Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A senki földje üdülőterületté válhat Fertőrákoson

Fertőrákos önkormányzata néhány héten belül elfogadja a település új rendezési tervét, és így hosszú évek után rendeződhet az úgynevezett „Golgota”, vagyis a Sopronkőhida és Fertőrákos közötti terület sorsa is.
Sopronkőhida után, közvetlenül Sopron közigazgatási határán túl fekszik egy olyan üdülőterület, amely már Fertőrákoshoz tartozik, de korábban inkább a senki földje volt. A szép fekvésű rész gyorsan népszerűvé vált, és több mint száz telket mértek ki, többre különböző nagyságú üdülőt (lakóházat) is építettek. Igen ám, de hiányzott a közmű, a közvilágítás. A tulajdonosok építőközösséget alapítottak, számítva a fertőrákosi képviselő-testület támogatására, mondván, adójuk egy részét fordítsák vissza fejlesztésekre. Az évek múltak, a fejlesztések azonban el-elmaradtak. Annyi azért történt, hogy kikerültek az utcanévtáblák, a közvilágítás azonban még várat magára, igaz, nem sokáig, legalábbis Palkovits János polgármester szerint.
– Szerettük volna, ha a közvilágítás az üdülőterület utcáiban már az elmúlt évben megvalósul, de elhúzódott az engedélyezési eljárás. Most azonban már minden rendben, tavasszal itt is kigyúlnak a fények – mondotta a polgármester. – A költségeket – részben az üdülőhelyi adóból – a település állja. Gyakorlatilag elkészült Fertőrákos új településrendezési terve, amelyet a testület néhány héten belül várhatóan elfogad. Ebben továbbra is üdülőövezetként szerepel az említett övezet. A telkek beépíthetőségét tíz százalékban határoztuk meg, s további szigorítások is érvénybe lépnek. Ilyen például, hogy a szennyvizet nem lehet gyűjteni, tehát az ottani közösségnek ki kell építenie a csatornarendszert, ami feltételezi a vezetékes vízhálózat megépítését is, különben nem kapnak építési, illetve lakhatási engedélyt. Az új szabályozás természetesen nem vonatkozik a korábban épült házakra.
Palkovits János elmondta, az új rendezési terv előírásai nem csak az üdülőterületre, hanem az egész településre vonatkoznak majd, tehát ilyen értelemben nem különböztetik meg egymástól a belterületet és az üdülőövezetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi átszervezés

A csornai és kapuvári múzeumok szakemberei, muzeológusai a megyei döntés nyomán nem maradnak… Tovább olvasom