szív- és érrendszeri betegségek után a második vezető halálokká +nőtték ki+ magukat. Ily módon a vizsgálat világossá teszi, hogy a rákos megbetegedések megjelenéséért és növekedéséért egyértelműen a +modern+ életmód, valamint az ipar által okozott környezetszennyezés a felelős.
"Az üzenet egyértelmű - a rák ember kreálta betegség, s nem valamilyen természetes jelenség" - hangsúlyozta Rosalie David professzor.

Olvasóink írták

 • 4. jozko 2010. október 17. 18:23
  „Az élet kialakulásához, az élő sejtek "rosszind ulatú" szaporodásához speciális körülmények szükségeltettek:
  Mint pédául a nehézfémek -jelesül, mint legnehezebb, az urán - felszínre kerülése, a röntgensugár, a nukleáris energia, csak mesterségesen , "laboratóriumi" körülmények között létrehozható vegyületek , "sűrített" hatóanyagok, drogok:

  Egyszóval a civillizáció "áldásos" tevékenysége!

  A Nap UV sugárzásától, a mélyen rejlő nehézfémektől, az esszenciális hatóanyagoktól /nikotin, alkohol, szintetikus mérgek, rádióaktív sugárzás / a természet megóvott minket-pontosabban elődeinket!

  Az ember viszont felborította a természet rendjét!
  A helyreállítási kísérleteivel meg rendszerint átesik a ló túlsó oldalára...”
 • 3. KolompárRómeó 2010. október 15. 22:35
  „Zseniális felfedezés! Akkor, amikor 25-30 év volt az átlagos életkor, nem volt rá mód, hogy az ember berákosodjon. Még jó, hogy nem a térfogatnövelő szerek hatásáról írnak a neandervölgyi emberek esetén.

  Hamarabb ette meg a medve, mint hogy bármi ilyen betegség elkapta volna.”
 • 2. Vörcsi 2010. október 15. 19:34
  „Tehát nem az autók, a szmog vagy a permetszerek okozza a rosszindulatú daganatokat?”
 • 1. adamantium 2010. október 15. 18:34
  „persze, hogyne
  a "carcinos" szó amiből a carcinoma fejlődött ki Hyppocrates találmánya, biztos azért mert nem tudta mi az a rossz indulatú daganat, csak olyan jó volt kitalálni egy új szót, vagy legalábbis adaptálni egy egészségügyi állapotra”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek loptak egy sportszertárból

Három gyerek lopott sportszereket egy szertárból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Novajidrányban;… Tovább olvasom