Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

A sport és az egészség sokáig egy fogalom volt

A sport maga az egészség – hirdetik világszerte. Ennek ellenére egyre többször hallunk olyan esetekről, amikor fiatal élsportolót ér végzetes tragédia. Két évvel ezelőtt a győri Fehér Miklós válogatott labdarúgó, tavaly a győrújbaráti Dobánszki Gyula kézilabdás hunyt el mérkőzés közben, pár napja pedig a 24 éves labdarúgó, Bánka Kristóf kapott otthonában szívrohamot.
Még csak február van, de biztos, hogy már ez az év sem múlik el magyar sportoló tragédiája nélkül. Cipruson tragikus hirtelenséggel hunyt el Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása. A szakemberek egyelőre nem tudják megmondani, mi lehet a futballista halálának a pontos oka. A boncolás után az orvosok annyit közöltek, hogy a tragédiát valószínűleg tüdőembólia és szívinfarktus okozta.

A hirtelen bekövetkező, váratlan szívhalál mindig tragédia, de különösen az látszólag egészséges fiatal sportoló esetében, amennyiben sporttevékenység (edzés, versenyzés) közben lép fel – olvasható a sportegészségügyi szakmai kollégium honlapján. A közvéleményt megrázó hatás több okkal is magyarázható, amelyek egyike az, hogy a sport és az egészség szinte azonos fogalomnak tűnhet, ezért ebben a fogalompárban a halál paradoxonként jelenik meg. Másik magyarázat: a nagy nyilvánosság, a sportoló ismert személyiség lehet, a tragédia publicitása vagy esetleg a televízió – mint erre már volt példa – élőben közvetíti a halál bekövetkeztét.

Gyakori kérdés, hogy vajon meg lehetett volna-e előzni ezeket a haláleseteket, annál is inkább, mert a versenysportban részt vevők többnyire rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állnak. Számos országhoz hasonlóan hazánkban is kötelező a sportorvosi vizsgálat 18 év fölött évente egy alkalommal, míg 18 év alatt hat hónaponként. Sportorvosok egybehangzóan állítják: az ilyen esetekkel szemben jóformán tehetetlenek.

A pályán sem csak a profi labdarúgók, sportolók vannak veszélyben, sőt közülük talán kevesebbet érhet baj a rendszeres orvosi vizsgálatoknak köszönhetően, azonban ezek az esetek kapnak nagyobb publicitást. Az utóbbi három évben majdnem kéttucatnyi esetben rázta meg a közvéleményt egy-egy futballista vagy sportoló halála.

Guimares elleni bajnoki mérkőzésen a futballpályán esett össze a győri Fehér Miklós, a Benfica és a magyar labdarúgó-válogatott csatára. Életét a gyorsan érkező orvosi segítség ellenére sem tudták megmenteni. Csapata edzésén összeesett és a pályán meghalt Szabó István, a labdarúgó NB III-ban szereplő Uraiújfalu játékosa. A 26 éves középpályás a tréningen váratlanul a földre zuhant, az edzője és társai rögtön a segítségére siettek, szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel próbálták meg újraéleszteni. Az eset után negyed órával érkezett meg a mentő és a háziorvos: két és fél órán keresztül küzdöttek a futballista életéért, többször defibrillálták, de már nem tudták megmenteni.

A pályán bekövetkező halálesetek rendszerint valamilyen rejtett szervi elégtelenségre vezethetők vissza, a leggyakrabban akut szívelégtelenség végez a sportolókkal. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az egyre szaporodó halálesetek miatt szívbetegségeket kutató központot építtet Zürichben.

Ugyan több esettel kapcsolatban is felmerült a doppinggyanú, a legtöbbször azonban kiderült: veleszületett szívrendellenesség okozhatta a tragédiát. Szakértők szerint a halálesetek mögött leggyakrabban szervi elváltozások, a teljesítménykényszer és a stressz áll. Azonban nem lehet kizárni, hogy közrejátszanak ebben bizonyos teljesítményfokozó szerek is.

Szeitz Tibor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom