Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A sörkóstolás tudománya

A sörkóstolás sokban hasonlít a borkóstoláshoz. Némi gyakorlással és a szükséges ismeretanyag elsajátításával bárki megkülönböztetheti a fő sörtípusokat – állítják sörszakértők.
Mindenekelőtt tudni kell, hogy a sörkóstolás előtt ajánlott némileg felmelegíteni az italt: a világos söröket 8 fokon, a félbarna söröket 10, a barnákat 10–12, míg a búzasöröket általában 12–15 fokon ideális kóstolni.

A sör fajtájának beazonosításához először is a színét kell szemügyre venni. A sör lehet arany-, borostyán- vagy fekete színű. Ezzel az igen egyszerű vizsgálati módszerrel megállapítható, hogy a nedű a világos vagy a barna sörökhöz tartozik-e.

Ezt követően a fény felé kell tartani, és megfigyelni, hogy tiszta vagy zavaros-e a nedű. A szűrt világos és félbarna sörök tükrös tisztaságúak, azonban a szűretlen sörök nem átlátszóak, ezt a bennük lévő élesztő- és fehérjeanyagok okozzák.

A poharat az orr elé emelve, körkörös mozdulatokkal kiszagolhatók a sörben lévő illóanyagok, amelyek lehetnek édeskések, malátára vagy komlóra emlékeztetők, kesernyések, esetleg virágos vagy alkoholos aromájúak. Az illatok sokat segítenek egyes márkák beazonosításában.
Negyedik lépés az ízlelés: kis kortyokban, majd a szájban körbeforgatva megkülönböztethető fanyar, keserű vagy édeskés íz.

Az egyes aromák minden márkánál különböző mértékben és dominanciával fordulnak elő. Ezek az úgynevezett ízattribútumok műszeres és érzékszervi vizsgálatokkal nagyon jól mérhetők, lehetővé téve ezzel az egyes márkák ízállandóságának biztosítását a gyártási folyamat során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

800 hektáron égett a Hortobágyi Nemzeti Park

Egy hibás munkagép okozhatta szerdán kora este a Hortobágyon kitört, több száz hektár területen… Tovább olvasom